fbpx

De usynlige grunde til at du får angst (og hvad du kan gøre)

Første gang jeg blev opmærksom på at min angst var stressrelateret var da en psykolog, jeg gik hos, (kærligt) lo, da jeg opremsede min ugentlige agenda og afsluttede sætningen med: ‘Jeg forstår bare ikke, hvorfor jeg stadig har angst!?

Jeg blev lidt forbavset over at han kluk-lo af mig så jeg spurgte ham naturligvis hvad det var, han fandt så morsomt.

Han så på mig med varme i øjnene og sagde: ‘I løbet af de sidste 4 måneder er du blevet dumpet af din kæreste efter 9 års samliv, du er flyttet 2 gange, du har haft en rygoperation og har mistet dit arbejde og din uddannelse pga. operationen. Du har været i byen 14 dage i træk i din sommerferie, fået en ny kæreste og startet på en ny uddannelse… Er der ikke en klokke, der begynder at ringe?’

Tjoh… det var der måske nok. Men den klokke ringede da altid…

Øh… altid?

Stille begyndte det at sive ind…

Langsomt gik det op for mig, at angsten ikke kun var stressrelateret, der var måske også en sammenhæng mellem det liv jeg levede og den angst, jeg følte.

Jeg må erkende, at jeg ikke var hurtig til at se sammenhængen. Jeg forstod simpelthen ikke!

Jeg var jo ikke den eneste i min omgangskreds, der oplevede pres og stress i tilværelsen.

Ja, jeg var stresset. Mit sind var stresset – og livet var stressende. Men det kendte jeg da også andre der blev udsat for, uden at de udviklede angst?

Hvorfor fik jeg så angst?

Det er i dag 18 år siden, jeg sad der ved psykologen. I dag ved jeg meget mere og ser tydeligt hvad det var der gjorde at jeg udviklede angst – og hvorfor dem jeg sammenlignede mig selv med ikke udviklede angst.

De usynlige grunde til at jeg fik angst

Det jeg overså var, at jeg, udover at være udsat for stress og pres i en meget lang periode, havde en hel del usynlige poster i regnskabet, der i sidste ende resulterede i angst.

Det var mellemregningerne jeg endnu ikke var bevidst om men som fik regnskabet til at gå op og forklarede, hvorfor stress udviklede angst hos mig. Mellemregninger, der blev synlige efterhånden, som jeg arbejdede med mig selv og lærte de faktorer, som spiller ind, når angst udvikles.

Mellemregningerne lød:

 • lavt selvværd – hvis overhovedet noget
 • manglende selvtillid
 • ekstrem selvkritisk
 • konstant sortseende
 • tårnhøje forventninger til mig selv
 • selvundertrykkende adfærd og kommunikation
 • manglende evne til at sætte grænser
 • udlevede andres værdier fremfor egne
 • nå ja, og så lige den dér: ‘Man kan da alt – kan man ik?’

Efterhånden som jeg lærte mig selv bedre at kende, bla. gennem terapi og kurser i at håndtere angst, lærte jeg hvordan jeg ved at justere disse mellemregninger forebyggede angst i at udvikle sig og til at slippe angsten, når den opstod.

De nye mellemregninger begyndte at træde frem i regnskabet og ændrede løbende mine resultater fra at ende i angst til ikke at ende i angst. Jeg genopbyggede min indre styrke og gjorde mig robust til at håndtere stress og pres uden at få angst.

De nye mellemregninger, jeg nu styrede efter lød sådan:

 • stabilt selvværd
 • mere selvtillid
 • realistisk selvopfattelse af evner og udførelse
 • realistisk og logisk orientering af situationer, jeg befinder mig i
 • realistiske tanker og tillid
 • realistiske forventninger og krav til mig selv og andre
 • selvhævdende adfærd og kommunikation (assertiv kommunikation)
 • bevidst og stærk grænsesætning
 • mod til at efterleve indre værdier

Du kan have mange flere mellemregninger, end jeg nævner her. Disse er blot nævnt fordi det er dem, jeg selv fik øje på og som jeg har haft succes med at bearbejde. Dine mellemregniner kan lyde anderledes og vil sandsynligvis lægge sig op af den personlighed og det liv, du lever.

Når mellemregningerne giver angst

Mellemregningerne er med til at bane vejen for, om du udvikler angst eller ej. Uanset, om de er synlige eller usynlige. De er som små stempler på en maskine, der hele tiden sætter kursen for, hvilken retning stres og pres fører dig.

Når du begynder at blive bevidst om dine mellemregninger træder de oftere frem, så du kan arbejde med dem. Når du justerer på mellemregningerne skaber du mulighed for at vende en allerede afstukket kurs i en ny retning. En ny retning, der både forebygger angst i at opstå men også får den angst, der allerede er i udbrud til at slippe.

Gør du dette samtidig med, at du sænker stressniveauet – giver det double up: Mindre stress + sunde mellemregninger = mindre angst.

Du kan også ændre dine mellemregninger, så du slipper angsten

Det bedste ved det her er at også du kan lære at slippe angsten med stressreducering og nye mellemregninger. At ændre kursen og skabe resultater med mindre stress og angst er et gedigent håndværk (men også lidt en kunst), du kan lære.

Du lærer at slippe angsten ved at sætte dig ind i angstens maskineri, så du forstår dens virke og mønster for så, trin for trin, selv at overtage styringen.

Det er den ulitimative balancegang at lære at tage styring samtidig med, at du slipper. Du vil opbygge en dybere fornemmelse for dig og den angst, der (lige nu) har taget over. Det hele hjælpes godt på vej af din vilje, der siger: “Nu er det nok, koste hvad det vil – jeg vil leve det liv jeg ønsker, fri til at være mig, som den, jeg er”.

Skab indre frihed på ny

Jeg har gået en vej der førte mig ud af mange år med invaliderende og hæmmende angst. Angst, skabt af stress i mit liv og manglende kendskab til, hvordan jeg håndterede mine udfordringer.

At slippe angst, også selvom du har haft den længe, er et håndværk, du ikke kan læse dig til alene. Den viden og indsigt du får skal omsættes til virkelige valg, stillingtagen og eksperimenteren i dit eget liv.

En af vejene, jeg har taget ud af den stressrelaterede angst, er netop ved at justere og udvikle mellemregningerne. Justere dem, så de styrker og opbygger frem for at nedjustere og undertrykke.

Få hjælp af angstbehandler online eller i Hørsholm

Indlægget her er blevet læst 1009 gange!

Privacy Preference Center