6 kærligheder der hjælper dig med at slippe angsten

Hånden på hjertet, hvor meget kærlighed, tillader du dig selv at få? Og hånden på hjertet, mens du kigger mig i øjnene – hvor god er du til at elske dig selv og gøre, hvad der er bedst for dig? Og hvor meget mon din angst vil fylde, hvis du var badet i (ægte) kærlighed døgnet rundt?

Der findes så mange teknikker og metoder, der hjælper dig med at slippe angsten. Og psykologiske retninger. Og holdninger. Og meninger. Nogen gange er det nemt at overse de enkle ting i livet, som også er med til at forebygge og slippe angst. Blandt mange ting, kan jeg nævne tid, kost og sundhed, tilfældigheder, muligheder – og kærlighed. Og lige netop kærligheden, sætter jeg lys på i dette indlæg. For kærlighed koster ikke noget og den kan findes mange steder… og så har kærlighed tonsvis af gode bivirkninger – så hvorfor ikke bare gå all in?

Den kærlighed den kærlighed

De fleste mennesker kæmper i perioder af deres liv med manglende kærlighed. Det er en af vores livs drifter og vores største næring til at trives, føle glæde, føle os trygge og til at reproducere os selv.

Kærlighed giver mening med livet og når vi mangler den, lider vi. Hvordan vi lider er forskelligt. Men det er en smerte, som kan få os til enten at stivne, få os til at kæmpe eller til at til at føle os utryg, nervøse og angste.

Så, hvis manglende kærlighed kan medføre uro, nervøsitet og angst, hvad er så mere nærliggende end at kigge på kærligheden, når du vil slippe angsten?

Vi har alle lov til at blive elsket. Vi har alle lov til at elske os selv. Vi har alle lov til at opelske sider af os selv, vi (og andre) lod i stikken tidligere i vores liv.

Men hvor er der kærlighed at finde? Og hvad kan du gøre for at lade kærligheden tage over, så angsten slipper? Det har jeg tænkt en hel del over.

6 kærligheder der hjælper dig med at slippe angsten

Det er jo ikke sådan at kærlighed i sin konkrete form kan få angsten til at fordufte, men kærlighed har en grundlæggende betydning som du alligevel ikke bør overse, når du ønsker at slippe slippe din angst. Jeg er kommet frem til 6 typer… de kommer lige her.

  Kærlighed til dig selv

Rigtig rigtig mange har svært ved at elske sig selv. Sådan helt ind i hjertet. På den der måde, hvor du anerkender, accepterer og respekterer dig selv fuldt ud. Og hvor du til hver og en tid vil kæmpe for dine værdier, være tro mod det du føler og stå op for det, du mener.

Kærligheden til dig selv er en kærlighed, du gennem hele dit liv kan kaste anker ved og næres ved som en evig kilde – også i de perioder, hvor du føler familien svigter, vennerne fordufter og verden rundt om dig vender dig ryggen.

Kærligheden til dig selv kan være den, der samler dig op igen og igen. Og det kan være kærligheden til dig selv der puster liv i dig, når al energi og kraft er forsvundet. Og kærligheden – den er din. Helt tæt på. Resten af dit liv. Den lyser som en urørt flamme helt inderst og går aldrig nogensinde ud. Kærlighed til dig selv giver dig selvværdet tilbage og får angsten til at krybe i knæ.

Det er også kærligheden til dig selv der aer dig, når angsten har overrumplet dig og sat dig og din tilværelse ude af spil. Det er kærligheden til dig selv der kan trøste dig og give dig mod, når selv det nemme bliver svært. Og det er kærligheden til dig selv der skal tage de spring angsten fortæller dig, du ikke tør tage. Og det er kærligheden til dig selv der får dig til at række ud efter hjælp, så du ikke står alene.

Og så er det den kærlighed der giver overskud, så du bringer ny kærlighed ud i verden.

Kæmp for den. Den er din.

  Kærlighed fra din familie

De færreste går igennem et helt liv uden indimellem at længes efter kærlighed fra sin familie. Og måske oplever du også, som de fleste gør fra tid til anden, at den kærlighed familien kan give ikke er den kærlighed, du inderst inde har brug for.

Men netop kærlighed fra familien, altså den kærlighed du har brug for, kan være essentiel for netop din angst. Både til at forstå hvorfor den er opstået men måske også for at den slipper sit tag i dig igen.

Kærlighed fra familien kan give dig en følelse af at være en del af noget større, at være i en sammenhæng og have betydning for andre. Familien kan give dig en følelse af at være tryg, uanset hvem du er, hvad du tænker, føler og gør. Det kan være en bundløs kærlighed, der giver dig tryghed og ro til at slappe af, nyde og give slip, udvikle dig og turde udleve dit mod.

Kærlighed fra familien er vigtig for at du bliver støttet og hjulpet men også til at du får de kærlige puf der skal til, for at du finder modet frem og tager de nødvendige (og nogle gange angstprovokerende) skridt. Din families kærlighed kan give dig en sikker havn at lande i, når angsten tager over men også til at give dig ro til at finde dig selv igen, den du er inde bag angsten. Din familie kan, hvis den evner det, være din sparring og rådgiver til at udfolde dig til at være den du er inderst inde – og ikke til det, angsten begrænser dig til at være.

