9 erfaringer jeg ville ønske nogen havde delt med mig da jeg fik angst

9 erfaringer jeg ville ønske nogen havde delt med mig, da jeg fik angst

Det var ikke fordi der hobede sig tusindvis af spørgsmål op inde i mig, da jeg fik angst første gang…

Det var heller ikke fordi jeg tænkte at hvis jeg spurgte nogen om råd – at jeg ville få svar for jeg anede ikke engang, hvad jeg skulle sige eller spørge om…

Og selvom jeg ikke spurgte og selvom jeg ingen svar fik, så var jeg fyldt med spørgsmål. Spørgsmål, som jeg søgte i alt, hvad jeg kom i nærheden af…

Min hjerne var konstant på overarbejde. Jeg gennemanalyserede alt for at trevle eventuelle årsager op som kunne berolige mig, forklare symptomerne, undvigelserne jeg foretog og den altopslugende A.N.G.S.T, som var med mig i enhver tænkelig situation. Fra tidlig morgen til sen aften…

Det var mere fordi jeg mere end noget andet i verden, havde brug for at der var én, bare én, der kunne tage mig i hånden og sige: “Det kender jeg godt. Jeg har været der, hvor du er. Jeg ved det er muligt at komme igennem. Kom nu skal jeg vise dig, hvordan jeg gør”…

–at jeg fik det inderlige behov for at fortælle dig det jeg ved i dag – og som jeg sådan ønskede, nogen havde fortalte mig, dengang..

Nemlig, at:

 1. Angst er ikke farligt. Det føles bare sådan fordi din hjerne tror, du er i fare. Det gør den fordi du har været presset for længe og fordi du med dine tanker, gør dig selv bange. Din hjernes overlevelsesmekanismer er så stærke at selv ikke med den stærkeste vilje, kan du styre den. Angsten skal håndteres, erkendes og accepteres – ikke kontrolleres.
 2. Du kan lære at håndtere din angst. Det kræver indsigt, viden, bearbejdelse, øvelse og handling. Angst kan forsvinde af sig selv (hvis ikke den er gået i selvsving), men ellers skal du have hjælp til det. Terapeutisk, og jo hurtigere du kommer igang – jo bedre.
 3. Angst er ikke en dimsedut du smider ud af vinduet, det er en overlevelsesmekanisme i dig, som du skal lære at håndtere, så den genskaber sin evne som redningsplanke fremover.
 4. Du er ikke alene om at have angst, selvom det ofte føles sådan. Men det kan være svært for mange at åbne sig om sin angst, fordi der stadig er meget uvidenhed omkring angst – og derfor også mange myter, som florerer i vores samfund.
 5. Du er ikke mindre værd fordi du døjer med angst. Du er heller ikke skør – eller ved at blive det. Du har angst og du fortjener, som alle, at få hjælp til at slippe den igen.
 6. Du er ikke angst. Du er en person, hvis angst er gået i selvsving. Du er så meget mere end angst og når det går op for dig, er det fordi du er ved at slippe angsten.
 7. Du kan sagtens leve et godt og tilfredsstillende liv, selvom angsten dukker op indimellem. Hvis du lærer at håndtere den, frygter du den ikke længere – og du slipper for tilbagefald.
 8. Angst er naturlig i sin grundform hvis altså, der er fare på færde. At lære at skelne mellem den naturlige angst og den angst som er irrationel, er et stort skridt på vejen til at slippe angsten.
 9. Et hvert skridt du tager hen imod genvindelse af det du elsker at bruge dit liv på, kan ingen tage fra dig. Nyd det, dyrk det og gentag det!

Den sidste erfaring jeg vil dele med dig i dag, er:

Angstfrihed er større end at være angstfri

Forstår du pointen?

  Få alle mine ugentlige tanker, erfaringer og gode råd til at slippe angsten. Tilmeld dig min nyhedsliste og få tilsendt 7 strategier, du kan slippe angsten med. Tryk her og tilmeld dig.

 

Indlægget her er blevet læst 5945 gange!

