5 tips til at mindske omkostningerne – inden de tager over
‘Hvis så bare angsten var det eneste jeg skulle kæmpe med men det er som om, den spreder sig og overtager alting i mit liv!’
‘I starten fik jeg blot angst når jeg skulle noget helt bestemt men pludselig, fik jeg angst i alle mulige situationer!’
‘I starten var det ikke bare angsten jeg skulle komme mig over nu føler jeg også, at jeg skal genopbygge mit liv på ny!’
Sætninger fra mine læsere jeg kun kan nikke genkendende til, eftersom jeg selv har været det hele igennem.
Det er sætninger som beskriver hvordan angst ikke blot opleves som en isoleret følelse indeni men lige så meget om det ekstreme tab du kan opleve, når du går rundt med ubehandlet angst og derfor taber den ene mulighed efter den anden i dit liv.
Hvad er dine omkostninger ved at leve med ubehandlet angst?
Her er et lille udsnit, af nogle af de mange ting angst kan ramme dig på i dit liv. Det er ikke sikkert du oplever dem alle, men du vil sikkert kunne sætte kryds ved en del af dem – især, hvis du har levet længe med en ubehandlet angst:
Personlige omkostninger
- Ensomhed
- Isolation
- Lavt selvværd/lav selvtillid
- Manglende forståelse fra andre fordi du ikke kan forklare det, du oplever
- Tab af oplevelser, socialt, oplevelsesmæssigt, geografisk og rejsemæssigt
- Tab af oplevelser pga. angst for at komme ud eller angst for at benytte offentlig transport
- Skyldfølelse for ikke at leve op til det der antages for at være ‘normalt’ og det, der forventes af dig
- Selvbebrejdelse for ikke at kunne klare sig uden medicin
- Ekstra stress og bekymring for, hvordan din hverdag skal hænge sammen med daglige gøremål og krav
Fysiske omkostninger
- Fysiske mén i form af nakkespændinger, hovedpine, rygproblemer og spændinger generelt
- Seksuelle problemer, impotens og manglende lyst
- Bivirkninger fra medicin mod angst
- Misbrug af alkohol, piller, hash og andre rusmidler pga. selvmedicinering
Sociale omkostninger
- Manglende kontakter/netværk
- Manglende kontakt til venner/familie
- Parforholdsproblemer pga. manglende forståelse og åbenhed omkring angsten
Uddannelsesmæssigt
- Tab af uddannelsesmuligheder (fravalg pga. undgåelsesadfærd)
- Valg af arbejde/uddannelse som undgåelsesvalg
Arbejdsmæssige omkostninger
- Tab af arbejdsmuligheder (fravalg pga. undgåelsesadfærd)
- Tabt arbejdsfortjeneste
- Tab af arbejdserfaring og arbejdsanciennitet
Økonomisk
- Gæld pga. betaling af psykolog/terapi/medicin
- Lav indkomst pga. evt. tabt arbejdsevne eller arbejdsudvikling
- Lav indkomst evt. pga. manglende uddannelse
Derfor får du omkostninger af angst
Angst er programmeret til at sætte dig i stand til at kæmpe eller flygte – lige nu og her. Hvilket giver rigtig god mening når du befinder dig midt på en vej og en bil styrer direkte mod dig – og du skal springe for livet.
Men når angst dukker op i dit liv igen og igen uden at der er fare på færde, er der ikke noget at kæmpe med og heller ikke noget at flygte fra.
Hvad gør du så? Din angst stjæler al fokus og handlingslammer dig så du prøver desperat at finde en grund til at du føle, som du gør.
Og når du ikke finder grunden og årsagen til at du står midt på strøget og er klar til at kæmpe for dit liv vil det være meget nærliggende at du begynder at undgå de situationer hvor du mærker angsten, uanset, om du ser en sammenhæng eller ej.
At undgå en eller to situationer (og dermed også angsten) er vel til at leve med?
Eller er det?
For, hvad sker der egentlig, når du begynder at undgå?
Lad os antage at du fik angst en dag, da du er på vej gennem strøget. Da du efterfølgende frygter at opleve angst igen, begynder du derfor at undgå at gå ned gennem strøget.
