fbpx

5 strategier til at turde at tage springet

Gæsteindlæg:

Jeg har altid drømt om at pakke alle mine ting sammen og bare stige ombord på et fly til en eksotisk ø, og arbejde med at skrive tekster fra min computer. Men jeg har aldrig rigtig troet på, at det kunne være mig, for det lød da alt for godt til at være sandt. Den type livsstil kunne være for folk, det tog altid helt roligt og havde super meget mentalt overskud og ikke bekymrede sig om noget som helst, og bare tog livet som det kom. Ikke sådan en som mig, der får panikanfald og i perioder lider af generaliseret angst.

Men lige i øjeblikket sidder jeg faktisk lige midt i min drømmeverden på en balkon på sydkysten i Sri Lanka med min computer foran mig i gang med at skrive denne artikel. Det har været en lang række af beslutninger, hvor jeg har måtte træde ud af min komfort-zone og acceptere at være på dybt vand, der har ledt mig til at sidde netop her lige nu.

Spring på trods af angstenLaura Nicolaisen

Jeg vil dog indrømme med det samme, at jeg ikke er helt rolig indeni og tryg ved den situation, jeg har puttet mig selv i nu. Selvom solen, havet, maden, oplevelserne og friheden er uvurderlig, så har jeg på mange måder sagt farvel til en masse trygge rammer. Jeg får da dagligt et mindre panik-anfald hvor alle mine worst-case-scenarios udspiller sig for mit indre øje. Jeg har dog efterhånden lært at turde at tage springet ud i et nyt eventyr, selvom jeg ikke ved hvordan det ender, og selvom jeg må accepterer, at min angst viser sit grumme ansigt igen i en periode.

For sandheden er, at hvis jeg ikke følger mine drømme, men derimod bliver i mine trygge rammer, så får jeg også angstanfald. Så hvis jeg har to valgmuligheder hvor den første er: at leve et trygt liv og have angst, der ikke går væk og den anden er: at gå efter mine drømme, selvom det kan være skræmmende og angstprovokende, så har jeg altså valgt, at jeg foretrækker at leve på den sidste måde.

Da det ikke er første gang jeg har kastet mig ud på dybt vand, har jeg udviklet nogle strategier og tankemønstre, der hjælper med at finde troen på, at jeg er ved at træffe en rigtig beslutning, så jeg ikke lader angsten tage over – for så er det helt sikkert, at der ikke sker noget som helst nyt og spændende. Bliv ved med at læs, hvis du vil høre mere om mine strategier, for de kommer nu.

1) Find frem til din drømme

Hvis man ikke ved, hvad man gerne vil have, så er det svært at få det. Når jeg tager et stort spring i mit liv, så er det fordi jeg føler, at det spring vil føre mig tættere på de drømme jeg har. Hvis det jeg foretager mig i dagligdagen ikke længere giver mening for mig eller jeg føler mig sådan lidt ”halv”, så begynder jeg at føle angst. Hvis jeg ved hvad jeg vil have, så er det nemmere at gå efter det, og acceptere, at jeg måske i en periode vil opleve endnu mere angst.

En øvelse kan være at skrive en liste med alle de drømme ud har og ønsker om hvilket en type person og hvilken livsstil du allerhelst kunne tænke dig, hvis du tænkte på, at det ikke kunne blive en fiasko og at ingen dømmer dig i dine valg. Ud fra de tanker du gør dig, kan du prøve at finde frem til hvilken handling, der vil bringe dig tættere på de mål.

2) Tag magten over din fremtid

En klassisk angst-provokatør for mig er, hvis jeg føler det er ydre faktorer, der styrer mit liv og ikke mig selv. Hvis man ofte ændrer sit liv og sin hverdag, er man nødt til at tro på, at man selv har kontrollen over ens liv, ens tanker, ens handlinger og ens følelser ellers kan man nemt blive alt for overvældet. Man skal dog lære at accepterer, at man ikke kan kontrollerer alting her i verden. Du kan ikke kontrollere andre menneskers handlinger, og du kan ikke kontrollere naturens gang. Men du kan kontrollere hvordan du vælger at reagere på de ting, der sker omkring dig og på den måde få magten over angsten. For at frembringe denne følelse, hvis jeg føler jeg har mistet den, laver jeg ofte en lille øvelse, hvor jeg spørger mig selv: ”Laura, hvad vil du aller aller helst lave lige nu?” og så gør jeg så vidt muligt det, i stedet for det jeg føler jeg ”burde” eller som andre forventer af mig. Dette giver mig en følelse af, at det stadig er mig, der har kontrollen.

3) Du er større end dine problemer

Når man tager et nyt stort spring i sit liv, som fx at springe ud som selvstændig eller flytte til et nyt land, så følger der som regel også en helt masse nye problemer (eller lad os kalde det udfordringer) med. Når man kaster sig ud i noget, hvor man er på bar bund, så kan udfordringerne hurtigt føles, som om de er større end en selv – og det kan være absurd angstprovokerende. Jeg har fået en lille mantra-sætning, jeg bruger når jeg får denne følelse, der lyder: ”Jeg er større end mine problemer”. Det gentager jeg så indtil min hjerne begynder at lytte. Det virker bedst, hvis jeg siger det højt, men er jeg sammen med andre mennesker, siger jeg det bare inden i mig selv. Godt nok lider jeg af forskellige former for angst, men der er jo ingen grund til, at folk tror jeg helt har tabt forstanden 

4) Fokusér på dit fysiske helbred

Når man lever med angst, så er min oplevelse, at man nemt kan komme til at tænke over ens mentale helbred – og også lidt for meget. Hvis man er bange for at tage et stort spring i livet, og har brug for et ekstra styrke til at træffe en beslutning, så kan det være en stor hjælp at fokusere på ens fysiske helbred. Spis sundt og godt, få så meget søvn som muligt, dyrk noget motion, der tager fokus væk fra din mentale tilstand og minder dig om, at du har en krop. Hvis du har det godt fysisk, så kan du meget bedre overkomme den mentale udfordring, det er, at tage et stort spring i livet.
Det kan også hjælpe at dyrke meditation og yoga for at få mere ro i kroppen, så man kan se mere klart og dermed bedre takle ens følelser og bekymringer, der kan opstå, når man ændrer noget dramatisk i sit liv.

5) Forestil dig det nye scenario

Hvis du er i tvivl om det skridt du er ved at tage er den rigtige beslutning, så prøv at forestille dig hvordan dit liv vil se ud, hvis du ikke ændrer kurs. Hvilke følelser har du, hvordan ser din hverdag ud, hvilke mennesker er du omgivet af, hvordan er dit energiniveau, hvordan har du det med dig selv, hvor glad er du osv.. Hvis du derefter laver samme øvelse, men den nye situation, hvor du forestiller dig, hvordan dit liv vil være efter du tager det store skridt og fået det til at fungere, så kan du sammenligne de to scenarier, og mærke efter hvilken af de to verdener, der får dig til at føle dig mest opstemt og godt tilpas. Dette kan være en øvelse, der gør det nemmere at finde ud af om man er på rette vej eller ej.
I min verden er det at forfølge ens drømme altid den rigtige beslutning også selvom det kan frembringe ens angst i en periode. Så det er bare med at finde frem til hvad dine drømme indebærer, og finde ud af hvordan du kan komme tættere på dine mål og drømme.

Laura Nicolaisen, Happy Sprout

Indlægget her er blevet læst 9533 gange!

Privacy Preference Center