(blodfobi – også kaldet hæmatofobi eller hæmofobi)
Mærker du angst når du ser blod? Bliver du også så angst at du besvimer? Så er du en af de mange som har blodfobi.
Fobier opstår når man undgår en given situation, følelse, personer, sted eller andet som aktiverer ens angst eller panik. Undgåelsen fjerner angst og panik for en stund men man fastholder den desværre og lærer ikke at håndtere den angstprovokerende oplevelse med logisk sans. For personer som oplever blodfobi kan undgåelsen i flere tilfælde være nødvendig idet en læge eller sygeplejerske kan være til fare for andre, hvis de besvimer ved synet af blod.
Normalt sker der dét ved en angstreaktion at blodtrykket stiger pga. den øgede mængde af adrenalin. Men ved blodfobi sker det modsatte – blodtrykket falder og det kan falde så drastisk at man besvimer af det. Nogle personer som har angst for at besvime pga. angst – kan faktisk ikke besvime. Angsten gør det umuligt. Men blodfobikere tilgengæld – de kan besvime. Besvimelserne forekommer fordi hjertet ikke får pumbet nok blod til hjernen.
Selvom den kropslige reaktion er modsat hos blodfobikere, så kan de ligesom andre fobikere helbredes for deres fobi. I angstbehandlingen for blodfobi vil man sørge for at få blodtrykket op ved at få patienten til at spænde musklerne hårdt og evt. bede dem om at tænke på noget som gør dem følelsesmæssigt vrede. De bliver herefter udsat for blod i fx. form af billeder, besøg på klinikker og hospitaler. Tilvænning ved eksponering af blod vil kunne afhjælpe lidelsen.
55-70 % af blodfobikere er kvinder. De kategoriseres i følgende grupper:
- Dem, der reagerer mest på eget blod
- Dem, der reagerer mest på andres blod
- Dem, der reagerer lige meget på begge
Det er ikke farligt at besvime. Dog kan man forebygge besvimelserne ved at få noget at drikke og lægge sig ned med benene oppe så der løber blod op igen til hjernen, hvilket man ofte kan nå da der går lidt tid fra ubehaget starter til man besvimer.
Kilde: Videnskab.dkIndlægget her er blevet læst 7467 gange!