Fordi du begynder at undgå strøget registrerer hjernen at der er noget ved strøget du undgår og derfor sikkert er farligt. Hjernen resonerer at fordi du får angst ved at gå på strøget, og du samtidig undgår det efterfølgende, er der nok noget om snakken: strøget er et farligt sted for dig at være.
Og jo flere gange du undgår strøget – jo mere tror angsten på din handling og vedtager at: ‘Jo, den er go’ nok endnu, strøget er stadig et farligt sted, for dig at være’.
Jo mere du undgår strøget – jo mere tror hjernen på at det du undgår, er farligt. Og jo mere angst sætter den igang hos dig, hver gang du nærmer dig strøget.
Dine tanker begynder at tænke på, hvor galt det kan gå. Og du ser det for dig hvordan angsten kom sidst og hvordan det vil føles hvis angsten kom igen næste gang, du går på strøget.
Undgåelserne trækker dig ned i en spiral af automatiske, negative tanker og undgåelsesadfærd, som vækker din angst …
Når angsten tænder nye angstbål
Når angsten først har bidt sig ind i dig og du føler dig fuldstændig overbevist om at strøget er et ubehageligt sted for dig at være, så kunne det jo godt standse her.
Det standser bare sjældent her. Det der nu kan ske er at du nu allerede begynder at tænke og spekulere over strøget og angsten selvom du ikke er i nærheden af strøget.
For tænk nu hvis du pludselig skal derind, og du ikke har noget valg? Tænk nu hvis …?
Så begynder du måske allerede at planlægge din dag, så du undgår strøget. Og det kan gå hen og blive ret omstændigt, hvis du fx arbejder på strøget. Hvad gør du så?
Når først du har oplevet hvordan angst kan slå ned i dig, bliver du villig til at gøre hvad som helst for at undgå det igen. Og her kommer overplanlægning, sikkerhedsadfærd og undgåelserne rigtig i spil.
Få hjælp til at slippe din sikkerhedsadfærd med bogen ‘Bliv den sejeste Angstfighter!’
Og så er det at dit stressniveau ryger endnu højere op. Og så er der ikke langt til at angsten antænder et nyt angstbål – et nyt sted.
Det kunne fx være at du uden varsel må på strøget. Og fordi du får det at vide i bussen, er det her angsten slår ud.
Og så kører vi forfra med, at hjernen nu tror det er bussen, der er livsfarlig for dig.
Og sådan slår angsten ringe. Ikke på én gang, men over tid, spreder angsten sig fra strøget, til også at omfatte busture og så fremdeles.
5 tips til at mindske omkostningerne – inden de tager over!
Angst er noget af det mest invaliderende og rædselsfulde, du kan lide af. Alene følelsen og tilstanden er ubeskrivelig rædselsfuld. Men derudover er de mange omkostninger, angsten giver, lige så livsfortærende. Især, hvis angsten forbliver ubehandlet.
Angst er lidt som en bakterie, der formerer sig, når de rette omstændigheder tillader det. Og hvis du lever et liv der fordrer angst, så har den alt for frie tøjler til at tænde sine angstbål og sprede sig.
Så derfor handler det om at leve et liv der fordrer at angstbålene slukkes. Bla ved at du dagligt opsætter brandbælter, der gør det umuligt for angsten at sprede sig.
Og først og fremmest GØR NOGET VED DET. Vent ikke. Jo hurtigere du kommer igang med at redde dig ud af angsten, jo nemmere har du ved at vikle dig ud – og jo hurtigere slipper du fri.
Tip #1 Lyt til dig selv
Uanset hvad din terapeut siger – og uanset hvad jeg siger, så er der én vigtig person du skal lytte til først og fremmest.
Dig!
Du er den der ved hvad, du har brug for. Du er den du skal leve med resten af dit liv. Også selvom din mavefornemmelse siger noget andet, end det mængden siger.
Der er en grund til at vi mennesker har overlevet så længe. Din krop og dit sind er måske i ubalance men din mavefornemmelse, kan du ikke løbe fra.
Måske har du ikke lært at stole på din mavefornemmelse siger – endnu. Det skal nok komme. Især hvis du i første omgang begynder at lytte og senere hen også tager valg på baggrund af mavefornemmelsen.
Det handler om at stole på dig – og respektere dig.
De svære valg er aldrig nemme. Så husk på det, mens du lærer.
