Sådan flytter du fokus væk fra angsten

Kender du dét at angsten stjæler hele dit fokus så det eneste du bruger din tankevirksomhed og opmærksomhed på er, hvordan du undgår angsten? Alle tanker og handlinger er rettet ind mod at undgå angsten – og jo mere du fokuserer på symptomerne og alt det der kan gå galt, jo værre bliver angsten og symptomerne – og du ender op med endnu mere angst!

Vil du vide, hvordan du med en simpel teknik slipper din angst? Så læs med her.

Inspireret af en lektion jeg fik, dengang jeg tog kørekort, får du her et blogindlæg der handler om, hvordan du slipper din angst ved at flytte dit fokus fra angsten.

Teknikken, du skal bruge, er den samme teknik du bruger i bilen, når du helt bevidst skal forblive på din vejbane fremfor at suse over i den modkørendes vejbane. Kort fortalt går teknikken ud på at flytte dit fokus.

At holde dig på din egen vejbane er jo egentlig en ret simpelt handling. Men hvis du fx har kørt i lang tid, er træt, distræt eller stresset (eller angst) kan du glemme at holde fokus og i stedet blive optaget af de biler, der kommer kørende imod dig.

Hvis dit fokus er stivnet på de modkørende biler og du ikke vender fokus tilbage til din egen kørebane kan du helt, per automatik, komme til at styre mod bilen – i den anden side af vejen og komme væk fra din egen kørebane.

Og det er jo ikke så godt. Så siger det skraldbang.

Den lille lektion i bilen går derfor, i al sin enkelhed, ud på at rette øjnene mod det punkt på kørebanen, du styrer efter.

Kommer der en modkørende bil, er det naturligt, at se på den, men øvelsen går så på at du skal rette øjnene tilbage mod din egen kørebane, og gerne et godt stykke fremme – fx i horisonten.

Så styrer du i den rette retning og undgår kollision.

  Download E-bogen: “De 4 angstniveauer, du skal kende! – mine bedste tips til dig og dine pårørende, når angsten bider” E-bogen bliver sendt direkte til din indbakke, når du tilmelder dig mine nyhedsbreve. Tilmeld dig her.

Flyt fokus

Angst, fokus og mål

Når du fokuserer på angsten – så mærker du den også.

Fokuserer du på angsten hele tiden – mærker du den også hele tiden.

Jo mere du mærker angsten, jo mere griber den om sig – i alle mulige retninger.

Men skal du så undgå angst for at kunne slippe den?

Nej. Det er ikke nogen god strategi.

Når du undertrykker eller undgår din angst vedligeholder du den – og den popper bare op et andet sted, så snart den får muligheden.

Så du skal hverken overfokusere på angsten – eller ignorere at den er der.

Brug i stedet strategien der virker – den kommer lige her.

Strategien der virker

Det du kan gøre er at flytte dit fokus hen på noget andet end angsten. Fx det nu, du er i lige nu og her.

Og det er der ret god grund til. For når du flytter dit fokus væk fra angsten hen på nuet, opstår nærværet igen. Og når du er nærværende og i ‘nuet’ slipper angsten. Helt af sig selv.

I nuet eksisterer angsten ikke.

Angsten opstår kun når du tænker FREM i tiden. I NUET findes den ikke.

Når du trækker tankerne og dine indre forestillinger TILBAGE fra fremtiden og koncentrerer dig om NUET, forsvinder angsten.

Og det kan endda være temmelig svært.

Nej, det er sindsygt svært.

Og inden du har lært det, nærmest umuligt!

Men du kan lære det!

  Lær at slippe angsten med teknikkerne fra mindfulness her

Det fyldte vandglas

Et andet eksempel der også forklarer, hvad det vil sige at flytte dit fokus for at komme i mål – er den lille anekdote om det fyldte vandglas. En lille ‘lektie’, min far lærte mig, da jeg var barn.

