fbpx

Er du angst – eller føler du angst?

Er angst noget du er eller noget du føler?

11. januar 2021

|BLOGVÆRKTØJER OG TEKNIKKER TIL AT SLIPPE ANGSTACT (ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY)

|AF SLIPANGSTEN

 

Når vi taler om vores følelser, siger vi tit at vi er vores følelse. Vi er kede af det eller vi er glade eller vi er angst. Men hvad sker der, når vi ser lidt anderledes på vores følelser, som om det er noget vi har og ikke er? Ved at se på følelsen af angst som noget man har og ikke er – så tager du et lille skridt væk fra angsten. Du skaber på den måde en lille afstand mellem dig og angsten. Det er faktisk et første afgørende skridt mod, at mindske angstens indflydelse over dig. Få 3 tips til hvordan du kan gøre det hér.

 

Når du bliver ét med angsten

Når du står der, midt i angsten, og kan mærke hvordan den river og slider i dig, kan man nogle gange være lidt som i en angst-boble, eller måske som om man var fanget i en osteklokke.

Angsten er din primære ledsager og alt du ser og føler er guidet af angsten. Din adfærd bliver dermed også styret af angsten. Du er med andre ord helt og aldeles opslugt af din angst. Du er ét med angsten.

 

 Hvorfor kan man blive så opslugt af sin angst?

Først og fremmest skal det siges, at man selvfølgelig er opslugt at en følelse som er så stærk som angsten!

Hvorfor? Fordi din hjerne prøver at passe på dig. Hvis din hjerne tror det er noget som er farligt, vil den gøre alt for at sikre, at du fokuserer på at komme væk fra det farlige.

Forestil dig at du træder på et glasskår som æder sig langt op i din fod. Hvor vil så dit fokus være? Ja…lige præcis…på foden..!  Dit fokus vil nu udelukkende ligge på at hurtigst muligt få det glasskår ud af din fod. Din hjerne sikrer her, at dit fokus er der hvor det skal være – på skaden, sådan at du kan gøre det som skal gøres for at overleve.

Man kan sige, at det også er det som sker når vi oplever angst. Din hjerne fortæller dig, at noget er farligt og det er her dit fokus skal være. På det farlige.

 

Hvad er problemet med at være ét med angsten?

Hvad sker det når alt dit fokus rettes mod angsten og det vi oplever som farligt?

Ja, tit bliver angsten så bare endnu stærkere og fører med sig en række andre negative konsekvenser.

Angsten kan komme at stille sig i vejen på mange måder.

Måske begynder du tilpasse flere og flere ting i din hverdag efter din følelse af angst.

Måske begynder du undgå at gøre ting, som ellers vil være gode for dig, fordi du er bange for at blive angst

Måske begynder du at undgå at opleve ting, fordi du er bange for at føle angst

Måske bliver store dele af dit liv tilrettelagt efter angsten – og ikke efter den du gerne vil være og det liv du gerne vil leve.

Det er problemet ved at være ét med angsten.

 

Angst er en følelse og en tilstand

Vi bliver derfor nødt til at kigge på hvad angsten egentlig er – og ikke er. Angsten er ikke dig. Du er SÅ meget mere end dig angst. Angst er ”blot” en følelse.

Det skal ikke forstås sådan, at det på nogen måde er er ”let” følelse. Nej. Den kan både være stærk, voldsom og meget ubehagelig. Men stadig en følelse du har – og ikke er.

Vi mennesker har mange forskellige følelser. Man taler nogle gange om at vi mennesker har grundfølelser. Det er følelser alle mennesker har og som vi alle oplever i forskellige situationer. Angst er en af vores grundfølelser. Den kan vi ikke fjerne som sådan. Alle mennesker skal kunne blive bange og nervøse. Tænk, hvis vi ikke var bange for høje højder eller for den sultne løve ude på savannen?

Angst er på en måde et livsvilkår. Vi skal lære at håndtere den, så den ikke stiller sig i vejen for at du kan leve dit liv på den måde du ønsker.

