Angsttyper

Angst kan deles ind i følgende angsttyper:

  • Generaliseret angst
  • Fobier som: Social fobi / social angst, enkelfobi og agorafobi
  • Panikangst
  • Sygdoms angst
  • OCD

Generaliseret angst

Angst der er vedvarende, med angstsymptomer, som ikke er forbundet med specielle situationer kaldes generaliseret angst.

Gen.angst…

Socialfobi / social angst (på græsk betyder fobi – frygt)

Rigtig mange mennesker oplever fra tid til anden, nervøsitet eller angst ved at være sammen med andre mennesker. For nogen bliver problemet så generende, at de begynder at undgå situationer som indebærer social kontakt.

Socialfobi…

Enkelfobi

Mange mennesker har en enkelfobi. At have en enkelfobi vil sige at blive angst for en ting som fx. edderkopper, slanger, mus, fugle, tandlæge og fx. at se blod og flyve. De fleste lever med deres enkelfobi men for nogle bliver enkelfobien så dominerende, at den kommer til at optage energi og genere hverdagslivet i så stor en grad, at det bliver svæt at leve med.

Enkelfobi…

Agorafobi

Menneskemængder, offentlige steder som busser, supermarkeder etc.,alene-færden, eller færden uden for hjemmet kan for nogle menneskergive så meget angst, at der er tale om agorafobi.

Agorafobi…

Panik angst

En pludseligt opstående følelse af angst, ledsaget af fysiske angstsymptomer. Panikangstfaldene virker umiddelbart ikke afhængig af situationen man er i og kommer oftest som lyn fra en klar himmel.

Panik angst…

Sygdoms angst

Unødig fokusering og angst på kroppens signaler og “defekter” for direkte at sammenkæde dem med sygdomme.

Sygdoms angst…

OCD

Obsessive-compulsive disorder. En tvangstilstand, hvor gentagne tanker og handlinger fylder så meget at det går ud over ens daglige gøremål. Det kan være at tjekke komfuret er slukket, tjekke om døren er låst, – en overdreven angst for snavs og smitte.

OCD…

Andre former for angst kan være:

Angst for….

Angst: Fobofobi; Alene, at være: Monofobi; Alting: Pantofobi; Berøring: Hafefobi; Døden: Nekrofobi; Gift: Iofobi; Havet: Thalasofobi; Højder: Akrofobi; Ild: Pyrofobi; Katte: Gatofobi; Kvinder: Gynækofobi; Fri luft: Aerofobi; Lyde: Fonofobi; Lys: Fotofobi; Metal: Metalofobi; Mennsker: Sociofobi; Mænd: Androfobi; Mørke: Nyktofobi; Pladser; Agorafobi; Snavs: Mysofobi; Solen: Heliofobi; Spise, at: Fagofobi; Støv: Mysofobi; Sygdom: Patofobi; Tale, at: Fonofobi, lalofobi; Det tomme rum: Kenofobi, horror vacui; Torden: Keraunofobi; Tyveri: Kleptofobi; Ydre årsag: Kairofobi; Ånder: Dæmonofobi

Indlægget her er blevet læst 1787 gange!