Angst? Kender du følelsen af at føle dig fanget i en farefuld situation? Som, hvis du stod midt på vejen uden mulighed for at flytte dig og bilerne kommer farende imod dig for fulde blæs? Så kender du også angsten, der opstår i en ufarlig situation men som føles på akkurat samme måde – lige så intenst og forfærdelig!
For følelesen er nemlig den samme – uanset om angsten er reel eller irrationel.
Så langt så godt. Nu ved du at irrationel angst føles akkurat, som angst for reel fare gør. Men hvad er irrationel angst egentlig?
Det får du hermed mit bud på.
Hvad er irrationel angst?
Angst i sig selv er ikke farlig. Det føles bare sådan. Angst er en naturlig overlevelsesmekanisme der sætter igang, når du er i fare. Det er nemlig en slags alarm, der får dig til at reagere (på et splitsekund), så du enten kæmper eller flygter væk fra den farlige situation.
Kamp- eller flugttilstanden føles så forfærdelig at befinde sig i, at du drives til øjeblikkelig handling.
Angst giver altså god mening, når du er i fare. Her hjælper den dig med at overleve.
Men hvad så, når angsten også begynder at opstå i ufarlige situationer?
Når du får angst i situationer, der ikke er farlige er det som regel dét, der kaldes for irrationel angst. Altså, når der ikke er rationel eller begrundet af en reel fare, men som bygger på dine tanker og forestillinger.
Hvad betyder ordet ‘angst’?
Ordet ‘angst’ dækker over en intenst indre følelse og tilstand af uro, nervøsitet akkompagneret af tanker og forestillinger om, at noget forfærdeligt vil ske lige om lidt.
Frygt og angst er ikke det samme. Frygt opstår, når du frygter noget konkret. Angst opstår pga de tanker, du tænker (eller forestiller dig) om at noget farligt eller meget ubehageligt vil ske.
Frygt er fx, når du står på vejen og ikke kan flytte dig og bilerne suser hen imod dig. Du frygter for dit liv. Situationen er konkret – og du er i reel fare.
Angst er fx, når du ikke tør går over vejen fordi du tænker eller forestiller dig, at du sidder fast midt på vejen og derfor kan komme i fare.
Hvordan føles angst?
Angst føles forskellig fra person til person. Den er unik og lægger sig op af din personlighed, adfærd, måde at tænke på, historie, forhold, gener osv.
Du kan opleve angsten stige og falde i intensitet og styrke. Og du kan opleve den i alle grader, lige fra let og flygtig uro til ukontrolleret, panisk rædsel.
Nogle oplever irrationel angst i perioder mens andre oplever det som daglige rulninger, hvor den skiftevis tager til og aftager efterfølgende.
Du kan være angst for ALT. Ting, personer, steder, situationer, følelser, årstider, tanker – you name it!
Du kan opleve angst for en bestemt ting den ene dag uden, at den samme ting giver angst den anden dag. Det skyldes fx de tanker og forestillinger du gør dig eller det stressniveau, du har den gældende dag og tidspunkt. Andre ting kan også spille ind.
Hvilke symptomer får du?
Ligesom du kan have forskellige angsttyper at kæmpe med, kan du også opleve forskellige angstsymptomer. Symptomerne kan variere alt efter hvor stresset du er og den situation, du befinder dig i.
De mest typiske angstsymptomer kan fx være:
- heftig hjertebanken
- øget og overfladisk vejrtrækning
- knugen i maven
- rystende hænder og ben
- rødmen
- svimmelhed
- tanker om fremtidig fare/ubehag
- forestillinger om noget du føler stærkt ubehag ved
- tran til at kæmpe eller flygte
- og mange flere (læs mere om angstsymptomer her)
Hvordan ved du, at du har en angstlidelse?
Det kan være svært at vurdere, hvornår den det har udviklet sig til en decideret lidelse. I mange tilfælde kan overgangen fra almindeligt forekommende angst til hæmmende og invaliderende være svær at opdage. Det som i virkeligheden betyder noget er, om du selv synes angsten står i vejen for det liv du gerne vil leve.
Hvis den gør – søg hjælp. Skriv til Slipangsten, så hjælper vi dig videre!
For nogle opleves angst som kommer den dumpende ned fra en skyfri himmel og med et trylleslag slår benene væk under dig og lammer dig fra day one. For andre kommer den snigende og tackler dig, uden du bemærker det.
Du kan lide af forskellige typer angst. Angst er nemlig inddelt i flere forskellige kategorier, som fx ‘generaliseret angst’, ‘Socialfobi / socialangst’ , ‘Panikangst’, ‘Sygdomsangst’, ‘Agorafbi’, ‘OCD’ og ‘Enkel fobi’ m. m. Du kan sagtens kæmpe med flere forskellige angsttyper på en gang.
Sådan slipper du din angst
Der er rigtig mange måder, hvorpå du kan få angsten til at slippe igen. Jeg kunne skrive side op og side ned (det er faktisk også det jeg gør) om, hvilke metoder og teknikker der virker.
Jeg har her samlet 7 grundlæggende forhold, jeg mener der skal til, for at vejen til mindre angst grundlægges. De kommer her:
- Gør op med dig selv om angsten fylder for meget i dit liv
- Erkendelse er en løbende proces. Giv dig selv tid til at erkende.
- Søg viden og indsigt i, hvad angst er.
- Gå i terapi. Her får du effektiv hjælp og redskaber til din angst.
- Lær værktøjerne og teknikkerne at kende.
- Øv dig. Hver dag.
- Bliv ved.
Læs mere herhttps://psykiatrifonden.dk/diagnoser/angst
Indlægget her er blevet læst 7282 gange!