fbpx

Er du pårørende til en der har angst?

Få 10 tips til hvordan du hjælper bedst – samtidig med, at du passer på dig selv!

Det kan være svært at opleve at én, du har kendt længe, pludselig rammes af angst. Det kan være svært at sætte sig ind i hvordan angst opleves og forstå hvad det er der gør, at den du kender pludselig reagerer så stærkt.

Omvendt er det vanskeligt for mange der har angst at sætte ord på hvad det er, der egentlig sker. For nogle opleves angst som kommer den fra en skyfri himmel, hvor det for andre opleves en angst, der liggende ulmende i krop og sind hver dag.

Hvordan føles angst egentlig?

Forestil dig at stå midt på en gade, limet til jorden. Mens du står der ser du en bil komme i fuld fart mod dig men da du er limet til jorden, kan du ikke kan rykke dig ud af stedet. Din krop har trang til at løbe væk og på den måde, handle dig ud af situationen. Hjertet banker, det suser for ørerne, adrenalinen pumper i dit blod – og du mærker en voldsom trykken for brystet. Men du kan ikke flytte dig ud af stedet, du er handlingslammet. Det eneste du kan fokusere på, er bilen der rammer dig lige om lidt. Du føler angst.

Situationen ovenfor kunne være dét din ven, samlever eller kollega oplever i løbet af en ellers ganske almindelig dag. Det kan være i alle tænkelige situationer, som fx når han/hun:

  • spiser sammen med familie, venner eller i kollegial sammenhæng (social angst)
  • kører i tog og i bus på arbejde og føler sig overbevist om, at han eller hun er ved at dø (panikangst)
  • opdager en edderkop, der kravler hen over gulvet (enkelfobi)
  • lytter til medierne, som taler om nye epidemier og andre sygdomme (sygdomsangst)
  • skal købe ind, og har svært ved at forlade huset (agorafobi)
  • og mange, mange – ja uendelig mange andre situationer og scenarier som er lige så forskellige som der er mennesker, der lider af angst.

Hvad gør du, som pårørende, til venner eller familie, der har angst?

Lige så vigtigt det er for den der har angst at lære om angstens process i krop og følelser – lige så vigtigt er det at du, som pårørende, læser og undersøger hvad det vil sige at lide af angst.

Angst er forskellig fra person til person. Det der kan vække angst for én person – vækker ikke nødvendigvis angst hos en anden. Det er derfor en fordel for dig – og den der har angst, at der bliver sat ord på netop dén angst, som han eller hun oplever. Ord skaber bro og accept, der hvor forståelsen for den irrationelle angst kan glippe.

Som pårørende er det altafgørende at du arbejder henimod at acceptere at den angst der for dig virker urealistisk og svær at forholde dig til – føles ganske ægte og tilstedeværende hos den, der mærker angsten.

Der er rigtig mange ting, du som pårørende kan hjælpe med. Det vigtigste er at i sammen finder en fælles platform hvor jeres relation trives og udvikles – både hvor angsten er del af jeres relation men også at i husker at være sammen, som dem i er, uden at angsten behøver at være i fokus hele tiden.

10 tips til hvordan du hjælper bedst – samtidig med, at du passer på dig selv:

1. Lad den der har angst vide, at han eller hun kan tale til dig om sin angst

Også uden at du fordømmer eller vurderer på angsten. Det er vigtigt at du viser åbenhed for at du er der til at lytte, hvis der er brug for det. Og at angsten ikke ændrer dine tanker og følelser for personen. Den der har angst kan være bange og flov over angsten og der vil det være godt, at vise din rummelighed.

2. Lad ikke din frustration over den irrationelle angst tage over

Den der har angst ved godt selv at angsten ikke er rationel og at, det er angsten der taler. Og personen ved også godt, at det nogen gange er de samme sætninger, der bliver brugt igen og igen. Husk, at den der har angst kæmper med arme og ben for at slippe tankemylder og angstsymptomer og at det er et kæmpe stykke arbejde, der lægges for dagen. Prøv om du kan huske det, inden du lader din frustration tage over.

3. Vis interesse og engagér dig i personen

Brug tid sammen og brug tiden på meningsfyldte og konkrete aktiviteter. Meningsfyldte aktiviteter, får den der er angst til at fokusere på noget andet end angsten. Tal ikke om angsten hele tiden men lad selv ham eller hende åbne op, når der er brug for det. Vær klar til at tage snakken, når det er.

4. Lad ikke angstens manipulationer og negative antagelser smitte af på dig

Hold fast i alt, der er rationelt. Gør det til en daglig øvelse at holde fast i at ingen kender dagen i morgen, og at der er andre muligheder – end at værst tænkelige, vil ske.

5. Tilgiv

Vid, at angst udelukkende har til formål at påpege alt det værste, mest negative og mest farlige i alting for personen. Det er hvad angst er programmeret til. Den der har angst kan komme med antagelser, der både støder og skuffer dig. Her er det vigtigt, at kunne tilgive. Vær dog tro mod dig selv og stå op for dig selv, så angsten ikke tværer dig ud også. Det er kun sundt for alle parter, at du med assertiv kommunikation sætter grænser – og giver udtryk for dine behov også.

6. Acceptér, at angsten ikke slipper over en nat

Angst er komplekst og svært gennemskuelig at slippe. Prøv ikke at fixe eller forvente, at den der har angst kan slippe sin angst med et snuptag. Det tager tid at slippe angst, og det kræver mange gentagelser over tid.

7. Dyrk sport eller andre fysiske aktiviteter sammen

Som fx at være ude i naturen sammen. Skab nye, gode vaner som skaber nye gode antagelser og leveregler, for den der er ramt af angst.

8. Tag del i sejrene og fremskridtene – også de små

At slippe angsten kommer i mange små sejre og jo mere opmærksomhed sejrene får – jo mere tilskyndelse er der til, at de kæmpes for. Dyrk sejrene, det der virker, det positive og al fremgang.

9. Giv aldrig op. Tilskynd håb

Det er muligt at slippe angst – og rigtig mange nye teknikker til at håndtere angst, dukker hele tiden op. Bliv ved med at se udveje og muligheder – også, når den der er angst prøver at lukke i og opgive alt.

10. Vær dig selv. Hele tiden.

Giv aldrig kald på, hvem du er. Det er der ingen, der kan bruge til noget. Opgiv ikke din egne glæder, sejre og interesser. Jo mere du er dig selv – jo nemmere er det for den der har angst at lære af alt det du kan – og har lært.

Få hjælp til at håndtere angsten

Den der har angst får brug for hjælp til at håndtere sin angst. Det kan være gennem en psykolog, der arbejder med kognitive adfærdsterapi, men det kan også være at han eller hun hellere vil arbejde med sig selv. Det er muligt min bog “Bliv den sejeste Angstfighter“, der introducerer al den grundlæggende viden og værktøjer, han eller hun skal bruge til at slippe angsten.

Som pårørende kan du også hjælpe til ved selv at sætte dig ind i, hvad angst er. Det hjælper hvis du ved, hvordan værktøjerne til at slippe angsten bruges. Med indsigt og værktøjer vil du langt nemmere forstå og dermed støtte, den der har angst, med at holde fast i de vigtige strategier.

 

Opdateret d. 5. februar 2018
Udgivet d. 1/9/2012

Indlægget her er blevet læst 21795 gange!

Søg
Seneste indlæg
Seneste indlæg
Kategorier
Tags
Om Slip angsten

Privacy Preference Center