“Gulp… er det alt hvad jeg er – angst?”

“Bliver du aldrig træt af angst?” Dette blev jeg for 2-3 uger siden spurgt om ude på Facebook, efterfulgt af om jeg gjorde noget, som kunne balancere mit liv – så angst og emnet angst ikke fyldte det hele. For hende var mit navn blevet lig med angst…

Uha, jeg måtte lige synke en ekstra gang, da jeg læste hendes spørgsmål. Sædet jeg sad på forsvandt under mig, og jeg sank ned og mærkede alt det mørke jeg havde i mig brede sig, og lukke sig som en pose over mit hoved. Jeg kunne pludselig genkende hendes syn på mig selv, fra dengang jeg også så mig selv sådan. Lise = angst. Al luften forsvandt ud af mig.

Tankerne fór rundt i hovedet på mig – var det det jeg ville med Slip Angsten? Var det sådan jeg ønskede at fremstå – og var det mit budskab til min omverden? Er jeg, Lise, ensbetydende med angst?

Fusioneret med angst

Sådan var det en gang. Jeg var så overvældet af at overleve min angst, at jeg skubbede alt andet til side. Jeg havde kun fokus på 3 ting:

  1. Hvorfor har jeg angst?
  2. Hvordan undgår jeg angst?
  3. Hvordan skjuler jeg angsten så ingen opdager det?

Disse 3 ting fyldte hele mit liv. Jeg gennemanalyserede alt hvad jeg havde foretaget mig og alt hvad jeg forestillede mig ville ske. Min hjerne spandt konstant med mulige sammenhænge, løsninger og planlægning for at undgå alt hvad der kunne trigge min angst.

Der var ikke plads til at slappe af, læne mig tilbage, og lade nysgerrigheden vokse, ikke tid til at lege, fejle, lære og udvikle mig.

Jeg var angst – Lise var angst.

  • At være angst, er ensbetydende med at du tilsidesætter alle de ting, der udgør dig som menneske.
  • At være angst, er ensbetydende med at du undgår at leve det liv, og udføre handlinger, som ellers ville bygge dig op som menneske, og skabe din personlighed.
  • At være angst, er ensbetydende med at du er blind for alle de facetter du indeholder og værdier, du ønsker dit liv skal bestå af.

Adskillelsen

Jeg har i de senere år givet slip på min angst. Jeg har lært at defusionere mig fra følelsen af angst. Jeg accepterer dens tilstedeværelse 100% og ved at dens tilstedeværelse handler om at jeg har brug for at ændre noget i mit liv.

Adskillelsen fra følelsen af angst har taget mange år og har været en dynamisk process, som har været grundlæggelse af elementer i mit liv jeg ikke havde fod på, og opbygning af de elementer, som jeg ønskede mit liv skulle bestå af – mine værdier. Derudover var det også en adskillelse af de elementer, som ikke støttede og førte mig derhen hvor jeg ønskede at være – i forhold til mine værdier.

Jeg er som de fleste et menneske med begrænsninger, men for nogle vil mit liv se fattigt ud, fordi jeg bevidst har givet afkald på mange ting. Men set, herfra min verden, er jeg lykkelig og tilfreds for jeg har alt hvad mit hjerte kan begære. Guld og grønne skove er endnu ikke min legeplads, jeg vil gerne lege på den, men det er ikke mit liv – mit liv er hvor mine værdier er.

Dig som udelukkende kender og følger mig gennem Slip Angsten vil du måsk kun høre denne ene stemme som taler om angst. Så for dig vil jeg klart nok fremstå som en “angstens stemme”.

Men jeg har adskilt mig for længe siden, og jeg har mange flere stemmer at synge med.

Her er jeg

Jeg er først og fremmest Lise. Jo mindre angst fylder i mit liv, jo tydeligere føles jeg og jo mere genkender jeg den lille Lise som uspoleret trådte ind i denne verden, med lyst og tillid til at verden var min legeplads.

