Sådan undgår du at motion forværrer din angst

Motion til stress- og angstramte

Sådan undgår du, at motion forværre din stress og angst

Hvad er nu det – er det ikke meningen at motion skulle være godt mod næsten alt? Desværre nej… Ikke altid, når du er stress- og angstramt. Læs hvordan, du undgår at motion forværrer din stress- og angst.

Jeg har (red. 21.01.13) læst en udmærket artikel i Berlingske, skrevet af Umahro Cadogan og Majken Matzau, Hhv. Adj. prof., University of Western States, og direktør i Matzau Erhvervspsykologer, som skriver at motion bliver presset ned over stressramte i jobcentrene af sagsbehandlerne. De gør det uden at vide hvilke konsekvenser, det kan have for en stressramt – og at det i værste tilfælde kan ende med at forværre deres stress og i værste tilfælde medføre kronisk stress.

Artiklen fik mig til at forstå, at jeg ikke er alene med den oplevelse  – og holdning.

Motion er da godt

Ja men ikke på alle måder, hvis du er stresset eller angst. Læs her, hvorfor.

Angst dukker som oftest op i forbindelse med stress. Derfor er det vigtigt at håndtere stress, når du vil slippe din angst. For at slippe stress og blive stærk og robust er motion en del af genopbygningen af både krop og sind.  Så motion et parameter du kan skrue på, når du vil slippe din angst.

Der er stor forskel på hvilken motion der hjælper lige netop dig, mens du er stresset og angst. Det gælder motionstype, intensitet og intervallerne af din motion.

Det er vigtigt at din motion støtter dig til at reducere din stress og ikke øger den, for så øger du også angsten.

  Få effektive strategier, du kan slippe angsten med. Tilmeld dig mine nyhedsbreve her!

Motion er godt for mange ting

Det er godt for din krop at du bevæge dig og det er sundt at få gang i blodomløbet. At være fysisk aktiv indgår i din naturlige balance for at stabilisere din krops funktioner, organer og ikke mindst velvære og selvværd.

Motion virker som udgangspunkt forebyggende og også behandlende på stress, angst og depression, fordi det er med til at øge produktionen af signalstoffet dopamin og serotonin.

Og så er der blevet lavet undersøgelser som indikerer at dig, der kæmper med angst, generelt får det bedre, når du dyrker motion.

Når kroppen er fyldt med stress og kortisol

En afspændt krop er det bedste udgangspunkt at træne i. Derfor er det er vigtigt at når kroppens ressourcer bliver udfordret at den herefter kommer tilbage til et udgangspunkt, hvor spændingstilstanden er i balance.

Når du dyrker motion sker der mange positive ting – fx øges forbrændingen, iltoptaget forøges og hjertet, muskler og knogler bliver styrket. Men der produceres også et højt niveau af stress-hormoner som adrenalin og kortisol (ved meget høj belastning – for at få kroppen op i tempo) hvilket er lidt det samme der sker, når du er stressbelastet og angst.

En krop der er stresset ændrer sig fysisk pga. overbelastningen, og når det har stået på i for lang tid, brænder stresshormon-systemet sammen. Dette medvirker til at produktionen af stresshormonerne falder, og du bliver over-følsom over for stressorer. Derfor kan en stresset krop ikke tåle højt gearet motion, før den er tilbage i sit normale stressleje.

Sådan undgår du at motion forværrer din stress- og angst

Førstehjælp til en stresset krop
Først og fremmest: Gåture, afspænding og hvile!

Når du i en længere periode har været meget stresset og angst skal kroppen først og fremmest restituere. Kroppen skal hvile og ha fred. Derudover, er det vigtigt, at du lærer at håndtere din krops spændingstilstand.

For mange kan en enkelt tanke medvirke til at spændinger i musklerne øges. Derfor giver det god mening at lære, hvordan du via dine tanker kan gå ind og være med til at påvirke musklernes spændinger.

  Få effektive strategier, du kan slippe angsten med. Tilmeld dig mine nyhedsbreve her!