Historien var den, at jeg havde hentet et glas med vand. Det var fyldt til randen. For ikke at spilde, holdt jeg glasset fast med begge hænder og spændte i musklerne, for at holde vandet indenfor glassets kant.

Jeg var overfokuseret og stirrede stift på glasset for at holde øje med, at vandet ikke løb over. Fordi jeg var så overfokuseret opdagede jeg ikke hvor jeg satte mine fødder, som famlede sig frem mellem legetøj og bøger.

Jeg blev usikker – og hænderne begyndte at ryste. Og jeg pressede endnu hårdere om glasset.

Vandet flød over glassets kant – og jeg spildte vandet ud over gulvet.

Så bad min far mig prøve at gøre det en gang til, men nu med et andet fokus.

Denne gang måtte jeg ikke kigge på glasset. Jeg skulle i stedet lægge mærke til (og koncentrere mig om), hvor jeg satte fødderne.

Jeg fyldte glasset godt op med vand – og gik ind i stuen igen.

Denne gang flyttede jeg mit fokus til mine omgivelser. Jeg bemærkede hvor jeg gik – og satte fødderne de rigtige steder. Jeg registrerede også hvor legetøjet og bøgerne lå og satte fødderne udenom, så jeg ikke snublede.

Jeg tænkte ‘måske spilder jeg lidt vand – men hvad så?’ Jeg løsnede grebet om glasset.

Fordi jeg flyttede mit fokus til omgivelserne (væk fra tankerne om fremtiden og ‘om lidt går det galt’) kom jeg i mål – uden at spilde vandet.

Det er lige netop dén teknik, du træner med mindfullness.

Mindfullness er en gammel budhistisk måde at håndtere tanker og følelser.

I stedet for at fortabe dig i fortid og fremtid øver du dig i at vende opmærksomheden mod nuet dér, hvor du er – lige nu.

Når du træner mindfulness registrerer du dine følelser og tanker, men dvæler ikke ved dem. I stedet vender du dit fokus tilbage til nuet – igen og igen.

Det er en af de helt store grunde til at mindfullness anerkendes til behandling og reducering af stress og angst.

Jo mere du øver dig i at holde fokus på den retning du vil gå, des mindre angst vil du mærke!

Lær at bruge teknikkerne fra mindfulness

Kunne du tænke dig at lære, hvordan du bruger mindfulness til at slippe din angst?

I online kurset ‘Slip angsten med stressreducering og mindfulness’ kan du i ro og mag suge al den vigtige viden til dig og lære alle mindfulnessteknikkerne til at slippe angsten med. Se alt om hvad du får ud af at tage kurset her:

   Slip angsten – med viden, stressreducering og mindfulness

Opdateret d. 10. januar 2017
Udgivet d. 25. januar 2012

Indlægget her er blevet læst 4044 gange!

Author: Lise Kryger

Tak fordi du læser med! Jeg hedder Lise, og jeg har tilegnet mig stor erfaring indenfor området angst og angstreducering. Det har jeg, fordi jeg selv fik svær socialangst som 15 årig og gik med det ubehandlet indtil jeg var i starten af 30'erne. I dag har jeg sluppet ca. 80% af min angst med værktøjerne viden, stressreducering, mindfulness, kognitive metoder, eksponering og ACT. Få hjælp til også at slippe din angst i dag, med alle værktøjerne i online kurset: Bliv den sejeste angstfighter, knæk koden på din angst – og giv slip! Jeg har tidligere arbejdet som eksponeringslærer ved Jysk Psykologcenter. Jeg har en uddannelse som grafiker. Jeg håber, og brænder for at min viden og erfaring med angst, hjælper dig til også at slippe din angst. Nyd godt af dette med viden, gode råd om at slippe angsten samt nyheder og tilbud gennem mine nyhedsbreve. De bedste hilsener, Lise Kryger, indehaver af Slipangsten.dk