fbpx

Disse 13 tips stopper ikke din angst inden næste fest, men de gør dig stærk og forebygger angst

Da jeg som 17-årig kontaktede min første psykolog, var det med et inderligt håb om at slippe af med min angst inden jeg skulle til fest weekenden efter. Kunne psykologen kurere mig for min smertefulde lidelse? Eller gav hun mig de råd som jeg i dag ved har en forebyggende effekt?

Det var i 1990, et tidspunkt, hvor kognitiv adfærdsterapi eller ordet angst bestemt ikke er på dagsordenen som den er blevet i dag. Gæt selv, om jeg kom til fest uden angst eller om de gode råd jeg dig her giver, er beviset på, at der skulle gå mellem 20-26 år før jeg erfarede mig frem til de råd, som jeg nu giver dig her.

Jeg var, i mine teenageår, ramt så hårdt af angst, at jeg levede med den som en konstant gryde i kog, kogende af undertrykte følelser, der altid var parat til at bryde ud og skolde mit usikre, sårbare sind og alle der stod mig nær. Det første jeg mærkede om morgenen når jeg slog øjenene op, var angst, og det sidste jeg mærkede om aftenen – eller natten inden jeg endelig faldt, var angst.

Min viden om angst, var dengang så lille, at jeg knap nok anede ordet for hvad det var jeg følte. Men jeg vidste, at det nok var noget en psykolog kunne ordne, for de havde indsigt i følelser og hvad der skete indeni. De var uddannede til det.

Med bævende stemme der næsten kun lige overdøvede mit bankende hjerte fik jeg en tid hos psykologen og havde af mine forældre fået lov til at gå der af 10 gange. Det var et dybt greb i deres lommer og at gå til psykolog var dengang, som nu, drøn dyrt.

Da jeg havde gået hos hende kunne jeg stadig ikke mærke angsten lette. Og heller ikke da der var gået 10 gange. Men jeg havde fået mange ting at tænke på, og det blev begyndelsen på et langt og lærerigt forløb, hvor jeg har arbejdet med mig selv og min måde at håndtere mit liv på.

Erkendelsen af, at jeg ikke nåede at smide angsten inden festen, blev også min første erkendelse af mange af, at angst ikke kan smides – bare lige sådan, men er en lang process af mange oprydninger, omrokeringer, erkendelser, kampe, nederlag og sejre. Erkendelsen af, at angsten slet ikke skal fjernes men accepteres er først kommet til mig i min voksne alder.

Jeg er i dag 41 – snart 42, og jeg kender mig selv indefra som var mit indre oplyst med lygte og lys i alle kroge og ender. Og jo mere jeg opdager og afprøver angsten, jo stærkere bliver erkendelsen af, at mange grundelementer kan ændres på, i det små, og være fremragende værktøjer, trods deres umiddelbare banalitet, til at forebygge angst.

Hver dag står jeg med valget og prioriteringer som jeg ved ender med angst, hvis ikke jeg overholder dem. Jeg ved jo, at der er mange forudsætninger der skal til for at udvikle angst.Med disse prioriteringer i min hverdag betyder det, at selvom jeg stadig, indimellem udvikler angst føler, at jeg har et godt og tilfredsstillende liv – og, at jeg til forskel fra da jeg var 17 år gammel, har langt flere muligheder for at vælge angsten til uden at være nervøs for, at den overvælder eller isolerer mig.

Vil du vide hvad det er? Her kommer de, – bliv ikke skuffet – de virker skam når du tager dem seriøst!

1. Søvn

Få din søvn! Sov dybt. Sov nok. Sørg for at prioritere din søvn højt. Når du får din søvn får du en krop der er modstandsdygtig til at håndtere de ting du udsættes for. Jo mere søvn du giver din krop, jo klarere fokus får din hjerne til at fortolke og undgår på den måde, at tro, at din krop er i farezone.

2. Mad og drikke

Som søvn er basale nødvendigheder, så er mad og drikke! Spis jævnligt, spis groft og spis så du bliver mæt – men ikke overmæt. Med andre ord – hjælp din krop med at blive tilfredsstillet med mad og drikke, så den er stærk og beriget med al det den skal bruge for, at du ikke bliver mere træt end søvn kan afhjælpe dig med. Og nok til at holde dig vågen og tænke klart. Spis ikke inden du skal sove, – men hold gerne et par timer forinden. Undgå sukker.

3. Bevæg dig

Når du bevæger dig – giver du et signal til dig selv om “bevægelse”. Grundlæggende er det godt, fordi dine tanker kører i ring og du er fastlåst i mønstre og vaner som fastlåser dig i følelsen angst. Når du bevæger dig, giver det dig et bedre afsæt til at handle og ændre uhensigtsmæssige vaner. Gåture er eminente til at løsne et angstanfald, og i særdeleshed til at forebygge dem. Gå gerne hver dag, gå længe og gå til du føler, at du har sluppet de angste tanker.

4. Nærvær

Nærvær er godt, hvis du ønsker at slippe angst. Når du befinder dig i nuet kan din angst ikke gribe dig. Med det mener jeg, at dit fokus skal være i det “nu” du befinder dig og gå i flow med det du laver. Om det så er at tælle savsmuldsklumper på tapetet – det er lige meget, når først du har øvelsen i at fokusere på det du er nu, bliver du stærkere til at skubbe bekymringer og angstfyldte skrækscenarier væk fra din indre forestilling.

