Tanker om at ha’ angst med i bagagen

Angst er lidt som at bære en rygsæk på ryggen, du ikke selv ønsker at bære rundt på. Tung, tyngende på skuldrene og klæbende langs rygraden. Rygsækken kan forekomme i alle størrelser og former. Og at slippe angsten kan føles som at stoppe op, tage rygsækken af, åbne for rygsækken og håndtere alt dét, der er i den – lige i dét øjeblik. Igen og igen. På én lang strækning i et tempo, der ikke altid er dit. Men det er muligt at ompakke rygsækken og slippe angsten, læs med her …

Kender du følelsen af at ha’ angst med i bagagen?

Sådan lidt a´la du kan godt gå med angst i bagagen, længe, uden at vide at det er angst, du bærer rundt på. Eller du har vidst det siden du mærkede angsten første gang, men kunne bare ikke stoppe op og håndtere det. Eller du stopper hele tiden op for at tjekke: er det mon angst, jeg bærer rundt på? Eller måske har du allerede opdaget rygsækken og har håndteret din bagage men har bare stadig en lang rejse, du må gå?

Det lige meget om det er den ene eller den anden version, du kender til. Vi har nemlig det til fælles, at vi er på vores livs rejse med angst i bagagen.

Jeg har selv været på en lang rejse. Og jeg har stadig min rygsæk på og ja, der er stadig angst i den. Omend ikke mere en brøkdel af den massive angst, jeg mærkede dengang angsten klæbede sig til min rygrad første gang.

Mine tanker om at ha’ angst med i bagagen

Det er efterhånden mange år siden jeg åbnede min rygsæk, for første gang. Det var ikke nemt. Det var faktisk virkelig skræmmende. Flovt. Pinligt. Og jeg skammede mig så meget, at jeg skyndte mig at lukke den til igen.

I mange år brugte jeg rigtig mange ressourcer på at lukke rygsækken til hver gang, den sprang op. Ingen måtte se, hvad der lå i den. Og alt hvad der mindede mig om det jeg havde set i rygsækken, vækkede min angst.

Jeg ville ikke erkende at jeg var angst og jeg brugte uendelige ressourcer på at bilde mig selv ind, at det nok ville gå over – om lidt. Kunne ikke rumme tanken om det.

Lidt efter lidt (læs: over flere år… host) voksede erkendelsen af, at angsten var kommet for blive. Det gik også op for mig at den eneste måde jeg kunne slippe angsten var at jeg åbnede op for rygsækken og forholdte mig til det, der lå dernede.

Se det. Undersøge det. Mærke det. Tage det op. Bruge det. Og hvis ikke jeg kunne bruge det – slippe det.

Slippe angsten.

Erkendelsen

Jeg har brugt mange år på at vænne mig til angsten. Jeg har brugt oceaner af tid på at sæte mig ind i hvad angst er, hvorfor den dukker op, og jeg kan efterhånden x-ray’e den sønder og sammen.

Jeg føler jeg er nået igennem det meste af indholdet, men bedst af alt: jeg ved hvad jeg kan gøre hvis angsten dukker op – hvad virker.

Noget af det jeg stadig har i rygsækken gør ondt, når jeg rører ved det.

Noget af det er blødt og varmt, og det gør mig godt at holde længere ved.

Andet er koldt og skal varmes lidt.

Noget bliver aldrig helt varmt igen.

Noget gør mig bange.

Nogle af de ting, jeg rører ved og kigger på får mine tårer til at løbe. Giver mig varme og sorg på én gang. Jeg giver efter og lader det komme.

Der ligger nogle klumper, mørke og krøllede sammen. Jeg ved, jeg på et tidspunkt skal forholde mig til dem.

Det skal nok komme.

Bevægelsen og handlingen

Bevægelse og handling gør godt. Det er som om at dét der ligger i min bagage kun har fylde, når det ligger i rygsækken. For når jeg tager det op, passer det sjældent i nye situtioner. Som gamle nøgler til nye døre.

Hvorfor så gemme? Kan jeg bruge det nogen sinde?

Jeg ompakker. Prioriterer.

Hvad er vigtigt i dag?

Hvad vil jeg ha’ med mig i det liv, jeg ønsker at leve?

Den rygsæk der for år siden vejede mange ton føles nu meget let og jeg ved præcis, hvad den indeholder. Og jeg overraskes sjældent.

De hemmelige rum

Jeg har opdaget, at jeg har hemmelige rum i min rygsæk.

Rum jeg opdager, når jeg leder efter andet brugbart i tasken. Rum som fortæller mig vigtige pointer og rummer følelser, jeg har undertrykt. Vigtige informationer jeg skal bruge, nu jeg tømmer tasken for ubrugelige vaner og mønstre.

Her ligger urgamle svar og forklaringer på ‘hvorfor’. Og når jeg rører ved ‘det’ siver ‘det’ ind under huden på mig, ind i kroppen og ned i maven. Fylder tomrummet ud. Og giver mening til alle de følelser, jeg ikke turde rumme. ‘Det’ siver ud i mig som den røde tråd i livet og forbinder alle mine spørgsmål om, hvem jeg er. Lige nu.

Se dét er noget, der er værd at bære rundt med. Gode sager – og stærke værktøjer.

Den angst, jeg vælger at tage med mig

Der er den grundlæggende angst som er en del af bagagens DNA. Uden den, er jeg ikke i stand til at overleve. Med den bliver jeg i stand til at kæmpe, flygte og handle i farefulde situationer.

Og så er der den angst, jeg vælger at leve med.

Det er angst som er til stede i mit liv, fordi jeg i grundlæggende temaer har en pistol for panden.

Og det er også angst, jeg vælger at leve med – fordi alternativet har for store konsekvenser for mig – lige nu.

Og så er der den angst, jeg endnu ikke er nået til at håndtere.

Det skal nok komme.

Jeg gi’r tid.

Meget mere end bare angst

Mit liv er så meget mere end at tale, skrive og tænke på angst. Det er her jeg drejer fokus hen og fylder på balancens vægtskåle. Jeg har mit liv med familien og mit liv med mine venner. Det er mine oplevelser i rejserne, min glæde for mit arbejde, at skrive, blogge, fotografere og bare nyde at være til.

Husk det endelig. Du er også meget mere end angst.

Angsten er blot en tilstand, du forvildes ind i og som griber dig.

Fordi det er dét, angst gør.

Men indeni, er du stadig dig.

Værn om dine værdier og dét, der gør dig glad.

Her er dit største modtræk til angsten!

Angst kan blive en rygsæk du pakker om, så du kan gå ud i verden – stærk og lettet.

 

Hvad drømmer du om? Hvad gør dig glad? Hvad ønsker du at fylde din rygsæk med? Og hvad kan du putte i din rygsæk, som vil gøre din livsrejse nemmere og sjovere?

 

Skal jeg hjælpe dig med at slippe angsten?

Jeg har gået rigtig langt med min angst. Og jeg har sluppet rigtig meget af den. Med hjælp fra viden og værktøjer, du også kan lære at bruge og slippe din angst med.

Alle værktøjerne har jeg samlet til dig, så du kan få hjælp nu – i bogen: Bliv den sejeste Angstfighter!. Her får du al den nødvendige viden om angst og lærer at bruge de stærke værktøjer som stressreducering, mindfulness, kognitive metoder og eksponering.

  Se mere om bogen: Bliv den sejeste Angstfighter her!

 

Opdateret d.24. februar 2017
Skrevet d. 19. juli 2012
Få hjælp af angstbehandler online eller i Hørsholm

Indlægget her er blevet læst 4091 gange!