fbpx

5 stærke øvelser mod angst

– du kan bruge nu og her

Her er 5 øvelser til dig, der lige nu står og mærker angsten buldre indeni. Øvelserne er simpelt udformet, så du kan gå til dem med det samme.

1. Kend dit angstniveau

Det kan være svært at styre angsten, hvis du ikke er bevidst om styrken af din angst. Når du kender styrken, kan du nemmere forholde dig til om din angst er tiltagende eller aftagende.

Når du ved om din angst er tiltagende eller aftagende, kan du nemmere justere på dine øvelser og værktøjer, så angsten falder – og du får ro og balance igen.

Øvelsen:

Spørg dig selv: På en skala, hvor 0= ingen angst, og 10 er max angst (panisk rædsel) – hvor meget angst har du så ud fra denne skala?

(fuldstændigt afslappet) 0___________________5____________________10 (max angst)

Læg mærke til dit angstniveau nu – men også når du justerer på din angst for at se, om det du gør virker – eller ikke virker!

Hold i det hele taget øje med dit angstniveau, og hold gerne journal over, hvornår din angst stiger – men endnu vigtigere: hvad der gør, at din angst falder.

  Download E-bogen: “De 4 angstniveauer, du skal kende! – mine bedste tips til dig og dine pårørende, når angsten bider” E-bogen bliver sendt direkte til din indbakke, når du tilmelder dig mine nyhedsbreve. Tilmeld dig her.

2. Udfordr din angst

Ligger dit angstniveau på mellem 8 og 10? Hvis det er tilfældet anbefaler jeg dig at trække dig lidt fra dét, der trigger din angst (evt. forlade rummet, gå lidt for dig selv eller på anden måde gør dig det selv behageligt), så din angst falder.

Hvis din angst derimod ligger mellem 3-7 stykker er det godt at arbejde lidt med din angst nu, hvor du kan mærke den.

Øvelsen:

Spørg dig selv:

  1. Selvom jeg mærker angst og får symptomer – er der så egentlig noget i denne situation, der er farligt for mig?
  2. Hvad er det værste der kan ske ved, at jeg bliver i situationen?
  3. – og hvad så? Bliv ved med at spørge ind til hvad det egentlig er, din angst reagerer på – er der en reel grund?

  Få flere øvelser, der hjælper dig med at udfordre din angst

3. Fjern fokus fra din angst

Når angsten rammer ryger fokus over på at overleve situationen. Du oplever måske at få tunnelsyn og mister overblikket over dét, du ellers var i gang med. Alt inde i dig er fokuseret på din angst, de symptomer du mærker og på, hvordan du nu slipper af med angsten og symptomerne igen – hurtigst muligt.

Men jo mere du fokuserer på din angst og symptomerne – jo mere vokser angsten.

Når du slipper dit fokus på angsten og symptomerne, mister angsten sin fylde og angsten vil falde. Men, hvordan gør du det?

Øvelsen går ud på at vende dit selvfokus på angst og symptomer ud mod den verden, du befinder dig i – lige nu og her.

Øvelsen:

Prøv derfor at koncentrere dig, om det du sanser. Brug hele dit fokus på at mærke sædet, du sidder på. Hvordan føles det? Er der noget af dit, tøj du kan mærke på din hud? Beskriv, hvordan det mærkes på din hud. Hvad kan du se? Hvor mange knapper kan du tælle på kaffeautomaten, du står ved? Hvilke farver, har din kollegas tøj i dag? Osv.

Jo tidligere i angstprocessen du bruger denne øvelse, jo nemmere kan du tage en snigende angst i opløbet.

  Få hjælp til at slippe angsten med fokus og nærvær

4. Let indre pres og forventninger

Rigtig meget angst opstår, når dit indre pres koger over. Det kan være tårnhøje forventninger til dig selv, om at skulle præstere og klare alt perfekt, altid være glad, smilende eller leve op til noget hvor barren altid er højere, end du reelt kan nå.

Øvelsen:

Overvej hvilke pres, du lægger på dine egne skuldre. Skriv 5 af dem ned.

Jeg forventer og kræver af mig selv, at jeg : _ (fx altid er glad) ____
Jeg forventer og kræver af mig selv, at jeg : _______________
Jeg forventer og kræver af mig selv, at jeg : _______________
Jeg forventer og kræver af mig selv, at jeg : _______________
Jeg forventer og kræver af mig selv, at jeg : _______________

Overvej herefter, hvad du får ud af at presse dig selv så hårdt. Hvad er din belønning for at presse dig selv så hårdt? Og er denne belønning så vigtig for dig at du vil betale dens pris, som er angst?

Skriv nu 5 sætninger ned der omformulerer de første sætninger til sætninger der sænker de strikse forventninger, du har til dig selv:

Jeg har lov til at: ___ (fx føle, som jeg gør – også, når jeg ikke er glad) ___
Jeg har lov til at: _______________________________________
Jeg har lov til at: _______________________________________
Jeg har lov til at: _______________________________________
Jeg har lov til at: _______________________________________

  Slip angsten med flere stressreducerende øvelser

5. Klassikeren – de fleste overser: Gå en tur

Jeg ved godt, at der ikke er særlig meget hokuspukus over en gåtur! Men en gåtur er ikke desto mindre et mirakelmiddel, når du vil slippe en angst, der bliver hængende i kroppen.

Med mindre din angst netop går ud på at gå ud (hvilket faktisk sagtens kan være tilfældet) et er muligt at ride et angstanfald af, med en gåtur. Jeg har selv erfaret at ride en angst af, som har været oppe og svinge på en 9-10 stykker, så det er ikke bare noget, jeg siger.

Det kan tage tid. Og gåturen kan godt vare et par timer. Der sker noget med psyken, når du går. Det kan være den fysiske bevægelse, eller det kan være det at du lidt efter lidt flytter selvfokus til det, du befinder dig i – altså bliver mere nærværende i nuet. Det kan også være, at det er helt anderledes for dig.?

Gåture er gratis, og du kan gå de fleste steder. Det er bare om at klæde dig godt på og så give dig den tid, du skal bruge.

Der er tonsvis af gode tips, og gode øvelser, du kan bruge i din hverdag for at slippe din angst. Angst er komplekst og skal derfor håndteres i mange situationer med mange øvelser – og gentages mange gange.

Det gode er at jo mere du får øvelserne ind under huden jo mere selvhjælp kan du yde og jo mere fri og uafhængig af andres hjælp og terapi, bliver du.

Jeg tror på, at angst skjuler og undertrykker det robuste i dig. Og jeg tror på at du kan genoptræne de sider af dig som gør, at din angst til sidst viger.

Er det ikke ved at være tid til at generobre din plads?

Vil du ha’ flere øvelser?

Jeg har samlet et hav af øvelser du kan bruge, når du vil slippe din angst. Øvelserne ha jeg pakket sammen i bogen: Slip Angsten: Bliv den sejeste Angstfighter! Her arbejder du med angsten fra forskellige indgangsvinkler, både med dine tanker, følelser og adfærd. Se alt om bogen her: Bliv den sejeste Angstfighter!


Indlægget her er blevet læst 15085 gange!

Søg
Seneste indlæg
Seneste indlæg
Kategorier
Tags
Om Slip angsten

Privacy Preference Center