Lær dine selvhjælps værktøjer at kende – og slip angsten med den dynamiske manual

Det er muligt at slippe din angst, når du bruger dine værktøjer. Men det ikke er ligegyldigt hvad du fylder i din værktøjskasse, og hvordan du bruger værktøjerne. Det handler om håndværk, øvelse og erfaring …

Hvorfor virker det ikke? Du gør som du har fået at vide du skulle gøre! Du har lavet øvelserne, og du er stadig lige angst! Du har både læst om angst og du har indhentet alverdens værktøjer, som du nu har i din værktøjskasse – men, hvad nytte har det været?

Hvor er den frihed, som værktøjerne skulle give dig? Hvornår slipper frygten for at dø sit tag i dig, når du står i kantinen på dit arbejde? Og hvad med tankerne omkring alle symptomerne der konstant vækker din opmærksomhed og angsten for, om der er noget galt eller måske går galt – lige om lidt?

Hvad f….. skal der til for, at det hjælper? Nu har du kæmpet i så lang tid, og angsten er der stadig! Den bliver ved med at vende tilbage!

Kender du det?

Det gør jeg! Og jeg kan love dig for, at vi ikke er alene! Vi er mange hundrede tusinder, som ikke bare i Danmark men i store dele af verden, tænker disse tanker:

“Hvornår kommer manualen og løsningen, der passer lige netop til min angst?”

  Download E-bogen: “De 4 angstniveauer, du skal kende! – mine bedste tips til dig og dine pårørende, når angsten bider” E-bogen bliver sendt direkte til din indbakke, når du tilmelder dig mine nyhedsbreve. Tilmeld dig her.

Når ikke der findes en manual

Det er muligt at der om nogle år dukker et eller andet op, som gør det muligt at slippe angsten med et fingerknips. En fin lille manual som skriver: ‘Sådan gør du: Sæt to fingre sammen, helst tommelfinger mod langemand. Gnid dem hurtigt og hårdt mod hinanden, og du vil høre lyden af et knips!’

Nogle påstår allerede, at deres behandling virker sådan. Som et knips. En enkel behandling, én gang hypnose… whatever. Min personlige erfaring er, at det alt sammen har været lige så kortvarigt som lyden af knipset.

Det der har virket for mig, og som jeg stadig oplever er det mest overbevisende i det lange løb, har været at lave min egen manual.

Den dynamiske manual

En manual, som virker for mig. En manual der består i, at jeg samler værktøjer ind og øver mig i at bruge dem. En manual, som skridt for skridt får mig i den retning, der passer til mig og til lige præcis de udfordringer, jeg er står med. En manual, som guider mig til at bygge en tilværelse op der passer til det liv, jeg ønsker. Og en manual som gør at jeg kan leve med mig selv i det liv, jeg lever.

Det er en dynamisk manual som hele tiden ændrer sig. En manual jeg afprøver og tester for at lære hvad det er, der skal til – for at lige netop jeg slipper angsten.

Når jeg ser tilbage på min langvarige rejse på vej til at lære at slippe min angst, får jeg altid billedet af min indre værktøjskasse. Jeg ser det liv, jeg jeg har skulle lære mig selv at bygge fra bunden af.

Hvilke af dine værktøjer, virker?

Når du tænker tilbage på de måder du omgås din angst på – hvad er det så for metoder og teknikker, du bruger?

Virker de?

Dine værktøjer kan fx være:

 •   indsigt i angst. Viden om hvordan angst opstår – og hvorfor
 •   øvelser og strategier du bruger til at håndtere den stress, der vækker din angst
 •   teknikker, der hjælper dig med at fjerne dit fokus fra angsten og i stedet skabe fokus, på dét du befinder dig i, lige nu og her
 •   skemaer, du udfylder, når du mærker at en tanke fucker det hele op – og skaber angst
 •   små bevidste trin, du øver i din hverdag, for at nærme dig og vænne dig til de situationer, der før gav dig angst
 •   strategier som fx accept, der hjælper dig med at leve et okay liv, også selvom du indimellem mærker angst
 •   andre?

Alle værktøjer fra din angsthåndterings-værktøjskasse skal virke på dig. Måske virker de ikke på alle aspekter af din angst. Nogen virker måske på noget, andre virker måske på noget andet. Men de skal virke på noget.

Den værktøjskasse, jeg har, går all-round. Jeg har værktøjer der går ind fra alle sider. Det har jeg fordi jeg ved at nogle værktøjer virker på en angst en dag mens det er et andet værktøj der virker på en anden angst – en anden dag.

Det hører med til at følge den dynamiske manual.

Virker dine værktøjer derimod ikke på din angst, bør de ikke ligge i din værktøjskasse! Det er muligt de virker for andre, men hvis ikke de virker for dig – så ud med dem!

