fbpx

Angstanfald om natten – hvad gør du?

Har du prøvet at opleve et angstanfald om natten? Du ved, hvor du vågner lige pludselig med et sug i maven, hjertet der buldrer derudaf og en angst, der ikke bare gør dig lysvågen med et knips men også efterlader dig til en nat – badet i angst?

Jeg har selv oplevet at få angst om natten. Både fordi jeg lå vågen og havde tanker der gjorde mig angst, men jeg har også oplevet at jeg vågne op med et angstanfald. Begge situationer, har jeg arbejdet en del med.

Det har taget mig tid, at lære at håndtere angstanfald om natten. De øvelser jeg har brugt, vil jeg jeg gerne vil dele med dig.

De fleste der har angst, har også oplevet at få angst om natten. Det er ikke sikkert at du har og det er heller ikke sikkert, du nogensinde oplever det.

Men dig der har prøvet det kender sikkert følelsen af afmagt over at ligge i sengen uden at kunne foretage dig andet, end at mærke angsten tage mere og mere over.

Her er lidt om hvad du kan gøre næste gang, du oplever angst eller får et angstanfald om natten og hvordan du forebygger, at det sker – nogensinde.

Men først lidt om angstanfald…

Hvad er angstanfald?

Et angstanfald er når din angst kommer som et anfald, meget hurtigt og i meget høj styrke. Høj styrke er når angsten når op på en 8-10 stykker på en skala på 0-10 (hvor 0=ingen angst og 10=max angst). Angstanfaldet kan vare få minutter til længere tid.

Derfor får du angstanfald om natten

Hvis du har ligget vågen kan det naturligvis godt være dine tanker, der har vækket angsten. Det kan være tanker om noget ubehageligt, du forestiller dig vil ske dagen efter eller tanker, der sværmer om situationer med katastrofale udgange og andre skræmmende scenarier.

Men hvordan opstår angst, mens du sover? Det er jo sket uden automatiske, negative tanker, undgåelser, sikkerhedsadfærd eller anden adfærd, som trigger angsten.

Hvordan kan det lade sig gøre?

Når du er stresset går det ud over din søvn og det sætter også din krop i forhøjet alarmberedskab, hvilket gør dig supernem at vække. Lidt, som var du et dyr på flugt, og som skulle være klar til at flygte eller kæmpe, når som helst – også om natten.

Hvis du vågner op med angst, er det derfor sandsynligvis stress, der er årsagen – eller triggeren.

 Få hjælp til at forebygge angst om natten med stressreducering!

Hvad kan du gøre?

Hvis du har ligget vågen med tanker der har kørt i ring med fremtidige frygtscenarier, katastrofetanker og overbekymringer er her 3 ting, du kan gøre:

  1. Sørg for at ha’ en notesbog liggende ved sengen. Skriv din bekymring, forestilling, katastrofetanke eller overbekymring ned. Kig på det, du har skrevet. Skriv nu en ny tanke eller mulighed ned, hvor det går godt i stedet. Skriv gerne flere bekymringer og tanker ned – jo flere positive muligheder, du erstatter dine ængstelige tanker med des større er chancen for, at du slipper angsten.
  2. Er der noget ved dine bekymringer, du kan gøre noget ved lige nu? Fx at lave en plan over de ting, du skal nå i morgen? Gør det. Hvis ikke du kan gøre noget ved det lige nu, er det ok at sige fra over for dine bekymringer. Giv dig lov til at skubbe dem til side! Din søvn er vigtigere nu. Og når du alligevel ikke kan gøre noget lige nu, hjælper dine bekymringer dig alligevel ikke lige nu.
  3. Prøv om du kan ændre dit fokus fra det der foregår inde i hovedet til det, du mærker rent fysisk og som er til stede – lige nu og her. Hvordan føles dynen omkring din hud? Hvordan føles din storetå? Er næsen kold eller varm? Når du bliver nærværende, slipper du tankeræset for en stund, hvilket sender et signal til hjernen om, at du er ok og du gerne må hvile og sove. Jo oftere du øver dig – jo nemmere bliver det at slippe bekymringerne og finde ro og hvile igen.

 Få flere øvelser, der hjælper dig med at eliminere ængstelige tanker og bekymringer!

Forebyg angstanfald om natten

Til dig, der vågner brat op med angsten i lys lue, anbefaler jeg at lave øvelser, der sænker dit stressniveau. Din angst er sandsynligvis en reaktion på en meget stresset hverdag eller et stort og langvarigt pres. Din angst er derfor nemmere at håndtere, når du sænker dit stressniveau.

Stressreducering handler om, at du håndterer din stress. Det gør du bl.a. ved at skabe overblik og eliminere dine stressfaktorer én efter én – i prioriteret rækkefølge. Stressreducering handler også om at få kroppen ned i gear, fra at være i en tilstand af klar til flugt/kamp over i en tilstand, hvor du også kan slappe af indimellem. Det gør du bl.a. ved afspændinger – også kaldet ‘kropsscanninger’. Her løsner du spændingerne i kroppen, så du bliver i stand til at kunne sove uden at være på vagt og vågne med angst.

Stressreducering handler også om, at du letter dit indre pres ved at sætte vigtige grænser. Og om at kommunikere dine behov og ønsker ud på en måde hvor du sætter dig selv i øjenhøjde med den, du taler med.

Og alt sammen, handler om at du gør det på din måde. At gå efter den røde tråd, der giver mening for netop dig. For det er når det giver mening for dig, at du finder styrken og motivationen til at gå den ekstra mil der skal til for, at du når dine mål og drømme.

Du forebygger ikke kun angstanfald om natten, du genvinder også livsglæde, tilfredshed og mening med tilværelsen. Og mindre angst, generelt.

 Få værktøjerne der hjælper dig med at forebygge og slippe angst, så du får ro og nattesøvnen igen!

 

 

Få hjælp af angstbehandler online eller i Hørsholm

Indlægget her er blevet læst 8869 gange!

Privacy Preference Center