fbpx

Angst for at kaste op (emetofobi)

Angst for at kaste op (emetofobi). En intens, irrationel frygt eller angst for at alt der har med opkast at gøre. Fobien, der er ganske udbredt og almindelig – på trods af at der ikke er skrevet eller talt meget om den, går ud på at undgå situationer, steder og personer hvor opkast kan forekomme.

Emetophobia – (fra græsk – frygt for at kaste op).Angst for opkast i det offentlige

  • Angst for kvalme
  • Opleve andres opkast, høre det, lugte det, se det m.m.
  • Sygdomme som forårsager opkast
  • Graviditet (pga. morgenkvalme)
  • Lægeundersøgelser som har med hals og svælg at gøre
  • Angst for at sluge medicin i pilleform, pga. evt. kvalmeeffekt
  • Babyer og børn – pga. bekymringstanker om gylp og opkast

Angsten kan udløses når som helst og i alle aldre, indenfor begge køn. Det er de færreste emetofobikere der kaster op selv, men til gengæld kan deres tanker kredse sig om risikoen herved i form af bekymringstanker eller katastrofetanker, lige fra en gang i mellem til hele tiden.

Som de fleste fobier, udvikler de sig ofte i forbindelse med en ubehagelig eller traumatisk oplevelse. Underbevidstheden tillægger oplevelsen – her opkast, negative følelser og lærer personen fremover at styre udenom og væk fra den “farlige situation”. Fobien kan i nogle tilfælde udvikles efter alvorlige anfald af opkast hos børn, sygdom, graviditet eller alkoholisme.

Fobien kan opleves som en følelse af mangel på kontrol.

Konsekvenser ved at lide af emetofobi

Flere, som lider af  emetofobi kan pga. deres grundlæggende fobi for opkast, udvikle andre angstlidelser som fx. socialangst, flyskræk og agorafobi, da angsten for at kaste op ofte hænger sammen med samværet med andre på offentlige steder.

Angsten kan begrænse de sociale aktiviteter pga. undgåelse af fx. transportmidler til sammenkomster, fester, koncerter, restaurant- og cafébesøg. Nogle kvinder undgår helt graviditeter pga. graviditetskvalme og nogle holder helt op med at rejse pga. køresyge og luftsyge – som kan forårsage kvalme og risiko for opkastning.

Andre kan opleve, at det er svært at være sammen med små børn pga. bekymringstanker om gylp og opkast.

Nogle, som lider af svær emetofobi, kan se sig selv begynde at kontrollere og vaske deres grøntsager og madvarer for at undgå at spise noget der kan give dem kvalme. Nogle taber sig meget pga. angsten for at spise ude eller helt at spise.

Behanling af emetofobi

Behandlinger kan være lige fra eksponering, medicin (evt. flydende) og NLP og hypnoterapi.

Eksponering kan være foregå ved fx. langsomt at tilvende sig og nærme sig situationer man undgår ved først og fremmest at lære om sammenhængen (psykoedukation), graduerede eksponeringer som fx. kan være at se en film hvor der en der kaster op, – eller måske i første omgang blot lytte til filmen.

Kilde: Wikipedia

Author: Lise Kryger

Tak fordi du læser med! Jeg hedder Lise, og jeg har tilegnet mig stor erfaring indenfor området angst og angstreducering. Det har jeg, fordi jeg selv fik svær socialangst som 15 årig og gik med angsten, ubehandlet, indtil jeg var i starten af 30'erne. I dag har jeg sluppet ca. 80% af min angst med værktøjerne viden, stressreducering, mindfulness, kognitive metoder, eksponering og ACT. Jeg har skrevet bogen: Slip Angsten: Bliv den sejeste Angstfighter!, hvor jeg deler ud af min viden og erfaring med at slippe angsten. Jeg har tidligere arbejdet som eksponeringslærer ved Jysk Psykologcenter. Jeg har en uddannelse som grafiker. Jeg håber, og brænder for at min viden og erfaring med angst, hjælper dig til også at slippe din angst. Nyd godt af dette med viden, gode råd om at slippe angsten samt nyheder og tilbud gennem mine nyhedsbreve. De bedste hilsener, Lise Kryger, indehaver af Slipangsten.dk

Privacy Preference Center