Trackback fra din side.

slipangsten

Indehaver og stifter af Slipangsten.dk. Har arbejdet som eksponeringslærer ved Jysk Psykologcenter. Har siden jeg var 15 år kæmpet med socialangst. Har igennem et voksenliv tilegnet mig stor erfaring indenfor området angst og angstreducering. Har haft store resultater med kognitiv adfærdsterapi, ACT og mindfulness. Uddannet mediegrafiker. Lise Kryger

Kommentarer (15)

 • Avatar

  Dorte

  |

  Hejsa. Jeg skriver da jeg har haft angst i ret lang tid og gik så hen og prøvede af begå selvmord,min far fandt mig. Nu er jeg blevet indlagt på den psykiatriske. Nu er min angst af jeg er angst for af høre det igen. Ved ikke hvordan jeg skal få det bedre. Hilsen Dorte

  Reply

  • Avatar

   Lise Kryger

   |

   Kære Dorte,
   Det er så svært det du står med. Og det er også super vigtigt at du får den rette hjælp til få det bedre igen. Jeg kender ikke så meget til forholdene på den psykiatriske, men jeg tænker at du har brug for en dygtig psykolog som du kan snakke med og som kan hjælpe dig med at håndtere livet og angsten. Både når du er i psykiatrien, men også når du kommer ud igen.

   Hvis ikke psykiatrien hjælper dig med dette, så vil jeg anbefale dig når du kommer ud at gå til din læge og få en henvisning til en psykolog som kan hjælpe dig. Jeg tænker at det vil være en ide at få hjælp til angsten med kognitiv adfærdsterapi, (altså en psykolog der arbejder med kognitiv adfærdsterapi) men det kan også være at du har mere brug for at bearbejde noget der er hændt dig i dit liv – og derfor har brug for en der også er i stand til at hjælpe dig med det?

   Jeg vil anbefale dig – hvis du begynder at få tanker om selvmord igen, eller i det mindste bare har tanken, eller hvis du bliver bange for tanken om selvmord, at du ringer til Livslinjen: http://www.livslinien.dk/ – som vil være der for dig og snakke med dig om det så du ikke står alene med det. Du kan både ringe, skrive og chatte med dem, og de er der for dig.

   Jeg håber du kan bruge mine ord til noget?
   Kh. Lise

   Reply

 • Avatar

  Maria

  |

  Hej
  Jeg er en ung pige på 21 år, som for 4 – 5 år siden var helt nede og skrabe bunden med både angst og depression. Det er nu så småt begyndt at vende tilbage, og jeg ved ikke hvordan jeg skal håndtere det. Jeg kæmper utrolig meget med mine tanker, og jeg har svært ved bare at lade tanker gå. De mest angstfremkaldende tanker jeg har er seksuelle og omhandler alt det værste jeg kan forestille mig så som dyr, børn, familie, osv. Jeg føler mig fuldstændig fortabt, og jeg har bare ikke lyst til at have de tanker, for jeg kan i situationen ikke lade vær med at tænke på, om det er fordi jeg tænder på de ting, selvom jeg i klare øjeblikke sagtens kan tænke logisk, og ved at det gør jeg ikke. Jeg føler mig helt alene med det her, og jeg har desperat brug for hjælp, men jeg ved bare ikke hvilken form for hjælp jeg skal søge. Kan du hjælpe mig? 🙁