Jeg er i dag en voksen kvinde på 42 år og som er lykkelig gift med min mand Peter. Tilsammen har vi Sebastian, som vi har kæmpet for at få, og som nu er her med sit sprudlende liv, fyldt med udfordringer leg og læring.

Som ung og angstramt, så jeg ikke at jeg blev mere end midt i 20’erne. Jeg orkede ikke at se mig selv leve længere. I dag, hvor jeg har genfundet mig selv, står op for mig selv og ved hvad mine værdier er – er min største sorg at erkende, at jeg en dag skal væk herfra.

Livet er ikke længere en kamp, men en gave, som jeg prissætter hver eneste dag.

Jeg er meget mere end angst

… og jeg klipper ikke engang bonsaitræer – som min følger ude på Facebook foreslog. Min dag er fyldt op med værdier, som giver mig mening og som jeg nøje udvælger, også selvom konsekvenserne nogen gange svider.

Mine værdier handler om hvad der giver mig lyst til at træde ud af sengen om morgenen. Hvad gør mig glad, og hvad gør at jeg føler ro i maven. Jeg lader disse ting fylde, og det er efterhånden nemt at mærke når jeg er på rette spor.

Jeg bemærker også hvad der giver mig uro, og jeg vurderer om situationen er vigtig for mig, og om angsten er en angst jeg vil arbejde med, eller om angsten har meldt sin ankomst fordi det i virkeligheden er en tom værdi jeg prøver at udføre for at opnå noget jeg ikke længere behøver at kæmpe for. Værdi er nøgleordet for mig. Jeg vil ikke gå på kompromis med min angst for fx at tilpasse mig noget, der ikke giver mening dybest inde. Det handler om at lære mig selv at kende – hvad betyder noget for mig i det lange løb? Hvad er jeg villig til at leve med?

Intet valg går fri for konsekvenser

Jeg har taget mange valg, som jeg kan se og forstå at andre ryster på hovedet af. Men jeg er kompromisløs, når det handler om at holde fast i mig selv. Når først jeg er bevidst om hvad det er jeg står overfor – tager jeg et valg, og jo mere jeg lytter til min mavefornemmelse og handler ud fra den, jo mere sikker kan jeg være på at mit valg er det rigtige.

Men det betyder ikke at det ikke har konsekvenser. Og disse konsekvenser kan for andre, som ikke kender mig helt tæt på, se hovedrystende ud udefra. Det må jeg leve med. Det lever jeg allerede med. Men når alt kommer til alt, så er prisen for dette ufattelig lille, sammenlignet med den lammende angst, jeg før levede med for at imødekomme det at følge med flokken.

Jeg vil hellere leve med konsekvenserne end mærke symptomerne som angst.

Hvad er mine værdier så i dag?

Min første prioriteter går til min mand og min søn. Min familie og mine venner. Nærheden og tilliden er det vigtigste for mig. Jeg brugte, da jeg var lønarbejder, ufattelige ressourcer på at fungere i sammenhænge med mennesker som ikke ville ind i mit hjerterum og som jeg heller ikke selv ønskede at være i hjerterum med. Som selvstændig er jeg fri til at vælge hvem jeg vil bruge mine ressourcer på og i hvilken grad jeg vil søge udad.

Jeg ville kunne tjene kassen på at være grafisk designer hos et reklamebureau. Jeg ville være have råd til nyt tøj hver måned og blive klippet med jævne mellemrum. Jeg ville rejse mere og opleve mere af verden, hvilket er en af de værdier jeg stadig gerne vil kæmpe for at opnå. Konsekvensen er bare, for mig, med sådan et job, at jeg vil gå ned med stress og blive sygemeldt igen og igen, fordi jeg har brug for ro og selvstyring, for at kunne komme igennem dagen. Jeg er ikke hårdfør under en arbejdsgiver, men tilgengæld super stærk, som selvstændig – og mon ikke også jeg skal opnå at komme mere ud at rejse?

Jeg er grafiker og jeg er ved at genopdage min indre passion for det grafiske, som var mit udgangspunkt, dengang jeg tog uddannelsen. Den blev sidenhen smadret på arbejdsmarkedet, og jeg har brugt mange år på at presse mig selv ned i en kasse, jeg i bund og grund ikke hørte hjemme i.

