Dr. Zukaroffs Testamente

Forfatter: Peter Lund Madsen
Forlag: Gyldendal
Publiceret i 2013, 1. udgave, 10. oplag

stjerne stjerne stjerne  stjerne  stjerne

Den positve psykologis metoder

549 sider om den menneskelige hjerne. Og jeg åd den rå!

Med Peter Lund Madsens stemme og tonefald, blev jeg draget igennem bogen. Nænsomt tog jeg med på en rejse som strakte sig fra universets begyndelse og helt frem til vores civiliserede verden.

Dr. Zukaroffs Testamente blev min gave – en indføring i vores eksistensgrundlag, menneskets udvikling og hjernens udvikling. Jeg er blot en ganske almindelig mediegrafiker og har netop læst om hjernen. Det er kun sket, fordi Peter Lund Madsen har evnen til at formidle hårdkogt teoretisk viden og samle det i en bog, skrevet så alle kan være med. Tak for det!

Bogen veksler mellem fortælling og faglig viden og at læse bogen var som at stige og falde i kurver af nemt og svært stof. Lidt som jeg forestiller mig at glide på en REM-søvns kurver. Let at læse, svært at læse, dybt at læse… og så forfra, en gang til.

Fortællingen handler om Peter Lund Madsens møde med den mystiske Dr. Zukaroff og deres samarbejde om at skrive bogen om den menneskelige hjerne. Historien rækker over fem år og i de fem år strækker viden og forståelse sig ud og forklarer de mest komplekse teorier og faktuel viden trukket igennem milliarder af år.

Og hvorfor læser jeg så en bog som denne og anmelder den herude på Slip Angsten? Det gør jeg fordi min forståelse af angst hænger uløseligt sammen med min forståelse af hjernen og menneskets reaktioner. Uden indsigt i hjernen – havde jeg ikke forstået en brøkdel af hvorfor jeg bliver angst.

Det var heller ikke uden spænding, at jeg kom til kapitlet om krybdyrshjernen – Amygdala som har en væsentlig rolle i forbindelser med angst, stress, traumer og PTSD (posttraumatisk stress syndrom).

Peter Lund Madsen kommer også ind på angst og jeg sender jer her et lille uddrag, som en respekteret hilsen til dig, fra en mand jeg og mange har stor respekt for.

Peter Lund Madsen, Dr. Zukaroffs Testamente: ANGST – s. 315

“… Man dør ikke af et angstanfald, men er anfaldene for hyppige og for kraftige, kan de forkøble et menneskeliv. Angst kan virkelig æde sjæle op. Jeg har arbejdet på psykiatriske afdelinger og har mødt mennesker, der lever deres liv i en næsten ufattelig angst. En allerstedsnærværende angst. En angst, der skyller ind gennem vinduerne om natten. En angst, der vrider sig i kroppen og forvrænger verden. En altfortærende angst. Jeg har været et udenforstående vidne til denne form for angst, og jeg har den aller største respekt for de mennesker, der lever med den. Det mod og den viljestyrke, de udviser i deres tilværelse, det er ikke for sarte sjæle. Jeg ville ikke holde til det i en uge. …”

Bogen har været fantastisk at læse, og jeg har nydt den personlighed, jeg fornemmer ved hver en sætning og vending. Det var som stod han lige ved siden af og fortalte mig historien om ham og Dr. Zukaroffs Testamente – og alt hvad jeg behøver at vide om den menneskelige hjerne. Siderne er rigt illustrerede, og mange af billederne er ikke kun hjerner…!

Bogen får top karakter herfra, og jeg glæder mig allerede til at læse den næste bog af Peter Lund Madsen jeg kan få fingrene i! Hvis du er til hjerner og den slags – så skynd dig ned og køb den!

God læsning 🙂

 

Dr. Zukaroffs Testamente har følgende kapitler:

 1. Intro
  • Mustufiens sang
  • At knæle ved uendelighedens fod
  • En kort introduktion til universets historie
 2. Evnen til at reagere
  • Fladormen og mesterkokken
  • Om naturens mangel på høflighed
  • Rotten stikker snuden frem
  • Et intermezzo
  • Noget som kommer indefra
  • Sindets mørke kræfter
 3. Evnen til at vælge
  • Den tredje mand
  • Dannelsesrejse
  • Hjernebarkens funktionelle anatomi
  • En forkert beslutning
  • Om natten på Bispebjerg Hospital
  • Mødet med den virkelige verden
  • Bortskaffelse af unødvendig information
  • At skabe verden
  • Den lille pige i mosen
  • Hjernen og søvnen
  • Nattevandring
  • Følelser og omtanke
  • Videnskabens fordømte legion
  • Katastrofen i Valby
  • Et nyt sæt tøj
  • Det lukkede kosteskab
  • Pølsemix og kloge dyr
 4. Evnen til at tage ansvar
  • Forsødelsen fra Paradisets Have
  • Aberne i Zoologisk Have
  • Kreativitet
  • Viden
  • At huske fremtiden
  • Medfølelse og ondskab
  • Det kulturelle Rubicon
 5. Outro
  • Den store familie
  • At få alt det man ønsker sig
  • Jul på Amager
  • De gamle damer kan gå i fred
 6. Noter
 7. Emneregister
 8. Navneregister

 

stjerne stjerne stjerne  stjerne  stjerne

Indlægget her er blevet læst 2879 gange!