Her kommer lidt flere råd til dig der vil motionere uden at forværre stress og angst

 • Acceptér, at du har et andet udgangspunkt til at motionere end én, der ikke har stress/angst
 • Acceptér, at du nemmere føler dig træt og udmattet end det, der står i ugebladene og bøgerne. Respekter dét, og handl derefter
 • Pres ikke dig selv for hårdt
 • Støt dig selv i at du vælger den motionstype, der er bedst for dig. Når din krop og dit sind siger stop – er det vigtigt, at du lytter og overholder dine grænser
 • Motionér, så du føler velvære og pres kun dig selv, når du føler du er afspændt og klar til fysisk udfordring
 • Vid, at selv om du ved du kan præstere mere, at din største præstation lige nu er at finde balancen til at sætte et mål – og så kun lige gå til lidt under målet
 • Vær opmærksom på det sted, du befinder dig mentalt og fysisk lige nu
 • Giv slip på ur, tid, dato og intervaller

Pas godt på dig selv, vær din egen bedste ven – og husk, motion skal føles godt, sundt og rigtigt.

Kun du bestemmer over din krop – og hvordan du vil behandle den!

Dette var mine tanker. Jeg er ikke uddannet indenfor sport og fysiologi – og jo heller ikke psykologi, men mine og dine tanker er vigtige i forhold til at udbrede kendskabet til hvordan, vi som har angst inde over livet, reagerer på motion.

Hvordan virker motion på din angst – hvad er dine erfaringer? Lad mig læse dine kommentarer nedenfor!

 

 

Kilder:
Berlignske

 

Opdateret: 17. nov. 2017
Udgivet: 21. jan 2013

Indlægget her er blevet læst 27514 gange!

Tags:, , ,

Trackback fra din side.

Lise Kryger

Tak fordi du læser med! Jeg hedder Lise, og jeg har tilegnet mig stor erfaring indenfor området angst og angstreducering. Det har jeg, fordi jeg selv fik svær socialangst som 15 årig og gik med det ubehandlet indtil jeg var i starten af 30'erne. I dag har jeg sluppet ca. 80% af min angst med værktøjerne viden, stressreducering, mindfulness, kognitive metoder, eksponering og ACT. Få hjælp til også at slippe din angst i dag, med alle værktøjerne i online kurset: Bliv den sejeste angstfighter, knæk koden på din angst – og giv slip! Jeg har tidligere arbejdet som eksponeringslærer ved Jysk Psykologcenter. Jeg har en uddannelse som grafiker. Jeg håber, og brænder for at min viden og erfaring med angst, hjælper dig til også at slippe din angst. Nyd godt af dette med viden, gode råd om at slippe angsten samt nyheder og tilbud gennem mine nyhedsbreve. De bedste hilsener, Lise Kryger, indehaver af Slipangsten.dk

Kommentarer (14)

 • Avatar

  Ghita

  |

  Jeg har kronisk stress, kronisk depression samt angst. Jeg går tur i skoven dagligt og løber 2 gange om ugen. Jeg er kronisk træt og bliver voldsomt udmattet uanset gang/løb, men hvis jeg ikke løber synes jeg, at jeg er mere tilbøjelig til at humøret dykker. Det tager mig 1-2 dage at komme mig ovenpå en løbetur.
  Jeg synes at det er svært at finde ud af hvad der er det rigtige. Jeg kunne godt tænke mig at høre noget mere om det at blive overfølsom overfor stressorer. Kan du uddybe det eller fortælle mig hvor jeg kan læse mere om det?
  Vh Ghita

  Reply

  • Avatar

   slipangsten

   |

   Kære Ghita,

   Ja det er ofte et af de dilemmaer, som det giver. Jeg vil anbefale dig at søge på Majken Matzau som har specialiseret sig inden for feltet – evt. kontakte hende. Jeg ved hun bla. er at finde på youtube hvor hun fortæller om det.

   Dbh. Lise

   Reply

 • Avatar

  Anders Nissen

  |

  Spændende artikel – jeg har ligesom nogle af de andre nævner, altid været glad for motion, og står nu i den situation at jeg er ramt af stress i et længere forløb. Da stressen kan være summen af hele ens dagligdag, vil jeg ikke sige at valg af motionsform er DIREKTE årsag til stress… Men min erfaring siger mig, efterhånden at man skal tilpasse motionsformen til sin stress-tilstand.

  Træning med fokus på styrke, øget muskelmasse, høj intensitet, kan være godt hvis du er “mildt” stresset, og stadig har overskud. Det tager mange resurser, og du slapper ikke af i dit sind og tanker helt på samme måde som f.eks. løb. Ved høj intensitet frigiver du utroligt meget adrenalin og kortisol som presser din udbrændte krop yderligere. Den fælde er jeg faldt i nogle gange, hvor jeg “bare” er faldet tilbage på det styrketræning jeg altid har dyrket.