Jeg er idag i en rivende process, hvor passionen, min selvstændighed og evnen til at kunne leve af det, er i fuld fart.

Stærke Sider

Det er mit brændende ønske at være en del af vores samfund, og samtidig tilgodese de ressourcer jeg rummer på en bæredygtig måde, uden at jeg behøver at være anderledes, sygemelde mig eller udvikle stress og angst.

Det er et brændende element i mig at skabe plads til dét, der er stærkt og få det til at gro og vokse – og også hjælpe dig på vej, som står i samme dilemma.

Stærkesider.dk er stedet hvor jeg udlever disse spirer, sammen med min mand Peter, som er lige så brændende for at skabe muligheder, for alle der ønsker at frigøre sig selv og sine livsgnister, uanset hvilken situation du står i, og hvilket menneske du er. Se hvad vi/jeg laver her: http://staerkesider.dk

Det skæve og umiddelbare

Det går nok igen i mange af mine indlæg – mit behov for at være med i gruppen, være som andre og så alligevel give pokker i det, fordi jeg ved det kan være lige meget, når bare jeg er mig selv og har fat i mine værdier.

Og det kommer da også mere og mere. Jeg er som jeg er og jeg har et udtryk, som viser hvem jeg er inderst inde. Når jeg slipper dette fri så lever jeg og vokser jeg. Jeg bliver også glad og taknemmelig når det lykkes. Angsten er slet ikke en del af dette element, for det er først når jeg slipper angsten, at det lader sig gøre… de to ting spiller sammen.

Jeg tegner, og min streg er skæv og på mange måder som et barns – umiddelbar. Ekspressivt og illustrerer mine fantasier om eventyr, jeg har inde i mig, uoplevede som oplevede.

Se tegningerne her: http://doodlethemoment.dk

Ud af posen og trækker vejret

Det er som om at alle ting hænger sammen i en rund cirkel. Hver dag justeres lidt og tilsammen afslører det den personlighed, som angsten en dag lagde låg over.

Jeg er ikke længere i den sorte lukkede pose, jeg er ikke længere angst – jeg er Lise, og den stemme jeg taler med, på Slip Angsten, er blot en del af mit liv, som ligger i en lille sort pose og dukker op når jeg er på vildspor. Slip Angsten er mit talerør for mange års tavshed.

Jeg trækker vejret igen. Jeg er lettet over at jeg er til, at jeg har opnået så meget kærlighed og ægthed, og at angsten blot var en stemme, der ville hjælpe mig og kun fordi jeg var så selvudslettende blev overfaldet af den igen og igen.

Mit budskab med Slip Angsten er derfor, hvis du skulle være i tvivl

Du er så meget mere end den angst du oplever stjæler af dit liv! Jo mere du lægger vægt på dét der er dig, jo mere vil du opdage at angsten blot er et redskab på din vej – tilbage til dig selv.

Indlægget her er blevet læst 1436 gange!

Author: Lise Kryger

Tak fordi du læser med! Jeg hedder Lise, og jeg har tilegnet mig stor erfaring indenfor området angst og angstreducering. Det har jeg, fordi jeg selv fik svær socialangst som 15 årig og gik med det ubehandlet indtil jeg var i starten af 30'erne. I dag har jeg sluppet ca. 80% af min angst med værktøjerne viden, stressreducering, mindfulness, kognitive metoder, eksponering og ACT. Få hjælp til også at slippe din angst i dag, med alle værktøjerne i online kurset: Bliv den sejeste angstfighter, knæk koden på din angst – og giv slip! Jeg har tidligere arbejdet som eksponeringslærer ved Jysk Psykologcenter. Jeg har en uddannelse som grafiker. Jeg håber, og brænder for at min viden og erfaring med angst, hjælper dig til også at slippe din angst. Nyd godt af dette med viden, gode råd om at slippe angsten samt nyheder og tilbud gennem mine nyhedsbreve. De bedste hilsener, Lise Kryger, indehaver af Slipangsten.dk