fbpx

7 kreative genveje til at acceptere angst

Bliv ven med din angst… Omfavn angsten… acceptér og anerkend angsten… Sætningerne lyder nærmest som et mantra i disse år og hvordan er det lige det kommer ind i billedet, når angsten har bidt sig fast og angsten gennemsyrer hver en celle i din sjæl og krop?

Angst er en grundfølelse som du har med dig, når du skal kæmpe eller fjerne dig for at overleve en fare eller trussel på dit liv. Når angst fungerer som den skal er den nem at acceptere, den giver dig power og den holder dig vågen, og får dig til at præstere under pres. Når angst er i ubalance, gør den det modsatte. I stedet for at angsten hjælper dig, overmander den dig. Og fordi tilstanden er så ulidelig at blive i, er du parat til at gøre hvad som helst – og jeg mener, hvad som helst for at slippe for den. Så, hvordan er det lige du vender millioner af års evolutionær angst, som er i dig, fra at ville gi’ højre arm for at slippe for følelsen – til “at omfavne” og “blive ven” med den?

Det har jeg spurgt mig selv om mange gange

Rigtig mange gange. Når jeg er i balance og angst reagerer fornuftigt er jeg helt med på, hvad det handler om. Når jeg er angst og adrenalinen først pumper i blodet er der ikke nogen jordisk chance for, at jeg vil være “venner med angsten”. Mine erfaringer får mig til at konkludere to ting:

  1. Når jeg er i balance og angst blot er en reminder, kan jeg arbejde med at acceptere og rumme følelsen. Jeg er ikke angst – jeg mærker blot angst.
  2. Når jeg er grebet af angst og hele tilværelsen vælter på et sekund (angstniveau ligger her på 7-10) spiller mine evolutionære kort sit spil og jeg må blot følge med og vente på, at jeg får bragt mig selv til ro og angsten falder… – jeg kan ikke acceptere angsten på dette stadie. Her har jeg en stærk oplevelse af at være angst – her er angst ikke noget, jeg føler mig adskilt fra.

Vær kreativ, når du slipper angst

Jeg har mødt kreative ildsjæle, som har stået fuldstændig af på tanken om det at føle angst. Lige så kreative de har været udadtil, lige så fastlåste har de været i deres tankegang om, hvad der sker “inde i hovedet”. Det har overrasket mig, men også fået mig til at tænke.

Det handler jo om at frigive dig selv. Og for at frigive dig selv, må du indimellem ty til kreative metoder. Akkurat som den kreative gør med sine projekter. Afprøver, udforsker og gør ting der er “ud af boksen”.

7 kreative genveje til at acceptere angst

Jeg vil gerne dele nogle af mine egne kreative genveje til det at acceptere angst. Det handler ikke om, at du skal give op, slippe tøjlerne fuldstændigt og bare overlade dig selv til angstens skæbne. Tværtimod! Det handler om at være kreativ og sprænge rammerne for hvad du tror du kan, hvad du må og så gøre det! Det er dit liv det handler om – skab det som du vil – du kan godt, du må godt – og jeg vil elske at høre, at du gør det!

Her kommer de 7 genveje:

  1. Det er okay, hvis dine valg ikke stemmer overens med tidligere forventninger – både fra dig selv og andre. Det handler om, at dit valg er “dig” og når du accepterer dine indre behov og ønsker – så slippes angsten.
  2. Acceptér angsten for uvisheden ved at skabe kompromis mellem “sort/hvid”-tankegangen, med et “hvorfor ikke”? Har du erfaring med, at det kunne være en dårlig ide – hvad er sandsynligheden for at det bliver en dårlig NY erfaring? Test det.
  3. Spørg dig selv om den angstprovokerende situation er noget, du inderst inde vil eller om det i virkeligheden er for at være som du eller andre forventer, du bør være? Vær ærlig! Accepten af, at du har andre behov er langt mindre smertefuld end angsten forårsaget af, at at du overhører dit indre “ja” eller “nej”.
  4. Læg mærke til hvor forskelligt, vi mennesker lever. Hvor forskellige vores tilgang til “hvordan man bør være” er. Giv dig selv lov til at skabe dine egne rammer. Acceptér, at du er som du er og vil leve dit liv – lige præcis på dén måde du ønsker.
  5. Acceptér, at andre ikke altid forstår dine valg. Dét der giver mening med livet er at stå op for dig selv og de valg, du tager. Uanset, hvad andre tænker.
  6. Hvis du er typen, der ikke kan lade være med at sammenligne dig med andre så send en tanke på alle de skæve berømtheder som alligevel har formået at rykke verden. Så er du ikke helt alene om at være unik! Acceptér og sæt pris på din unikke personlighed!
  7. Har du overvejet om din angst handler om dig – eller handler det i virkeligheden om at den sammenhæng du befinder dig i? Er dine relationer sunde for dig? Er du i et sundt arbejdsmiljø? Din angst kan lige så godt være dig, kombineret med de mennesker og miljø du omgås med og i. Acceptér, at selvom du gerne vil være en del af det, ikke nødvendigvis trives i det – og vælg nye græsgange.

GO BE YOU!

Få hjælp af angstbehandler online eller i Hørsholm

Indlægget her er blevet læst 6910 gange!

Privacy Preference Center