Nogle gange er familiens kærlighed meget kompliceret og i nogle tilfælde slet ikke til stede. I mange tilfælde og perioder, må du ty til andre kærligheder. Som f.eks. dine venner…

  Kærlighed fra dine venner

Dine venner kan give dig en kærlighed der er så dyb og inderlig, at det hjælper dig med at slippe angsten. Forstået på den måde at dine venners accept, anerkendelse og respekt kan give dig den samme ro og følelse af at høre til, som du kan få igennem din familie. Den accept og kærlighed du får gennem vennerne kan virke direkte angstreducerende, hvis din angst f.eks. handler om frygten for at blive afvist – netop pga. din angst.

Trygheden ved at føle sig velkommen blandt dine venner kan lette et indre pres om at skulle præstere og yde konstant. Din vennekreds’ kultur og miljø kan emme af accept og respekt som støtter de sider i dig, som du måske selv har haft svært ved at elske – eller som din familie har svært ved at elske.

Kærlighed fra dine venner kan give dig rum og plads til at lette dit hjerte og dele dine erfaringer, ængsteligheder og bekymringer. I kan sammen dele dybe tanker og følelser uden at forelskelse og familiære komplikationer kommer i vejen (for det meste). Vennerne kan være der for dig, lytte til dig, snakke med dig og give dig high-five efter en endt succesfuld eksponering af angsten. De kan også give modsvar, når angsten først begynder at gå amok. Dine venner kan hjælpe dig med at se alt det realistiske, angsten har sløret for dit blik og udsyn.

Og nogle gange går der også bare ged i den med vennerne. Så er der heldigvis også andre, du kan dyrke kærligheden med. Som f.eks. dyr…

  Kærlighed fra dyr

Dyr kan bare noget, mennesker ikke kan. Det kan være deres loyalitet, trofasthed, afhængighed, personlighed og stille accept af dig som person, der mærkes som kærlighed. Dyr vurderer dig ikke. Dyr forventer heller ikke, at du skal være noget bestemt, præstere noget særligt eller være på en bestemt måde.

Nogle gange kan kærlighed fra dyr være den eneste og reneste form for kærlighed du kan tage imod, når angsten virkelig raser.

Og nogle gange er selvransagelse, terapitimer, skemaer og selvudvikling bare for meget. Så kan et kram fra et varmt dyr være alt, hvad du behøver.

At være i naturen og at være sammen med dyr kan hjælpe dig til nærvær og opmærksomhed, der ikke belaster dig kognitivt eller trigger din angst. Denne tid kan give dig pauser fra angsten, så du mærker dig selv igen og husker på hvad det egentlig var der gav mening i dit liv, og som du ønsker at få mere af igen.

  Kærlighed fra verden

Man siger: Det du sender ud i verden, kommer tilbage til dig. Når du sender kærlighed, varme og tillid ud åbner du op for at modtage det samme, når du møder det. Denne form for kærlighed er svært definerbar og kan være flygtig og tilfældig. Men når du sender kærlighed ud i verden, navigerer du med dit mod. Dit mod sender signaler til din krop og hjerne om, at du nok skal klare de udfordringer du møder. Det kræver naturligvis, at du bruger din sunde fornuft, lytter til din krops signaler og stoler på dine egne sanser.

Angst kan få udsynet ud i verden til at ændre sig, så du kun ser farer og trusler – men verden har også gode intentioner, tryghed og kærlighed at give dig. Søg det og vær modig til at tage imod det, når det kommer.

  Kærlighed fra dit indre barn

Dit indre barn indeholder ægte, uspoleret, ren kærlighed. Kærlighed, der får dig til at boble af glæde og hviine i ren fryd. Dit indre barns kærlighed får dig til at lege og give slip, så du føler dig fri. Denne form for kærlighed får dig til at vokse og udvikle dig, så du føler dig integreret og helstøbt. Den får dig også til at udtrykke dig og mærke dine følelser – både de glade men også vrede og utrygge – ja, dem alle sammen.

Dit indre barn er ikke bange for din angst. Dit indre barn er ikke bange for dine grænser, din vrede, din glæde eller at du er, som du er. Den angst der er opstået ved at du har presset dig selv ned i en kasse der ikke er dig, vil kærligheden fra dit indre barn kunne få til at fordufte. Og den angst der koger over fordi dine følelser, tanker og meninger er gjort til skamme, vil kærligheden fra dit indre barn kunne ae væk med accept og anerkendelse.

Dit indre barns kærlighed er en energi, du er med til at holde i live. Både ved at anerkende, acceptere, respektere og elske dit indre barn. Dit indre barn er med dig og er det inderste af dit indre lys, det der altid brænder i dig. Gå efter det – leg med det – elsk det. Du må godt. Dit indre barn vil altid elske dig tilbage.

Fik jeg ikke det hele med?

Kærlighed er så mange ting og jeg har med sikkerhed ikke nået det hele igennem i dette indlæg. Men hvad mangler jeg? Lad mig høre om de af dine kærligheder, der hjælper dig med at slippe angsten <3

 

Få hjælp af angstbehandler online eller i Hørsholm