  Udendørsaktiviteter som f.eks. løb eller cykling, har jeg erfaret at de kan skaleres noget bedre til at passe til sit stressniveau. Jog ved lav intensitet i stedet for sprint – eller “rul” på cykling lidt mere. Bare det at være ude i naturen og ikke føle sig presset til at tage næste “sæt” af nogle håndvægte. Det at der kan være noget mere roligt, og fredfyldt på en løberute i en skov fremfor et træningscenter, er også med at gøre oplevelsen noget mere afslappende. Bare husk at det ikke er en konkurrence, og hold niveauet afslappet 🙂 Jeg har læst flere artikler fra “Psykiatriforeningen” omkring stress, som beviste at det at holde sig væk fra bystøj og i stedet tage ud i naturen, sænker stressniveuaet i kroppen.

  Jeg har prøvet Yin Yoga i noget tid, som en aften aktivitet, som egentligt bare er rolig udstrækning hvor du holder positionerne i flere minutter. Det virker godt til at fjerne den sidste “uro” i kroppen i inden man skal sove – det kan jeg godt anbefale.

  Ovennævnte tanker kommer bare af “bitre” erfaringer og længere processer, med den nye verden jeg er trådt ind i… et liv efter stress.

  Jeg kunne godt tænke mig nogle gode tips til hvordan man med tiden kan genoptage noget “styrketræning” som måske ikke presser kroppen så meget? Hvad erfaringer har i andre her?

  Reply

  • Avatar

   slipangsten

   |

   Hej Anders,

   Tak for din kommentar og vigtige erfaringer. Det er jeg sikker på, at andre læsere også vil få gavn af.

   Jeg har selv lidt erfaring med at Norsk Sekvenstræning har været ideelt styrketræning, når jeg har haft stressede og spændte muskler. Fordi, jeg bruger musklerne lidt og så får de lov til at afspænde, mens jeg går videre med en anden muskelgruppe. Jeg har ikke haft gode erfaringer med almindelig cirkeltræning i almindelige fitnesscentre, af den årsag at maskinerne har været anderledes og der har ikke været nok ro og kontinuitet i min træning, som der har været ved Norsk Sekvenstræning.

   Jeg aner slet ikke om det stadig er muligt at træne Norsk Sekvenstræning nogen steder længere… jeg har i hvertfald gået forgæves i mange fitnesscentre…

   Hvad siger i andre? Nogle som har gode erfaringer i vil dele med os?

   Dbh. Lise

   Reply

 • Avatar

  Annonym

  |

  Hej Lise, i mine øre lyder det bestemt som om du har fat i den rigtige ende! Jeg er 100% enig i dine “Gode råd”. Jeg bokser selv med stress/angst. For mit vedkommende er jeg overbevist om at motion er en del af løsningen, da fx en langsom men lang cykeltur kan slukke for mit hoved og bekymringer. Men jeg oplever også at jeg skal passe meget på mig selv for at få en god oplevelse ud af motionen. Pt er jeg sygemeldt fr arbejdet, for at bryde med det som afholder mig fra at få det godt. Tak for et godt blog indlæg, du bekræfter mig i at der er en vej frem!

  Reply

  • Avatar

   slipangsten

   |

   Kære dig – tak for din feedback! Det glæder mig at du kan bruge rolig motion til at slukke for bekymringerne. Det at kende til nogle værktøjer der virker for éen er alfa og omega når du vil slippe angsten – og jo flere du erfarer dig til og får ind på rygraden, jo stærkere vil du stå overfor angsten. God vind fremover!
   De bedste hilsener,
   Lise

   Reply

 • Avatar

  Carsten Nielsen

  |

  Kære Lise Kryger,

  har du erfaringer omkr. særdeles hård, intensiv styrketræning mhp. muskelforøgelse og dettes virke el. indluens på stressniveauer el. stressrel. problemer?

  Mvh

  Carsten Nielsen

  Reply

  • Avatar

   slipangsten

   |

   Kære Carsten,
   Jeg må erkende at jeg ikke har den store erfaring inden for området “særdeles hård, intensiv styrketræning mhp. muskelforøgelse”. Jeg tænker at alt hvad vi gør ved vores krop skal indgå i en balance der hænger sammen med vores fysiske og psykiske ressourcer. Det er nok meget individuelt hvordan vores kroppe responderer på fysisk træning i og med det også hænger sammen med de værdier og de mål der ligger til grund for træningen.
   De bedste hilsener,
   Lise

   Reply

   • Avatar

    carsten

    |

    Kære Lise, mhp. hård styrketræning mhp. muskelforøgelse, så er effekten af større muskelmasse bedre og mere stabilisation af ens væren og sådan indvikrkende på ens stade af at være værenende stabil.

