5 tips til dig, der skal forklare din angst til en anden!
Hvordan forklarer du en anden, som ikke har angst, hvad angst er for dig? Hvad svarer du, når din bedste ven eller familiemedlem spørger dig: Hvordan føles angst? Det kan være virkelig svært at sætte ord på – så her er lidt inspiration, du kan bruge af.
Hvordan føles din angst? Den angst du føler kan være lige som den angst, jeg føler. Men den kan også opleves på en helt anden måde. Og den måde bliver din øvelse i at beskrive, hvad der karakteriserer lige præcis din angst.
Det er naturligvis irriterende at din forklaring ikke bare kan være den samme som alle andres, men tro mig, i din angst ligger der mange “nøgler” og genveje til dele af dig, som du endnu ikke kender – eller dele af dig, som du har lukket ned for. For hver nøgle du finder, får du et hint og en indsigt i, hvordan du knækker angstens kode og slipper angsten.
Hvorfor overhovedet forklare andre om din angst?
Der er masser af grunde til at dele dine angst-oplevelser med andre. Angst er en følelse, som skal bearbejdes på lige fod med vrede, sorg og andre følelser. Og hvis din angst er voldsom og griber ind i dit liv, er det vigtigt, at kunne dele dine oplevelser og tanker med andre om det. Både for at angsten ikke ophober sig i dig, men også fordi det viser andre hvem du er, og hvad du er oppe imod.
Når andre ved hvad du kæmper med får du nemmere ved at være dig, som du er, og få ro til at arbejde med dig selv – så du med tiden slipper din angst.
Derudover kan angstanfald og angst, som er voldsom eller vedvarende, skabe et traume i dig og traumer bearbejder du netop ved at italesætte det, du oplever. Selvom angsten er irrationel har kroppen og sindet stadig reageret, som var det 100% virkeligt.
Bliv inspireret til at forklare din angst
1. Forklar angstens symptomer
Her er nogle sætninger, som kan beskrive hvordan angstens symptomer kan føles. Kan du kan genkende dem?
En intens følelse af ubehag og frygt. En musten der bankes ned i maven. Som om alt blodet suser væk fra kroppen. Metal, der stikker ud i alle lemmer af kroppen. Kroppen stivner. Hjertet føles som om det holder op med at slå. Hjertet hamrer derudaf. Alt spændes op. Panik. Tanker om at flygte. Følesen af at være låst fast. En intens varme der skyller ind over kroppen og sved, der pibler frem. Kulde og varme på en gang. Koldsved. Rødmen. Bleghed. Rysten og dirren. Tankemylder og katastrofetanker. Prikken over det hele. Hyperventilation. Prikken i læber. Uvirkelighedsfølelse og tunnelsyn. Svimmelhed. Ekstrem høj puls. Tænderklapren.
Andre reaktioner kan være: Kvalme, opkastninger og forvirring.
2. Selvgenkendelse
Nogle gange hjælper det at lade den der spørger dig, genkende sin egen indre angst, for at han/hun nemmere forstår din angst.
De fleste kender til følelsen af angst. Især den reelle følelse af angst som når du står i en situation, hvor der er reel fare på færde.
Mange oplever også forbigående angst som fx opstår ved eksamener og præsentationer. Her er der tale om en mere “normal” reaktion, hvor kroppens alarmberedskab sætter kroppen i stand til at yde og præstere ud over det sædvanlige – og i længere tid.
Måske kan du forklare din angst sådan: ‘Det er som når du krydser en vej og opdager en bil, der med høj fart, kører lige imod dig – og du er lige ved at blive kørt ned. Normalt vil du springe for livet. Men dét du oplever nu er at du opdager, der midt på vejen, at bilen snart kører dig ned, du ser den komme – men du kan ikke kan flygte! Du mærker angsten for at dø og hele dit fokus er udelukkende på, hvordan du kommer væk fra bilen. Og bilen rammer dig om lidt’. Dén følelse …
3. Forklar det fysiske
Invaliderende angst opstår, når du har levet under et for højt stress-og bekymringsniveau igennem en længere periode og dit alarmberedskab går i selvsving. Tankerne ser ‘farer’ og katastofer, som ikke længere er realistiske.
Din krop er da i konstant alarmberedskab og når det er aller værst kan du have det, som om du står midt i en livstruende situation. Kroppen er boostet af adrenalin som gør din krop kampklar eller i stand til at flygte eller spille død. Det sker fordi din hjerne fejlfortolker situationen, du står i – og tror du er i livsfare.
4. Forklar hyppigheden
Du kan opleve angst som en lille tilbagevendende angst, der opstår i helt specifikke situationer. Eller du kan opleve angst, som er til stede det meste af tiden.
Angst kan forekomme om dagen, men angst kan også forekomme om natten. Angst kan gøre det nærmest umuligt for dig at sove, fordi angst netop er programmeret til at holde dig vågen og vakt (som hvis du var i reel fare).
5. Beskriv de forskellige niveauer af angst
Et angstanfald er når du oplever en intens angst, som opstår ved en given situation. Angstanfaldet kan vare fra få sekunder til flere minutter og længere – ja, timer. Et angstanfald er når du er så angst, at angsten svinger helt oppe på et niveau 8-10 (ud fra en skala fra 0-10, hvor 1-3 er afslappende, 4-7 er middel angst og 8-10 er panisk rædsel).
Angstanfaldet vil på et tidspunkt fade ud, fordi kroppen er designet til at få kroppen i balance igen.
Angst kan også føles mere langvarigt. Det er især, når du med dine tanker og forestillinger bliver ved med at fremmane katastrofer og farefulde situationer.
Følelsen af angst er forskellig fra person til person. Og variere fra situation til situation. Nogle gange er det ikke så slemt – andre gange kan voldsomheden virkelig overraske.
Hvordan føles angst for dig?
Lad mig høre! Del dine forklaringer – hvordan føles din angst?