fbpx

Derfor virker mindfulness på din angst

Hvad er mindfulness egentlig? Og kan du bruge mindfulness til at håndtere din angst? Læs med og find ud af, hvad mindfulness er – og hvorfor det virker på din angst.

Hvad er mindfulness

Mindfulness er en flere tusind års gammel form for meditation som har rødder i den buddhistiske tradition. Mindfulness teknikkerne er blevet taget op igen i vores tidsalder idet de viser sig, at have rigtig god virkning i forhold til at håndtere stress og angst.

Mindfulness er en meditationsform, hvor du træner bevidst nærvær. Det vil sige, at du øver dig i at være nærværende, til stede og accepterende uden at lave om.

Mindfulness er en teknik du kan lære at bruge, så du slipper angstskabende tanker for i stedet at vende tilbage til det “nu”, du befinder dig i. Når du befinder dig i “nuet” med nærvær, bevidsthed og du er ikke-vurderende, slipper angsten.

Med andre ord, mindfulness giver dig mulighed for at slippe angst og overbekymring, uden at du behøver at handle på dine tanker eller følelser. Mindfulness giver dig en pause fra din angst.

Forestil dig at du befinder dig i en flod, der løber ned af et bjerg. Afhængig af, hvor længe floden har løbet og hvor ved floden du befinder dig, løber floden med en vis strøm og hastighed.

Forestil dig, at denne flod er dit liv i tanker og følelser. Og forestil dig, at du befinder dig midt i flodens strøm.

Forestil dig nu at du rækker ud efter en tyk gren, der hænger ud over floden, og hiver dig selv op af floden og op på bredden.

Nu sidder du ved bredden og betragter flodens vand strømme forbi dig. Det får lov til at flyde, men du lader dig ikke længere rive med af den eller føler, du er ved at drukne.

Når først du får øje og fornemmelse for hvor grenene, du kan hive dig selv op af floden med er, vil du med øvelse kunne trække dig selv op til hver en tid, indtil du lader dig glide ned i tanker og følelserne igen.

Hvorfor virker mindfulness på din angst?

Når du træner mindfulness øver du dig i at håndtere ubehagelige tanker, følelser og fornemmelser på en måde, hvor du ikke brænder fast i dem, men nærmere registrerer dem, accepterer dem og slipper dem.

Det kan være umådelig svært at fokusere på det der sker lige nu, hvis du først er grebet af tanker som “hvad nu hvis…” og “bare det nu ikke går galt…”. Tanker som disse er skabt til at fastholde dig men hvis du træner mindfulness, opøver du en evne til at slippe dem og i stedet skabe nærvær og opmærksomhed på det, du befinder dig i.

Det smarte ved mindfulness er at du lærer at bruge teknikkerne hvor som helst du befinder dig og når som helst, du får brug for dem. “Grenen”,  du bruger til at bringe dig selv tilbage til nuet med, er dit åndedræt, hvilket er ret genialt, da du jo altid har åndedrættet med dig.  Med åndedrættet skaber du kontakt med dine følelser, dine tanker og dine fysiske fornemmelser.

Formålet med mindfulness er ikke at du skal føle eller tænke på en bestemt måde. Formålet er heller ikke at tilstræbe ro og afslappethed. Det er en teknik, du bruger til at vende tilbage til “nuet” for på den måde at slippe din angst.

Hvilke udfordringer kan mindfulness give dig?

Jo mere angstfyldte tanker og bekymringer har fat i dig, jo mere uoverskueligt kan det føles at kaste sig ud i mindfulness. Det er helt naturligt. Det betyder ikke at mindfulness ikke virker men nærmere at du måske skal begynde et lidt andet sted, end når du er allermest angst.

Din hjerne er programmeret til at fastholde negative tanker og overbevisninger. Hjernen er ikke helt så klog, for den tror stadig du lever på savannen og at der er en sabeltiger efter dig. Den er designet til at sørge for, at du konstant er opmærksom på alle faresignaler og handler på dem for at overleve.

