fbpx

Angst

Er det første gang du oplever angst? Måske har du haft det i længere tid men ikke helt vidst hvad det var? Eller ved du godt lidt om det men bare gerne vil vide mere? Det kan også være at du er pårørende, og gerne vil vide mere om hvad det er din nærmeste kæmper med og om hvordan du kan forholde dig til at stå på sidelinien?

Ca. 350.000 danskere lider af angst, men har man så også talt alle dem med som aldrig har opsøgt læge, psykolog eller anden hjælp? Og hvad med alle dem der skjuler angsten bag alkohol og stoffer, og andre kontrol-lidelser? Når man så tæller alle pårørende med, kollegaer og venner med – så er dem der er i berøring med angst enorm. Det drejer sig også om folk i behandlersystemet,  læger, sygeplejersker og lign. – og for slet ikke at nævne kommunale ansatte som hver dag skal rådgive og vejlede livsvigtige beslutninger ud fra en angstramts situation. Og hvad med lærere, pædagoger og andre som hver dag er med til at skabe rammerne for de børn som oplever angst for første gang i deres liv?

Her er lidt information. Lidt om hvordan det opstår, hvordan det hænger sammen krop og følelsesmæssigt. Jeg har også beskrevet lidt om konsekvenserne du kan opleve.

Angst opstår i mange varianter og former. Derfor er det opdelt i kasser af forskellige typer du kan genkende dine symtomer i. Men mange krydser flere angsttyper og derfor skal du også bruge opdelingerne som en anvisning på hvordan det hænger sammen og blot give et fingerpeg på hvad der kan være af muligheder i forhold til at behandle og arbejde dig fri af angsten. At arbejde sig ud af en angstlidelse kræver som oftest psykolog hjælp og denne side kan ikke stå alene. Dog har man evidens for at jo mere viden du får omkring hvad der sker, jo bedre kan du arbejde dig ud af det igen.

Jeg håber at jeg med denne side kan være med til at oplyse og sætte fokus på et område der først i disse år er begyndt at blive anerkendt og aftabuiseret.

Her kan du bl.a. finde:

Hvad er angst?

Definition af angst
Læs om hvornår du har en angstlidelse.

Angst starter i hjernen
Hvad sker der oppe i hjernen – og hvad er amygdala for noget? Få indsigt i hvordan det hele starter.

Angstsymptomer
Hvad er symptomerne? Her kan du se lidt om de symptomer du kan opleve.

Stress og angst
Angst opstår ofte i forbindelse med en længere periode med stress. Læs om hvordan det hænger sammen.

Konsekvenser af angst
At opleve angst er ikke uden konsekvenser. Det berører udover de fysiske og psykiske symptomer de fleste af dine livsemner som fx. selvværd, parforhold, familie, venner, uddannelse, arbejde og økonomi. Her får du lidt en opsummering af nogle af de mange konsekvenser.

Pårørende til angstramte
Selvom du ikke selv oplever angst, berører det dig sikkert, når en af dine nærmeste rammes af det. Hvad gør du og hvad stiller du op? Læs mere om det her.

Angsttyper

Generaliseret angst
En evig bekymring, katastrofetanker eller bekymringer om at bekymre sig hele tiden.

Socialfobi / social angst
Stærkt ubehag ved situationer der involverer andre mennesker og måske undgåelse af situationer der har med andre mennesker at gøre.

Enkelforbi
Edderkoppefobi, fobi for fugle, mus, højder, ja alt muligt som bare er en enkeltstående fobi.

Agorafobi
Stærkt ubehag ved at bevæge sig udenfor, åbne pladser eller for det modsatte – at være alene hjemme.

Panikangst
Pludselig opståen angst, som lyn fra en klar himmel og uden oplevelse af hvad grunden er. Angstanfald der kommer på alle tidspunkter i alle situationer.

Sygdomsangst / helbredsangst
Stærk bekymring for at fysiske oplevelser i kroppen er tegn på sygdom eller kommende sygdom. Evig opmærksomhed om kroppens symptomer.

OCD
Tvangsmæssig handlinger og gentagelser som bliver udført så ofte at det hæmmer din adfærd og dagligdag.

 

Indlægget her er blevet læst 1440 gange!

Seneste indlæg
Seneste indlæg
Kategorier
Tags
Om Slip angsten

Privacy Preference Center