Tip #2 Hold fast i dig selv
Du vil helt sikkert blive mødt med angstens manipulerende stemme. Den vil prøve at vende dig, så du opgiver. Den vil prøve at få dig til at opgive at tro på, at det du gør er det rigtige og er på rette vej.
Angsten vil prøve at spinne dig rundt, så du bliver forvirret og usikker på dig selv. Du vil sikkert også opleve at angsten kaster et tågeslør ud, så du mister overblikket og fodfæstet.
Angsten er programmeret til at sørge for at du altid tager sikre valg. Gøre det du altid har gjort. Det som hjernen og kroppen så godt kender. Også selvom konsekvensen er et liv i angst.
Det er her, du skal stå fast. Slå rødder i og holde fast i, at du er den der bestemmer! Det er dig der ved, hvad der skal til.
Og når du bliver forvirret, usikker og i tvivl, så skriv fordelene og ulemperne ned og gå målrettet mod fordele som er for DIG. Ikke for angsten. Heller ikke for hvordan du bedst undgår angsten. Eller for andre. Men for at du når derhen, hvor dine værdier kan udleves uden angstens klamme jerngreb om dig.
Tip #3 Få hjælp så hurtigt som muligt
Jeg ved godt, at det bedste af alt er, når du kan håndtere angsten selv. Det er dog et faktum, at jo længere du lader angsten stå til, jo nemmere vikler den sig ind i din hverdag og overtager dine valg og handlinger.
Jo hurtigere du rækker ud efter hjælp, jo nemmere bliver det for dig at ryste angsten af dig.
Det er uanset om det er at fortælle det til en ven, ægtefælle, familie, kollega, chef eller om det er at række ud efter en terapeut, der kan hjælpe dig, så du med tiden selv kan håndtere angsten.
Tip #4 Få hjælp hos en angst-behandler
Livet med mindre angst er noget du selv skal være med til at bygge. Ikke nødvendigvis alene men sammen med en behandler der hjælper dig med at forstå din angst og hjælper dig med at vise dig, hvordan du slipper den.
En terapeut der arbejder med kognitive metoder og teknikker, er et rigtig godt sted at starte. Det er det fordi det er de psykologiske værktøjer, der indtil videre, har de bedste resultater, når du vil slippe din angst.
Terapeuten kan også hjælpe dig med at slippe din angst med andre metoder som stressreducering, mindfulness og ACT.
Der kan ligge svære problematikker under angsten, følelser og erkendelser, som kun en terapeut kan hjælpe dig med – face-to-face.
Tip #5 Få hjælp med bøger om angst
Hvis du allerede har været ved psykolog og du er begyndt at lide af metaltræthed af at fortælle om dig selv igen og igen, er der også mulighed for du kan få hjælp til at hjælpe dig selv.
Der er rigtig mange ting du kan gøre i din hverdag for at reducere på din angst.
Hjælp til selvhjælp er især for dig der er nået dertil, hvor du:
- er klar til at tage ansvar for dit liv
- ved, hvad du har brug for
- har viljen til at tage de skridt, der skal til
- er klar til at gå distancen, trin for trin
- ved at det er gennem øvelse, du lærer de sidste ting
- har erkendt, at fejltrin ikke findes – kun ny erfaring
Selvhjælp er sejt. Og det er det fordi det er her du omsætter, alt det du har lært ved din terapeut eller på et kursus.
Når du har viden og værktøjer og du ved hvordan du skal bruge dem, er det bare om at gå i gang med øvelserne.
Øv dig i alle de situationer, som du før har undgået.
Det kan, som i eksemplet herover, være at du sænker dit stressniveau, så din angst falder til ro og kommer i balance igen.
Eller det kan være teknikker, du bruger, for at flytte dit fokus fra angsten over til noget andet.
Eller at du med små, nemme trin øver dig i at nærme dig de situationer, som du ellers plejer at undgå. Du vil lære at rumme små mængder af angst så du nemmere kan blive i situationen uden at flygte
Det kan også være skemaer du udfylder så du får overblik over måden, hvorpå dine tanker antænder angst. Skemaer, der lærer dig at tænke på nye, alternative måder, så angstbålene i dig slukker – og tænder lys i stedet.
Læs alt om bogen: Bliv den sejsete Angstfighter her
Indlægget her er blevet læst 6429 gange!