Når din hjerne tror du har en sabeltiger i røven, er det ikke særlig nærliggende at sætte dig ned og acceptere, at det blot er tanker, følelser og fornemmelser og slippe dem. Og jo mere du tror på dine tanker om forestående fare er sande – des større bliver udfordringen at slippe dem.

Men da du ikke længere lever på savannen (med mindre, du altså netop står i en faretruende situation) giver det god mening at opøve evnen til at vurdere, om du er i fare og hvis ikke, acceptere dine tanker, følelser og fornemmelser – uden at vurdere eller handle på dem.

Når du træner mindfulness er det derfor helt normalt at du indimellem oplever at det er svært at holde fokus, være nærværende og acceptere det. Dine tanker vil hele tiden forføre dig væk fra nuet.

Jo oftere du træner mindfulness og jo mere du integrerer mindfulness i din hverdag, jo nemmere bliver det for dig at styre tankerne tilbage til “nuet”, der hvor angsten slipper.

Hvor længe skal du træne mindfulness, før det virker?

Mindfulness har gennem videnskabelige undersøgelser vist sig at have effekt ved daglige øvelser – allerede efter et par måneder.

Du vil dog kunne mærke en forandring allerede efter få uger i din måde at håndtere tanker, følelser og fornemmelser, hvis du træner flere gange dagligt.

Mindfulness skal trænes jævnligt så du vedligeholder dine evner til at bruge teknikkerne, hvis angsten skulle melde sig.

Hvad kan du opnå med mindfulness?

Mindfulness er meget mere end blot den ro og afspænding du mærker, når du mediterer. Mindfulness er også en tankegang, en livsstil og en måde, du forholder dig til dig selv, din omverden, konflikter og dilemmaer i dit liv.

Udover ro og afspænding, som i denne sammenhæng antages for at være en sidegevinst, kan du opnå flere goder ved at træne mindfulness, som f.eks:

  • Mindre stress
  • Mindre angst
  • Større nærvær
  • Større fokus
  • Øget koncentration
  • Større accept af dig selv og andre
  • Større kropsbevidsthed
  • Større selvindsigt
  • Større selvværd
  • Stærkere relationer
  • o.m.a.

Er mindfulness træning virkelig nødvendigt?

Der er ikke nogen større hokuspokus bag mindfulness. I bund og grund handler det om at øge din bevidsthed, om det du befinder dig i – lige nu.

Du kan praktisere mindfulness på mange måder – også i det små. F.eks kan du begynde at sætte større fokus på det du oplever, f.eks. når du spiser, hvordan du tygger maden, hvordan det føles på tungen og hvordan det føles, når maden synkes.

Du kan faktisk praktisere dig med det meste. Du kan gå mindfuldt, lytte mindfuldt, børste tænder mindfuldt osv. Du kan også øve dig ved at bemærke hvordan stolen under dig føles, tøjet på din krop mærkes på din hud osv.

Derudover, er der flere motionstyper som indebærer mindfulnesstræning. Det er motionstyper som f.eks. yoga og tai chi.

Endelig, kan du træne mindfulness med aktiviteter, der skaber nærvær og fokus som f.eks. at dyrke en hobby der optager dig meget.

Der, hvor det giver god mening at træne mindfulness mere intensivt (dvs. flere gange om dagen og gerne i et par måneder) er, når du har svært ved at slippe ubehagelige, negative tanker, katastrofetanker, tankemylder og andre følelser og fornemmelser, der vækker angst.

Træn, så din angst slipper

Hvis du vil træne mindfulness mere intensivt er der flere måder, du kan gøre det på. Der er efterhånden et større udbud af mindfulness kurser, hvor du introduceres til mindfulness og lærer at bruge teknikkerne.

Lær mere om hvordan mindfulness virker på din angst med bogen: Bliv den sejeste Angstfighter

Links

Opdateret den: 22. marts 2019
Udgivet den: 18. maj 2011

Indlægget her er blevet læst 8008 gange!

Søg
Seneste indlæg
Seneste indlæg
Kategorier
Tags
Om Slip angsten

Privacy Preference Center