fbpx

Ligger der undertrykt vrede bag din angst?

– få 7 tip til at håndtere vreden, så du ikke udvikler angst

Der var engang hvor jeg ikke ejede snerten af vrede. Jeg var altid den smilende, nemme Lise. Jeg var blid og mild som et lam… jeg var helt unik og helt sikkert sat på denne jord for at tage imod og smile pænt tilbage…

Gu var jeg ej!

Jeg var, som alle andre, sat på denne jord af uransagelige grunde og af fuldstændig samme støbning, skabt til at overleve og føre arten videre. Og jeg blev også, som alle andre der blev uretfærdigt behandlet, trådt på eller nedgjort – vred.

Forskellen var bare, at mens andre accepterede deres vrede, og opfattede vreden som et signal om overtrådte grænser og manglende respekt, anså jeg vreden som en forbudt følelse. Så forbudt, at hvis uheldet var ude og jeg alligevel mærkede vrede, undertrykte jeg den udadtil – og vendte den indad i stedet. Det føltes mere trygt sådan.

Den undertrykte vrede fyldte godt og pressede og stressede. Og når jeg blev bare det mindste presset lettede låget, og vreden kom ud i eksplosioner. Eksplosioner, som ikke bare overraskede dem det gik ud over – men også mig selv. Vreden var blottet for konstruktivitet, handling og løsninger og efterlod mig i skam og en skyldfølelse, der var endnu større.

Så undertrykte jeg bare vreden endnu mere. Jeg holdt vejret og spændte mavemusklerne, armene, benene, ansigtet og læberne. Og jeg spændte dem så meget, for at holde den vrede energi inde, at jeg fik mælkesyre i musklerne. Jeg rystede og fik hovedpine, nakkespændinger, rygproblemer…

Og angst.

  Download E-bogen: “De 4 angstniveauer, du skal kende! – mine bedste tips til dig og dine pårørende, når angsten bider” E-bogen bliver sendt direkte til din indbakke, når du tilmelder dig mine nyhedsbreve. Tilmeld dig her.

Når du undertrykker følelser, som fx angst, så forsvinder følelserne ikke. De er jo en del af dig.

De ophober sig. Du bliver som en gryde fyldt med kogende vand. Og kogende vand damper og skaber et indre tryk. Et indre pres. Et pres, der stresser din krop og dit sind.

En stresset krop og et stresset sind fungerer okay i et stykke tid, men letter du ikke låget ind imellem, skal der ikke meget til for at låget hopper af gryden. Med andre ord – du bliver så overbelastet at din hjerne tror, du er i fare.

Når amygdala (struktur i hjernen der scanner alt, du oplever, for fare) mærker at du igennem længere tid ikke reagerer på det du mærker (vrede), og samtidig presses af andre stresspåvirkninger, sætter den kroppen i alarmberedskab og pumper adrenalin ud i kroppen. Dens opgave er at styrke dig til enten at kæmpe eller flygte.

De symptomer du mærker i denne process – er dét, du oplever som angst.

Læs mere om stress og angst.

Men hey, stop! Vrede behøver ikke give angst!

Din krybdyrhjerne er ikke så klog som dig. Vis den at du er klogere end den, og at du har styringen. Vis den at dine valg er fornuftige, og at du overlever. Find beviser og forklar amygdala, med statistik og logik, at verden ikke er farlig, supermarkedet er ikke farligt… og blev ved, til den er overbevist.

Du kan godt!

Der er mange ting du kan gøre for at overbevise din angst om, at du ikke er i fare. Start fx med at håndtér din vrede, i stedet for at undertrykke den.

Vrede er en følelse, lige som glæde og sorg også er en følelse. Undertrykker du din vrede undertrykker du også den energi, der ligger i vreden.

Luk vreden ud i små portioner og håndtér den så snart du mærker den, så vreden ikke hober sig op.

Jeg har oplevet flere gange at da jeg først accepterede vreden og lukkede dampen helt ud – at al angsten forsvandt. Når vreden blev kanaliseret ud blev jeg så rolig at verden kunne vælte omkring mig uden, jeg så meget ville blinke med øjnene.

Tænk over dette:

  • gemmer din angst i virkeligheden undertrykt vrede?
  • vrede er et signal om at en grænse er blevet overtrådt. Er din grænse blevet overtrådt? Og hvordan sikrer du dig, at det ikke sker igen?
  • hvilke af dine indre værdier er blevet trådt på?

7 tips til at håndtere vrede (så snart, du mærker den) – så du ikke udvikler angst

  1. Så snart du mærker vreden: Øv dig i at tænke –  “okay jeg er vred. Det er bare en følelse og jeg behøver ikke handle på den lige nu.” Sig til dig selv indvendigt “Jeg er vred – lige nu”.
  2. Træk vejret. Vrede skaber masser af energi, lad vejret fylde, så det kommer dybt ned i maven. Hold ikke vejret, men løsn det i stedet.
  3. Bevæg dig. Flyt dig fra det sted, du står. Rør dine arme, brug dine muskler, så der ikke ophober sig energi i din krop. Brug den energi, vreden giver. Så lukker du stille og roligt dampen ud. Gå en tur, slå i en pude! Gå ud i skoven – råb og luk luften ud med al den lyd, du kan få ud.
  4. Tøm tankerne for vrede tanker, skriv et brev og få alle ordene ud. Skriv fra hjertet og fra vreden – ingen skal læse det, du skriver. Brænd det i kakkelovenen bagefter. Vreden er ikke konstruktiv, hvis den har været undertrykt, så let først overskuds-vreden, inden du deler den med andre (hvis altså, du vil bruge den konstruktivt).
  5. Fortæl om din vrede. Stå ved det, du føler. Måske er det fuld berettiget. Måske er det ikke. Men du føler, det du føler. Dine følelser er, som de er. Når du står ved din vrede og udtrykker den bliver der kastet lys på de reelle konflikter eller problemer, der skal løses. Få fokus på dét – og start med at håndtere udfordringerne.
  6. Lær assertiv kommunikation. Assertiv kommunikation handler om at stå op for dine egne behov med respekt, samtidig med at du udviser respekt for den, du kommunikerer med. Det handler bl.a. om at bruge “jeg-sætninger”, så du holder dig på din egen banehalvdel og tager ansvar for det, du selv føler.
  7. Tag action. Hvis du bliver behandlet dårligt, undertrykt, ikke bliver udvist respekt, bliver mistroet for handlinger du ikke har gjort eller lignende, så stå op for din rettighed som menneske. Giv udtryk for, at du vil have din plads tilbage. Måske er der sket en fejl, måske er der sket en misforståelse. Måske var der ikke noget folk hellere ville se end at se dig generobre dit liv, din respekt og se dig vise verden den, du er. Inderst inde.

Nogle gange er vrede bare en følelse, der dukker op og forsvinder igen. Når du har accepteret den og anerkendt den. Lov dig selv, at stå op for dig selv. Når du har lovet dig selv og amygdala noget så hold, hvad du lover.

Hvis du passer på dig selv – slipper du angsten.

Vil du lære at kommunikere assertivt, så du nemmere kommunikerer dine behov ud, inden du bliver vred eller angst?

Læs bogen “Bliv den sejeste Angstfighter” – og få indsigt og øvelse i at kommunikere, så du frigiver ophobede følelser i tide.

Indlægget her er blevet læst 5969 gange!

Privacy Preference Center