Angst og medicin

Mange angstramte har haft gode resultater ved hjælp af kombinationen terapi og medicin. Samtalerne går ind og arbejder med tanker og følelserne – og medicinen går ind og hjælper ad biokemisk vej.

Fordelen, ved at kombinere medicin og psykoterapi er, at man kan få hjælp til at blive bevidst om hvad og hvilke mønstre i ens liv, der har gjort, at man er røget ind i de negative tankemønstre, og få nyttige redskaber til at afværge, at man kommer ind i dem en anden gang, samtidig med at medicinen går ind ad biologisk vej og retter op på det evt. nedsatte signalstof serotonin. Serotonin er nødvendigt for normal aktivitet mellem de forskellige hjernecentre og kan, hvis den er nedsat over for lang tid, være medvirkende til vedligeholdelse af angst.

Ved at henvende sig til sin læge, kan med i samråd med ham eller hende finde den form for medicin, som passer bedst til den form for angst man oplever. Mange får udskrevet SSRI som også kaldes lykkepiller. Mange har fået opfattelsen af at man “bliver lykkelig” af dem, men det er ikke årsagen til deres navn, Lykkepillen har fået sit lykkelige navn, fordi den kan så mange ting uden de store bivirkninger.

At blive lykkelig er en subjektiv ting, og for dem, som oplever at træde ud af mørket og ind i lyset, vil det kunne være en definition af lykke, fordi den kan give dem livet tilbage og åbne nye muligheder, som de før har været afskåret fra.

Nervemedicin er en lidt anden måde at bruge medicin på, idet de virker effektivt og hurtigt, men ulempen ved dem er, at de er vanedannede, og mister sin effekt ved et varigt forbrug på bare 1-2 uger. Mens virkningen forsvinder og dosis bliver større kan mange opleve at ende ude i et misbrug, som kan være svært at komme ud af igen.

Det er yderst vigtigt for ens helbred, og psykiske tilstand at rådføre sig med læger, psykiatere eller psykologer når man indtager nervemedicin, da det er meningen, at de skal afhjælpe angsten og sørge for, at ens livsgrundlag forbedres, og hvis det medfører et misbrug, pga. manglende info eller viden, kan det medføre til det modsatte – afhængighed og forværring af angsten.

 

Author: Lise Kryger

Tak fordi du læser med! Jeg hedder Lise, og jeg har tilegnet mig stor erfaring indenfor området angst og angstreducering. Det har jeg, fordi jeg selv fik svær socialangst som 15 årig og gik med angsten, ubehandlet, indtil jeg var i starten af 30'erne. I dag har jeg sluppet ca. 80% af min angst med værktøjerne viden, stressreducering, mindfulness, kognitive metoder, eksponering og ACT. Jeg har skrevet bogen: Slip Angsten: Bliv den sejeste Angstfighter!, hvor jeg deler ud af min viden og erfaring med at slippe angsten. Jeg har tidligere arbejdet som eksponeringslærer ved Jysk Psykologcenter. Jeg har en uddannelse som grafiker. Jeg håber, og brænder for at min viden og erfaring med angst, hjælper dig til også at slippe din angst. Nyd godt af dette med viden, gode råd om at slippe angsten samt nyheder og tilbud gennem mine nyhedsbreve. De bedste hilsener, Lise Kryger, indehaver af Slipangsten.dk