  Download E-bogen: “De 4 angstniveauer, du skal kende! – mine bedste tips til dig og dine pårørende, når angsten bider” E-bogen bliver sendt direkte til din indbakke, når du tilmelder dig mine nyhedsbreve. Tilmeld dig her.

Hvordan bruger du dine værktøjer?

Er du typen der har den sejeste og mest effektive værktøjskasse, men som du aldrig rigtig får brugt?

Er den havnet ovre i hjørnet af dit liv – fordi du:

 • ikke prioriterer tiden til at arbejde med din angst
 • udsætter at arbejde med dig selv
 • frygter forandringerne
 • venter på, at det rette tidspunkt skal komme
 • venter på, at andre bruger værktøjerne for dig
 • andet?

Hvis du ønsker at lære håndværket at slippe din angst, så er det tid til at tage værktøjskassen frem igen!

Tag værktøjerne frem og brug dem. Ikke bare i tankerne og i ideerne om, at du vil gøre det en dag. Genopfrisk deres effektivitet ved at afprøve dem. Få føling med dem igen.

Find materialet frem i dit liv, hvor det giver mening at reparere, udvikle og bygge om. Skab muligheder og nye kreationer. Skidt pyt med, at det du bygger og når frem til ikke ligner andres eller resten af samfundets.

Det er din vej, der gælder. Dine erfaringer og dit liv!

Værktøjerne dur kun, hvis de bruges. Og hvis de bruges igen og igen. Af dig. På din måde!

Hvordan ved du, om værktøjerne virker?

Du kan mærke det indeni.

Her er nogle input til hvordan et solidt, effektivt angst-strategisk værktøj kan føles:

 •   meningsfyldt
 •   lettelse
 •   følelserne vækkes på ny
 •   nysgerrighed vækkes
 •   modet vokser
 •   du får lyst til at prøve dem af
 •   du føler dig tryg, men også lidt usikker (og måske endda også lidt angst)
 •   du kan måske mærke øjeblikkelig virkning på din angst
 •   din angst daler måske en lille smule

Angst værktøjer, der er lige til at skrotte

Vi har dem alle sammen i os. Gamle, rigide overbevisninger, tankemønstre og adfærd, vi har lænet os af i lang tid. Vaner, som vi engang har haft stor nytte af, men som ikke længere er brugbare, fordi vi er blevet voksne, har udviklet os, forandret os, og ja, lever et andet liv.

De værktøjer du brugte, dengang du endnu ikke havde udviklet angst, virker måske ikke længere.

Har du tænkt over det?

At der måske skal nye strategier til for at du kan slippe din angst og genskabe det liv, du inderst inde ønsker at leve?

Når værktøjskassen spiller

Når du føler, du er ved at have en god solid værktøjskasse, fyldt med stærke angsthåndterings-værktøjer, så gælder det om at bygge det liv op, du ønsker at leve.

Det gælder om at sætte dig et mål, som du går efter. Et mål, der er dybfølt og som giver mening for dig. Et mål, som har så meget værdi, at du er villig til at tage rejsen, også selvom, du til tider må lægge arm med angsten.

Dit mål bør ikke være at slippe angsten i sig selv, men nærmere være et mål, der giver dig så meget værdi og indhold i tilværelsen og som føles så stærkt, at det kan overtage det fokus, som angsten har taget fra dig.

Når værktøjskassen virkelig spiller, så er du med i livet igen! Så er du ude og bruge dig selv og opleve verden, som den er. Måske ikke som den du var før, men som den du er i dag, med de nye erfaringer dine værktøjer har givet dig.

Brug alle tricks, du har lært

Når du mærker angsten dukke op, så undersøg den. Med det samme. Find ud af hvor den kommer fra og hvad det er for en ubalance, angsten vækkes ved.

Alt efter hvilken ubalance angsten er symptom på, så bearbejd det. Arbejd på at løse de problemer og udfordringer, du løber ind i undervejs. Skyd dem ikke til side og undertryk dem ikke. Hvis du kan løse dem, er du allerede et skridt længere.

Brug alle de værktøjer, du har. Virker de ikke, så led efter nogle nye. Prøv dem af. Og når noget virker så brug værktøjet igen næste gang, du får angst.

Når du er aktiv bruger af din værktøjskasse får du til sidst både erfaring og tryghed i at vide hvad det er, der skal til.

Det kan gå hurtigt, og det kan (som i mit tilfælde) tage længere tid. Men ligesom at bygge et hus, er der langt mere mod og fortrøstning at hente, når du har en dynamisk, selvbygget manual. Langt nemmere, end når du står tomhændet, uerfaren og skal mestre noget, du endnu aldrig har prøvet.

Få flere værktøjer til din værktøjskasse og slip angsten.

Her finder du mine bedste værktøjer pakket sammen i bogen: “Bliv den sejeste Angstfighter!”

  Se alt om bogen: Bliv den sejeste Angstfighter! her

Få hjælp af angstbehandler online eller i Hørsholm

Indlægget her er blevet læst 2237 gange!