5. Udfør meningsfyldte ting i din hverdag

Gør det til en naturlig del af dit liv, at alle dine foretagender giver mening. Det er muligt at opvasken ikke giver mening på alle planer i din forestilling om et meningsfyldt liv og hverdag men, hvis det giver mening fordi du trives godt i et rent hjem og har det godt med at spise og drikke af rene tallerkener, så giver det mening for noget. Ting du ikke føler giver dig mening gør dig frustreret, uligevægtig, modløs og energiforladt. Det er en væsentlig faktor, der kan være medbestemmende for om du føler du har et godt og har et tilfredsstillende liv. – også selv, hvis du, ligesom jeg, har levet med angst det meste af dit liv og indimellem føler, at det er noget op af bakke.

6. Vis din angst

Lad ikke som om du er stærkere end du rent faktisk er. Vær præcis så stærk som du er! Og tro på, at du er stærk også selvom du bærer en sårbarhed og er hæmmet på grund af angst. Vær ærlig om din kontur som menneske og vær stolt over det du opnår, også selvom vores samfund ikke har øjnene for det du kan. Det får de! Men du skal vise dem dig og være overbevisende. Du ved ligesom jeg, at du er præcis lige så begavet og værdifuld som alle andre – med eller uden angst. Du bringer verden fantastiske evner, og du er som du præcis som du skal være.

7. Skriv et brev til din angst

Ja, det virker nok lidt pædagogisk korrekt, at sætte sig ned og skrive til sin angst. Men har du rent faktisk prøvet det? Jeg har! Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg skal skrive til min angst igen. Skriv til din angst som om det er en del af dig, som en del af din personlighed du har brug for at sige noget til, udtrykke dig til og overfor. Hvad har det gjort ved dig, at leve med din angst? Hvilke konsekvenser har det haft? Hvad føler du om angsten? Hvad har du tænkt dig der skal ske fremover?
– go for it!

8. Prioritér dine aktiviteter

Bliv bevidst om, hvilke aktiviteter der giver dig mest og støtter dig mest. Hvilke giver størst udbytte for dig – og giver mest mening i det lange løb? Prioritér skarpt og tag den vigtigste først. Jo flere vigtige aktiviteter du får udført i løbet af en dag, jo mere kan du tillade dig at skære ind til benet når du har brug for at stressreducere. Og jo mere mening giver det dig. Jo mindre stress, jo mindre sandsynlighed for at udvikle angst.

Læs mere om stress og angst.

9. Få dagslys

Og ikke pærelys. Gå udenfor, mærk solen – eller lyset på din hud. Det er vigtigt for dit humør at du danner D-vitamin for at forebygge depression. Lys og luft skærper din koncentration, øger dit fokus og gør dig gladere og mere tilfreds med dig selv.

10. Afgift dig selv

Pas på din krop og put ikke alle mulige unaturlige giftstoffer ind som den skal kæmpe for at nedbryde. Det være sig cigaretter, for meget alkohol, overflødig medicin, farvestoffer, kemikalier i stof, kosmetik, maling, mad, drikkevarer… you name it – og hold øjnene åbne for de ligger godt skjult.

11. Omgiv dig i et støttende miljø

Har du lagt mærke til, at du befinder dig bedre i nogle sammenhænge end andre? Hvis du kan mærke det, så sørg for at holde dig til de miljøer der gør dig godt. Støtter dine omgivelser dig? Har du det godt i maven – eller er du tilstede fordi du enten, “bør” eller “skal”? Du må gerne gå ud af den cirkel, der holder dig tilbage og er med til at fastholde dig i et mønster du ikke længere selv ønsker at være en del af.

12. Gå laaaaaangsomt

Vis din hjerne, at du ikke har travlt! Også selvom du rent faktisk har småtravlt og føler du skal nå en masse. Gå langsomt som modstykke til det virvar, der begynder at samle sig i hovedet på grund af stress. Tillad tillad dig selv at tænke “at det hele nok løser sig alligevel” – så giver du tankerne tid til at falde, vejrtrækningen til at falde, og hjerterytmen til at falde. Du stressreducerer på denne måde, og angstreducerer derfor også.

13. Gør noget nyt hver dag

Der kan nemt gå rutine i en angstramts navigationsløb i løbet af en dagligdag, men prøv, at øv dig i, at gøre noget nyt. Bare en lille ting. Hver dag. En ny vej hjem fra arbejde. En ny måde at tage sko på eller gå ud af døren på. Måske lytte til noget anderledes musik. Bare for at øve dig i at handle og ændre vaner. Det giver måske ikke noget lige i det øjeblik du gør det – men øvelsen kan sagtens skaleres op til større ændringer. De større ændringer vil virkelig batte når du aktivt skal ud og sætte en ny retning i dit liv – en retning der er for dig – og ikke længere for angstens!

Kan du bruge rådene? Hvilke ting gør du for at forebygge angst?

Få hjælp af angstbehandler online eller i Hørsholm

Indlægget her er blevet læst 15833 gange!

Privacy Preference Center