    Mht. respons relaterende til hvad der ligger til grund for træningen, så er det jo klart, at folk ikke får resultat af værdifuld karakter ud af noget som de ikke søger fordi de ikke er bevidst om det. EL. med andre ord, hvis folk ikke træner hårdt nok men blot “motionerer”, så får de ikke effekten el. udkommet af særdeles hård træning, som også indebærer ømme og stivere muskler pga. restitutionerende, hvilket igen måske medvirker til stabiliserende væren, hvilket formodes og observeres relevant for mennesker med stress.

    Reply

   • Avatar

    carsten

    |

    Mht. muskelforøgelse, så er det effekten af forøget muskelmasse, der efterstræbes betragtet effektivt el. ej. Effekten af øget muskelmasse er øget styrke, som så igen altså bedre stabiliserer knogler, nerver, væren etc.

    Reply

 • Avatar

  Fruen

  |

  Jeg har brugt mig selv, fandt for 7 år siden ud af at løb var godt, men fordi konkurrencemennesket fandt vej til mit indre, blev jeg hurtigt skadet og har gang på gang startet op fra bunden med løbet. Har været sygemeldt i 10 uger, med stress, både personligt og arbejdsmæssigt… Har dyrket motion i hele perioden min. 2 gange pr. Uge, men oplever hver gang svimmelhedsanfald og hurtig træthed.. Ikke rart at sidde på en spinning cykel så. Så ja jeg tror også motion kan forværre stressen.. Hver gang jeg skal præsterer kommer Svimmelheden…

  Reply

  • Avatar

   Lise Kryger

   |

   Uh, jeg ville godtnok også blive stresset på en spinning cykel. Har du prøvet at gå til noget mere afspændende som fx. yoga eller pilates? Eller bare gå-ture som Dan – nedenunder også beskriver?

   De bedste hilsener,
   Lise

   Reply

 • Avatar

  Dan Hansen

  |

  Tak for din artikel. Artiklen har hjulpet mig til at indse at styrketræning gør min stress værre. Jeg er pt. selv ramt af stress og har haft det i omkring 2 måneder pt. Har haft både hjertebanken, stikken i brystet, høj puls, hedeture om natten og store problemer med søvnløshed. Har både kontakt til psykolog og læge og er også blevet rådet til at gå ture, og få motion. Jeg har hele mit liv dyrket motion regelmæssigt og før jeg fik stress trænede jeg 2-3 gange om ugen med styrketræning og 1-2 gange om ugen på racercykel eller mtb – Samlet træningsmængde i alt ca. 5 timer om ugen. Jeg nedsatte belastningen på mit arbejde og havde også en periode på 2-3 uger hvor jeg havde helt fri men fortsatte med at træne styrketræning 2 gange om ugen og en del gåture.Mange af stress symptomerne forsvandt men jeg havde stadig markante søvnproblemer efter 1-1 1/2 måned Fik derfor ordineret citalopram – antidepressiv for at få dæmpet stress symptomerne med det formål at forbedre søvnen. Ca. 1-2 uger efter start på citalopram oplevede jeg et pludselig at vågne om natten med et anfald af panikangst. Dette var på en dag jeg var nede og træne styrketræning. Jeg holdt pause fra træning i en uge og trænede så styrketræning igen. Et nyt angstanfald gentog sig om natten. Var meget i tvivl om angsten kom som følge af stress, eller citalopram og om træningen var medvirkende årsag. Jeg tænkte først at det nok var pillernes bivirkning og at jeg efter det første angstanfald havde udviklet en bekymring for gentagelse, hvilket så var årsag til de efterfølgende anfald. Jeg testede det to gange mere og det samme gentog sig. Har ikke haft nogen angstanfald på dage hvor jeg ikke trænede. Efter at have læst artiklen er jeg nu blevet overbevist om at jeg træner for hårdt og at træningen forværrer stressen. Vil nu prøve at træne et par gange mere med markant lavere belastning for at se effekten af dette og om nødvendigt droppe styrketræning helt og holde mig til gå-ture indtil kroppen har restitueret efter min stress.

  Reply

  • Avatar

   Lise Kryger

   |

   Kære Dan,

   Tusind tak for din feedback!

   Det lyder spændende med dine forsøg. Det ville være rigtig fedt at høre fra dig fremover herinde, om hvad dine erfaringer viser 🙂

   De bedste hilsener,
   Lise

   Reply

Lav en kommentar