 

Du er ikke din følelse

Både følelser og tanker er flygtige af natur. De kommer og går.

Du føler angst. Du mærker angst. Du erindrer angst. Du tænker på angst. Du har alle mulige forhold til angst.

Men du er dig. Du er ikke angsten.

 

3 tip til at distancere dig fra følelsen af angst

Angsten skal håndteres. Et første skridt på den vej er at kigge på angsten lidt anderledes. At kigge på angsten som om det var en afstand mellem dig og angsten. Vi kan kalde det at distancere sigfra følelsen af angst. Pointen med at distancere sig fra sin angst er, at mindske angstens indflydelse på dig.

Her kommer 3 tip til hvordan du kan øve dig i at distancere dig fra angsten.

  1. Se om du kan lægge mærke til din følelse af angst. Læg mærke til hvor i kroppen du kan føle angsten. Maven? Brystkassen? Halsen? Forestil dig at du tager et lille skridt væk fra angsten og blot lægger mærke til den.

 

  1. Prøv nu at lægge mærke til dine tanker. Hvad siger din hjerne til dig lige nu?

 

  1. Se om du kan sætte ord på dine tanker og følelser. Sig til f.eks. til dig selv:

 

”Jeg lægger mærke til at jeg har en følelse af ….”

”Jeg lægger mærke til at min hjerne siger at …”

 

Lyder det nemt? Måske, måske ikke, men det er noget du kan træne dig i. Prøv og se hvad det sker.

Husk på… det er kun et første skridt til at kunne håndtere sin angst. Men det er et meget vigtigt skridt.

 

Hvorfor er det vigtigt at skabe distance mellem dig og din angst?

Det er det fordi du på den måde udvikler evnen til at opdage når din hjerne skaber unødvendige problemer for dig. Hvis ikke du opdager det, er det svært at gøre noget ved det.

En afstand mellem dig og dine tanker og følelser gør det muligt, at reagere på dem på en mere hjælpsom måde. På en måde som bringer dig tættere på den person du gerne vil være. Tættere på de ting du gerne vil gøre og opleve.

 

Hvem er du ellers?

Når du i mange år har identificeret dig med angsten kan det være en enorm lettelse når du opdager, at du ikke er lig med angst. At du, inde bag angsten, har en kerne der stadig er intakt. Kernen som indeholder alt hvad der skal til for, at du bliver dig selv igen. Når ellers, du baner vejen for det.

 

Hvad er der inde i din kerne?

Hvem vil du gerne være? Hvad vil du stå for som menneske?

Og hvad vil du gerne opleve fylde mere i dit liv?

Hvad brænder du for – og hvad giver dit liv mening?

Hvad skal der til for at det meningsfulde fylder mere i dit liv – også selvom, du stadig føler angst?

Hvem er du, når du trækker angsten fra?

 

Lær at slippe din angst med ‘defusion’

Defusion betyder at distancere sig fra sine tanker og følelser. Det er en af nøglemetoderne til at slippe angsten, inden for den angstbehandlingsmetode der kaldes for ACT (acceptance and commitment therapy).

ACT er en af de nyere kognitive adfærdsterapeutiske metoder som har vist sig meget effektiv ved behandling af angst, stress, depression, afhængighed, borderline og flere andre personlighedsforstyrrelser.

ACT er en unik og kreativ metode som bruges både til terapi og coaching.

🤍

Vil du vide mere om defusion og ACT? Se: ACT made simple (2. udgave) af Russ Harris

Bogen kan købes her:

https://www.saxo.com/dk/act-made-simple_russ-harris_paperback_9781684033010?gclid=Cj0KCQiA0fr_BRDaARIsAABw4EtxYXXR2oBHyTDQiZ7l9t1qQXM4o62ZR6YYtggbmFCPYYENurGHP4caAiAUEALw_wcB

Opdateret: 11. januar 2021
Opdateret: 21. april 2017
Udgivet 14. aug 2013

Indlægget her er blevet læst 16707 gange!

Søg
Seneste indlæg
Seneste indlæg
Kategorier
Tags
Om Slip angsten

Privacy Preference Center