  Reply

  • Avatar

   Malene Petersen

   |

   Kære Maria
   Jeg har lige læst det du har skrevet og får sådan lyst til at svare dig, for kan læse det plager dig meget. Jeg er ikke behandler men har selv angst. Og jeg vil prøve at berolige dig, for det er min erfaring at det kan man godt have brug for når man har tanker der rigtigt driller en.
   Kender du mon OCD? Det er en angstform som er tvangstanker og/eller handling. Og her er det fuldstændigt normalt med Seksuelt orienteret tanker. OCD tanker er altid tanker der ligger så langt fra den persons måde at være på, som har tankerne. En form for styg trold der afprøver en. Jeg ved det fordi jeg selv har OCD. Og selvom jeg ikke har helt dine tanker, har jeg dog stadig frygten for at have seksuelle tanker hvis der er børn i nærheden der fx bliver skiftet. Kun en gang imellem har jeg disse OCD tanker, men jeg har tidligere haft en anden meget typisk OCD tanke om, hvad nu hvis jeg vil gøre min familie skade eller mig selv. Det jeg gjorde for at komme af med den tanke, var at afprøve min egen tanke, forstået på den måde, at jeg var så bange for jeg ville stikke mig selv med en kniv, at jeg til sidst tog en lille urtekniv og holdt spidsen ned på min hånd, ikke hårdt men nok til at jeg kunne mærke det uden at det blødte og så spurgte jeg mig selv, om jeg virkelig ville ønske at stikke mig. Her kunne jeg tydeligt mærke et nej indeni og siden slappede jeg mere af i forhold til tanken, hvilket gjorde at den så siden forsvandt. Og det er min erfaring efterhånden, at den bedste kur mod disse møgskræmmende tanker, er at udfordre dem og konfrontere dem. Folk med OCD udfører IKKE deres tanker, for de har intet ønske om det, tvært imod. Prøv at finde modet indeni dig selv, til at konfronter tanken. Giv den lov at være der også selvom det er møgubehageligt. Og prøv så at tænke over hvis nu du kendte en der virkelig havde sex med et dyr eller et barn, hvordan ville du så tænke? Mon ikke du ville føle afsky eller stor forundren? Og hvis du tør kan du med tiden så prøve at forestille dig, at du havde sex eller seksuelle berøringer med et barn eller et dyr. Jeg ved godt det er skræmmende men jeg er sikker på, at tør du at tænke over det, så vil du kunne mærke at du ikke har lyst til at gøre det. Jeg tror der ligger meget skam i tanker om sex med upassende partnere, dyr, børn, familie osv og det hænger nok sammen med at vi ved at det gør man bare ikke. Men tanker om sex kan opstå fordi vi er seksuelle væsener men tanken om ikke at kunne kontrollere sig selv, kan skræmme en helt vild og angsten skaber tvivlen. Kunne jeg finde på det, kunne jeg have lyst. De fleste mennesker har alle disse tanker i ny og næ, de er bare i stand til at slå dem ud af hovedet igen og tvivler ikke på sin egen dømmekraft. Sådan er det bare ikke hvis man lider af OCD eller angst generelt, for så tvivler man meget let og fanges af tankerne. Mon du får medicin? Hvis ikke, kan jeg anbefale en konsultation på Nordic Clinic elign, de har en naturlig tilgang til bl.a OCD g via kosttilskud som bla nogle specifikke der hjælper på dannelsen af tryptofan, laver de undersøgelser oh lægger en plan med kost og kosttilskud. Jeg gennemgik sådan et forløb tilbage i 2009 og det hjalp så meget på min OCD. Fra nærmest ikke at kunne handle fordi jeg var i så stor tvivl om jeg nu købte den rigtige agurk osv, kunne jeg pludselig arbejde med mine tanker og se mere realistisk på tankerne. Det eneste jeg dengang ikke gjorde, som jeg fortryder, er at jeg ikke fik behandlet angsten terapeutisk samtidig. For det er klart, medicin, uanset om den er kemisk eller mere naturlig, kan ikke så alene.
   Jeg håber du kan få lidt ro i sindet. Du er en blandt mange med de tanker og de allefleste med OCD, er virkeligt ordenlige, søde, empatiske mennesker, som har en virkelig høj moral, hvilket også kan være årsagen til at tankerne sætter sig så meget fast. Det er simpelt hen så meget imod ens moral og lyst.
   Mange gode hilsener
   Malene

   Reply

   • Avatar

    Lise Kryger

    |

    Kære Maria,

    Jeg synes Malene formulerer et svar jeg på alle måder støtter op om. Jeg tænker at du måske kunne få stor gavn af at kontakte OCD-foreningen: http://ocd-foreningen.dk/ – jeg kan se at de har en telefonrådgivning som du kan ringe til og få en snak med af dem for at blive beroliget lidt. Deres tlf. nr. er: 70 20 30 91.

