Undrers du ofte over, hvorfor din angst dukker op? Og hvorfor angsten har det med at vende tilbage? Der kan være mange årsager hertil, men her er en af de mest udbredte årsager til angst – og hvordan du håndterer årsagen, så angsten slipper.
Hvis du oplever at din angst bølger frem og tilbage og at den uden “synlig” grund intensiveres for pludselig at forsvinde er der stor sandsynlighed for, at din angst er stressrelateret. Det er der heldigvis en masse, du kan gøre noget ved. Enten selvstændigt – eller sammen med en terapeut/angstbehandler.
Hvad er stressreducering?
Stressreducering betyder kort og godt, at du sænker dit stressniveau til at ligge på et mere balanceret leje og derfor ikke antænder, trigger eller øger din angst.
Stressreducering handler om at nedbringe fysisk og psykisk overbelastning, så risikoen for at angsten aktiveres minimeres. Når du sænker dit stressniveau er det derfor muligt, at få angsten til at falde betragteligt – i nogle tilfælde øjeblikkeligt – mens det i andre tilfælde, kan være en mere stille og længerevarende proces.
Hvordan virker stressreducering på din angst?
Stress er gavnligt for dig, når du i kortere perioder skal yde eller præstere mere end normalt. Stress gør, at du skaber energi og bliver ekstra skarp til at udføre din præstation. Et eksempel på dette kan være når du oplever let stress lige inden, du skal op til eksamen.
Men hvis du har været stresset over længere tid er stress ikke længere konstruktivt for din formåen. Tværtimod, kan stress blive så udtalt at det begynder at hæmme dig i at udføre selv bittesmå, daglige gøremål. Er du ekstra presset i over en længere periode stiger risikoen for, at din stress slår over i angst.
Det meste angst er stressrelateret og det er derfor en god ide at forsøge at holde dit stressniveauet i balance, så du forebygger angst. Er din angst allerede aktiv kan stressreducering være det parameter, du kan skrue på, for at få angsten til at falde.
Men, hvordan får du så stressniveauet til at falde – så angsten slipper?
Sådan stressreducerer du
Du kan stressreducere på flere forskellige planer med flere forskellige metoder.
Her er nogle overordnede stressreducerende metoder, du kan bruge:
- Problemløsning
- Afspændinger
- Meditationer
- Visualiseringer
- Mindfulnessteknikker
- Værdiarbejde
- Selvværdsarbejde
- Assertiv kommunikation
- Grænsesætning
- Arbejde med selvkritik og andre negative tanker
- Afstressende motion
- og meget andet
Nogle gange er det nemt at se hvor du skal gribe ind, for at din stress falder – andre gange, kan det være mere uigennemskueligt.
Indimellem vil du opleve at stressreducering kan være en udfordring fordi du måske bliver nødt til at foretage handlinger, du ikke nødvendigvis finder nemme. Det kan fx være at sige fra – sætte grænser, uddelegere opgaver, bede om hjælp osv.
Grundlæggende handler det om, at få din krop i balance. Fysisk og psykisk. Hvad end, det så måtte indebære.
Her kommer nogle mere konkrete forslag til hvordan du mere konkret, kan sænke dit stressniveau.
- Prioriter din søvn
- Spis sundt så du får de vigtige vitaminer, proteiner og mineraler
- Sørg for at være i god tid
- Forbered dig på de ting, du kan forberede dig på
- Pres ikke dig selv til mere, end at det føles godt i maven
- Styrk dig selv med positive klap og ros dig selv for det gode, du er og gør
- Vend kritik til konstruktiv udvikling
- Undgå for meget kaffe, alkohol, tobak, fedt og sukker
- Gå dig en tur eller dyrk yoga og andre afstressende motionsformer
- Stol på dig selv, husk at sige ja på de rigtige tidspunkter og sig nej til de ting, du ikke vil være med til
- Hold tydelige grænser mellem arbejde og fritid
Stressreducering er et værktøj, du med stor fordel forebygger ny angst i at udvikle sig. Så hvorfor ikke gøre det til din livsstil at passe på dig selv og dine grundlæggende forhold, så du tager stress og angst i opløbet, frem for først gøre noget ved det, når du står midt i angstanfaldet?
Vil du mere i dybden med at håndtere din stress, så angsten falder?
Læs bogen “Bliv den sejeste Angstfighter” og få den viden og de stressreducerende værktøjer, du behøver!
Opdateret: 01. mar 2019
Udgivet den: 9. sep 2012
Indlægget her er blevet læst 6209 gange!