Angstanfald om natten – hvad gør du?
Har du prøvet at opleve et angstanfald om natten? Du ved, hvor du vågner lige pludselig med et sug i maven, hjertet der buldrer derudaf og en angst, der ikke bare gør dig lysvågen med et knips men også efterlader dig til en nat – badet i angst?
Jeg har selv oplevet at få angst om natten. Både fordi jeg lå vågen og havde tanker der gjorde mig angst, men jeg har også oplevet at jeg vågne op med et angstanfald. Begge situationer, har jeg arbejdet en del med.
Det har taget mig tid, at lære at håndtere angstanfald om natten. De øvelser jeg har brugt, vil jeg jeg gerne vil dele med dig.
De fleste der har angst, har også oplevet at få angst om natten. Det er ikke sikkert at du har og det er heller ikke sikkert, du nogensinde oplever det.
Men dig der har prøvet det kender sikkert følelsen af afmagt over at ligge i sengen uden at kunne foretage dig andet, end at mærke angsten tage mere og mere over.
Her er lidt om hvad du kan gøre næste gang, du oplever angst eller får et angstanfald om natten og hvordan du forebygger, at det sker – nogensinde.
Men først lidt om angstanfald…
Hvad er angstanfald?
Et angstanfald er når din angst kommer som et anfald, meget hurtigt og i meget høj styrke. Høj styrke er når angsten når op på en 8-10 stykker på en skala på 0-10 (hvor 0=ingen angst og 10=max angst). Angstanfaldet kan vare få minutter til længere tid.
Derfor får du angstanfald om natten
Hvis du har ligget vågen kan det naturligvis godt være dine tanker, der har vækket angsten. Det kan være tanker om noget ubehageligt, du forestiller dig vil ske dagen efter eller tanker, der sværmer om situationer med katastrofale udgange og andre skræmmende scenarier.
Men hvordan opstår angst, mens du sover? Det er jo sket uden automatiske, negative tanker, undgåelser, sikkerhedsadfærd eller anden adfærd, som trigger angsten.
Hvordan kan det lade sig gøre?
Når du er stresset går det ud over din søvn og det sætter også din krop i forhøjet alarmberedskab, hvilket gør dig supernem at vække. Lidt, som var du et dyr på flugt, og som skulle være klar til at flygte eller kæmpe, når som helst – også om natten.
Hvis du vågner op med angst, er det derfor sandsynligvis stress, der er årsagen – eller triggeren.
Få hjælp til at forebygge angst om natten med stressreducering!
Hvad kan du gøre?
Hvis du har ligget vågen med tanker der har kørt i ring med fremtidige frygtscenarier, katastrofetanker og overbekymringer er her 3 ting, du kan gøre:
- Sørg for at ha’ en notesbog liggende ved sengen. Skriv din bekymring, forestilling, katastrofetanke eller overbekymring ned. Kig på det, du har skrevet. Skriv nu en ny tanke eller mulighed ned, hvor det går godt i stedet. Skriv gerne flere bekymringer og tanker ned – jo flere positive muligheder, du erstatter dine ængstelige tanker med des større er chancen for, at du slipper angsten.
- Er der noget ved dine bekymringer, du kan gøre noget ved lige nu? Fx at lave en plan over de ting, du skal nå i morgen? Gør det. Hvis ikke du kan gøre noget ved det lige nu, er det ok at sige fra over for dine bekymringer. Giv dig lov til at skubbe dem til side! Din søvn er vigtigere nu. Og når du alligevel ikke kan gøre noget lige nu, hjælper dine bekymringer dig alligevel ikke lige nu.
- Prøv om du kan ændre dit fokus fra det der foregår inde i hovedet til det, du mærker rent fysisk og som er til stede – lige nu og her. Hvordan føles dynen omkring din hud? Hvordan føles din storetå? Er næsen kold eller varm? Når du bliver nærværende, slipper du tankeræset for en stund, hvilket sender et signal til hjernen om, at du er ok og du gerne må hvile og sove. Jo oftere du øver dig – jo nemmere bliver det at slippe bekymringerne og finde ro og hvile igen.
Få flere øvelser, der hjælper dig med at eliminere ængstelige tanker og bekymringer!
Forebyg angstanfald om natten
Til dig, der vågner brat op med angsten i lys lue, anbefaler jeg at lave øvelser, der sænker dit stressniveau. Din angst er sandsynligvis en reaktion på en meget stresset hverdag eller et stort og langvarigt pres. Din angst er derfor nemmere at håndtere, når du sænker dit stressniveau.
Stressreducering handler om, at du håndterer din stress. Det gør du bl.a. ved at skabe overblik og eliminere dine stressfaktorer én efter én – i prioriteret rækkefølge. Stressreducering handler også om at få kroppen ned i gear, fra at være i en tilstand af klar til flugt/kamp over i en tilstand, hvor du også kan slappe af indimellem. Det gør du bl.a. ved afspændinger – også kaldet ‘kropsscanninger’. Her løsner du spændingerne i kroppen, så du bliver i stand til at kunne sove uden at være på vagt og vågne med angst.
Stressreducering handler også om, at du letter dit indre pres ved at sætte vigtige grænser. Og om at kommunikere dine behov og ønsker ud på en måde hvor du sætter dig selv i øjenhøjde med den, du taler med.