    Tanker er blot tanker. De kan være skræmmende og grænseoverskridende, men så længe der forbliver inde i hovedet og ikke bliver til handling kan de ikke skade nogen.

    Men hvis du undertrykker dine tanker stærkt fordi du føler de overskrider dine egne grænser og moral så meget at du ikke kan rumme dem, vil de kunne komme til at poppe op så du får oplevelsen af at de er ude af kontrol og fylder mere end du kan leve med det.

    Det er hårdt at kæmpe mod sine tanker fordi tankerne har sit eget “liv” og jo mere vi prøver at styre og kontrollere dem jo mere “vilde” vil de prøve at blive for at slippe fri.

    Måske det vil gavne dig at gå til lægen og få en henvisning til en psykolog der kan hjælpe dig med at få styr på tankerne med kognitiv adfærdsterapi. Det er den terapiform der har størst evidens i forhold til at slippe angst og jeg tror du vil få rigtig meget gavn af det.

    De bedste hilsener,
    Lise

    Reply

 • Avatar

  lene

  |

  Jeg gik i gruppeterapi i psykiatrien… Det kan klart anbefales, da du så ikke er ene om de følelser og man ser hvor meget forskelligt der kan provokere angsten til at vise sit grimme ansigt… samtidig med at du lærer at styre angsten gennem.den kognitive terapiform…

  Reply

  • Avatar

   slipangsten

   |

   Gruppeterapi er også anbefalelsesværdigt, ja. Det gav mig også rigtig meget da jeg var på et hold, hvor vi alle lærte om angst og at håndtere den. Dét kan være en stor oplevelse og lettelse at mærke at man ikke er alene, og som du skriver, hvor forskelligt angsten kommer til udtryk og hvor individuelt angsthåndtering er…

   Kh. Lise

   Reply

 • Avatar

  Christina

  |

  Hvad er din erfaring med hvor man bedst får terapeutisk hjælp – altså er det hos coach, psykolog, psykoterapeut eller…?

  Reply

  • Avatar

   slipangsten

   |

   Kære Christina,

   Min erfaring har været at gå til psykolog, dem som arbejder med kognitiv adfærdsterapi. Der er stor forskel på psykologer og deres måde at arbejde på.

   Jeg har ikke erfaring med psykoterapeuter inden for angsthåndtering, men jeg ved der findes nogle dygtige rundt omkring i landet, der mestrer emnet til fulde.

   Coaches kan godt bruges selvom du har angst, til at få vejledning og hjælp til at håndtere dit liv i forhold til at du har angst. Og stresscoaches kan hjælpe dig med at reducere stress og på den måde nedsætte din risiko for at udvikle angst. Men for at få direkte hjælp til din angst vil jeg nok hellere se mig om efter en psykoterapeut eller psykolog og som før skrevet, én der arbejder med kognitiv adfærdsterapi, evt. suppleret med ACT og mindfulnes.

   Kh. Lise

   Reply

 • Avatar

  Nanna

  |

  Fantastisk informativ hjemmeside, jeg desværre først har fundet nu. Er meget glad for dine inputs

  Reply

  • Avatar

   slipangsten

   |

   Tak Nanna, det er jeg glad for at høre 🙂 Kh. Lise

   Reply

 • Avatar

  Thorine Sólheyg

  |

  Har hårdt brug for hjælp med at slippe af med angsten. Dejligt at kunne læse nogen som har forstand på angsten.

  Reply

  • Avatar

   slipangsten

   |

   Det glæder mig at du kan bruge det jeg skriver 🙂 Tak for din feedback!
   Kh. Lise

   Reply

 • Avatar

  Charlotte

  |

  Så rigtigt
  Flot skrevet

  Reply

Lav en kommentar