Og alt sammen, handler om at du gør det på din måde. At gå efter den røde tråd, der giver mening for netop dig. For det er når det giver mening for dig, at du finder styrken og motivationen til at gå den ekstra mil der skal til for, at du når dine mål og drømme.
Du forebygger ikke kun angstanfald om natten, du genvinder også livsglæde, tilfredshed og mening med tilværelsen. Og mindre angst, generelt.
Få værktøjerne der hjælper dig med at forebygge og slippe angst, så du får ro og nattesøvnen igen!
Er det normalt at angstanfald kan vare i mange timer? Det kan starte med at jeg begynder at fryse og ryste og få sug i maven om aftenen før jeg går i seng. Nogle gange oplever jeg at have angst det meste af natten, først en masse forsøg på at falde i søvn men pga. angstanfald lige når jeg er ved at falde i søvn kan der gå rigtig lang tid. Når jeg så endelig er faldet i søvn og vågner igen (en del gange i løbet af natten) føles det som om jeg har haft angst hele tiden også i søvnen, som bare fortsætter så snart jeg vågner igen, med ukontrollerbar vejrtrækning og ufrivillige bevægelser, stress, angst, urofølelser i kroppen. Først sidst på natten oplever jeg min krop falder til ro efter en søvnperiode. Er det normalt at have angst i så mange timer ad gangen? Har svært ved at gennemskue stress-årsagen selvom jeg tænker over hvad der kan have udløst det.
Jeg kan også opleve at have en hel dag eller 2 hvor jeg simpelthen ingenting kan andet end at ligge i min seng og have fuldstændig ro, og hvor angsten føles som om den er der konstant på et eller andet mærkeligt plan, og gråden kan komme og gå som den selv vil. Måske der er mere i det end bare angsten lige der, jeg ved det ikke.
Kære Gitte,
Angstanfald kan godt føles som varer de i mange timer. De kan vedligeholdes med ængstelige tanker som dukker op, hver gang angsten begynder at falde af sig selv. Eller adfærd som tilfører ny angst. Gråden kommer ofte når du er virkelig angst og dit angstniveau ryger ligger på de 8-10 stykker.
Har du forsøgt dig med mindfulness teknikker og stressreducerende meditationer og visualiseringer? Hvis ikke, vil jeg på det varmedste anbefale dig at lære teknikkerne at kende så du kan hjælpe dig selv til at falde ned. Det er så vigtigt at du får din søvn, da søvnen bibringer med kræfter og nulstilling af både stress og angst.
De bedste hilsener,
Lise
Hej
Hvis jeg er i en stresset periode med meget tankemylder går det ud over min søvn. Ofte oplever jeg at når jeg endelig er ved at blunde hen så kommer der et angstanfald og så kan jeg ikke komme tilbage og som regel ender det med stort set ingen søvn. Det er dybt frustrerende når man skal pasee et arbejde og i det hele taget en rigtig træls spiral at ryge ind i, føler mig endnu mere angst når jeg er træt 🙁
Kære Trine,
Det er frustrerende når man ikke kan sove og skal passe arbejde – og oven i købet døje med angst som forværres af den manglende søvn.
Har du prøvet at lave nogle ritualer som “gearer” dig ned inden du skal sove? Fx kan det være at tage et langt bad inden, slukke for tv og mobil og blot læse i en god bog inden du går i seng. Det kan også være at undgå at spise lige inden, og holde dig fra kaffe og the inden.
Hvad du nu tænker kan være gode afslappende ritualer der kan lære din krop at nu er det tid til at slappe af og sove. Det kan være, at det kan hjælpe dig til bedre søvn og mindre angst…
Kærlig hilsen, Lise
Jeg vil gerne have hjælp til at styre stemmerne i mit hovdet og det jeg ser og de selvmordstanker jeg har så jeg har brug for nogle regskaber jeg kan bruge hjælp
Kære Lene,
Det skal du også have hjælp til. Jeg ville ønske jeg var i stand til at hjælpe dig med at styre dine stemmer i hovedet, og det du ser og dine selvmordstanker. Jeg er bare ikke den bedste på det punkt, da det jeg har ekspertise i er at håndtere angst – online.
Men jeg vil virkelig gerne sende dig videre til nogen, der kan hjælpe dig, og det ved jeg de kan på Livslinien.dk. Jeg ved at de er der for dig, og de vil gøre alt, for at hjælpe dig videre. Du kan både skrive til dem her: http://www.livslinien.dk/skrivdetdk/hvaderskrivdet/ og chatte med dem på: http://www.livslinien.dk/chatraadgivning og ringe til dem på: tlf. 70 201 201: http://www.livslinien.dk/70-201-201/tal-med-en/.
Der er hjælp at hente. Mit bedste råd til dig, lige nu og her er at kontakte Livslinien – eller Psykiatrifonden. Du kan ringe, chatte eller skrive med èn fra Psykiatrifonden.dk, – se her: http://www.psykiatrifonden.dk/faa-hjaelp.aspx.
Jeg ønsker dig alt det bedste, og at du kontakter en af dem jeg nævner her for at få hjælp. Der er hjælp at hente.
Kærligst, Lise