Netværk

Er det kun udadvendte der netværker?

Hvorfor overhovedet netværke når man har socialangst?

Da jeg var ung var der ikke noget der hed “At netværke”.  Da jeg var ung var det at netværke lidt svært fordi kontaktfladerne var langt mindre. Netværket dengang galdt famile, venner, kollegaer og deres nærmeste.

WWW åbner op for mulighederne

Med World Wide Web (www), forbandt man verden med internet på kryds og på tværs. Med internettet åbnedes vinduer (Windows) og døre ud til en fælles kontaktflade hvor vi i samme Cyber Space kunne give hinanden virtuelle Hugs og Smileys der indikerede vores humør og følelser.

Der kom flere og flere online, og flere og flere blev forbundet og Connected. Der kom søgemaskiner der indekserede indholdet af vores mange vidensdelinger og der opstod forums og sociale samlingssteder hvor vi kunne samle os i grupper alt efter hvilket emne vi havde lyst eller brug for at dele erfaringer med. Og med alle disse personlige tilgange til internettet opstod det “at netværke”. Internettet viste os mulighederne for at bruge netværk på en helt ny og bevidst måde trukket ud i det virkelige liv.

At netværke er i dag en kæmpe mulighed hvis du gerne vil nå ud til flere end familie, venner og kollegaer. Ved at netværke samler du alle egenskaberne fra internettet og siger – hey vi har et eller andet tilfælles, skal vi ikke se om der er nogen i dit netværk der kan bruge nogen fra mit netværks kompetencer? At netværke er at skabe muligheder, vidensdele og vokse som menneske, både personligt og fagligt.

Netværksbølgen

I starten af 0’erne begyndte netværksteorierne at nå ind over de danske arbejdsmarkeder, og de nåede også ud til mig på min arbejdsplads, hvor jeg arbejdede som grafiker. Det løb mig koldt ned af ryggen. Jeg kan stadig fornemme hvordan hele kroppen spændte op og hvordan maven blev bombarderet med sylespidse pile der trak al opmærksomheden og fokus væk fra mulighederne og gjorde mig opmærksom på at holde mig langt væk fra den tendens.

At være almindelig lønarbejder, som jeg var dengang, skærmede mig heldigvis for at kaste endnu en bold i luften jeg på forhånd vidste ikke ville kunne gribe. Men tiden har ændret sig og jeg forsøger på alle måder at blive selvstændig og som selvstændig er det en helt anden sag.

Jeg er hverken kendis eller har røven fuld af penge. Jeg kan ikke købe reklamer eller annoncere i vildskab for mine produkter. At sidde foran min skærm og bero mig på at det en dag nok alligevel vil lykkes er heller ikke holdbar. Mit netværk som det er (som inden internettet kom til + internettets sociale medier og muligheder) er bare ikke nok. Jeg skal netværke.

De udadvendte netværker

Jeg har meldt mig ind i en netværksgruppe som består af en masse selvstændige erhvervskvinder spredt ud over hele Danmark. Vores mål er at vidensdele og hjælpe hinanden til at styrke vores virksomheder og stå stærkt fordi vi tilsammen kan byde ind med mange ressourcer og kompetencer.

Men hold nu op de er udadvendte! Sprængfyldte med energi og klar til at mødes og netværke for vildt. De er mega seje – og jeg falder totalt på knæ over deres styrker og selvtillid. HJÆLP! Jeg bliver udfordret på alle mine gamle leveregler – jeg er kun god nok hvis jeg er som andre og hvis jeg er udadvendt glad og frisk. Jeg føler mig helt ved siden af dem!

Jeg har en dag eksponeret med at tage ned til Århus Iværksættermesse og møde bla. kvinder fra denne netværksgruppe med et angstanfald der nåede tinderne for de værste jeg har haft i mit liv. Inden jeg tog afsted eksponerede jeg, for at komme min angst i forkøbet, ved at skrive et indlæg på deres online-forum. Et indlæg hvor jeg efterlyser andre i netværket der har angst som jeg, og hvordan de netværker. Jeg gjorde det fordi jeg blev nødt til at skabe plads til mig derinde også. Jeg vil også netværke selvom jeg har social angst. Jeg bliver nødt til at lære det for at kunne få min biks op at køre.

Først i går – 2 uger efter jeg skrev indlægget fik jeg en tilbagemelding fra en i netværket. Hun skrev en meget smuk og ærlig beskrivelse af hvordan hun netværker, og det gjorde mig rigtig glad og varm om hjertet. Jeg er ikke alene!

Men kan det virkelig passe at vi kun er 2 ud af 5-600 medlemmer? Næppe! Hvorfor er det sådan? Hvorfor kan man ikke netværke med angst? Det kan da ikke være rigtigt at det er alle de udadvendte der styrer det danske erhvervsliv – kan det? Er det sådan det hænger sammen? Betyder det så at jeg skal tilbage og være lønmodtager og klemmes ned i en kasse jeg ikke kan leve med at være i? Jeg vil kæmpe for at netværk også skal omhandle os der har angst, er generte og indadvendte. Vi skal også frem i det her samfund, vi skal også tjene penge og ha succes i vores karriereliv.

Jeg har besluttet mig for at jeg vil netværke, jeg vil med i de møder der er, jeg vil være den jeg er angst eller ej. Jeg vil give mig selv lov til at blive styrket på mine erhvervsfaglige områder også selvom jeg er angst. Jeg vil mere i livet end at være angst og jeg vil ikke udmelde mig selv fra arbejdsmarkedet hvis jeg stadig mener jeg har en fod indenfor. Svurp! Så i det? Nu røg foden lige ind… døren er på klem, nu skal jeg bare videre! Wish me good luck.

Hvad mener du? Er det kun udadvendte der netværker?

Tags:, , , , , , ,

Trackback fra din side.

Lise Kryger

Tak fordi du læser med! Jeg hedder Lise, og jeg har tilegnet mig stor erfaring indenfor området angst og angstreducering. Det har jeg, fordi jeg selv fik svær socialangst som 15 årig og gik med det ubehandlet indtil jeg var i starten af 30'erne. I dag har jeg sluppet ca. 80% af min angst med værktøjerne viden, stressreducering, mindfulness, kognitive metoder, eksponering og ACT. Få hjælp til også at slippe din angst i dag, med alle værktøjerne i online kruset: Bliv den sejeste angstfighter, knæk koden på din angst – og giv slip! Jeg har tidligere arbejdet som eksponeringslærer ved Jysk Psykologcenter. Jeg har en uddannelse som grafiker. Jeg håber, og brænder for at min viden og erfaring med angst, hjælper dig til også at slippe din angst. Nyd godt af dette med viden, gode råd om at slippe angsten samt nyheder og tilbud gennem mine nyhedsbreve. De bedste hilsener, Lise Kryger, indehaver af Slipangsten.dk

Kommentarer (2)

 • Avatar

  Lise Kryger

  |

  Og hvad så? Det er som jeg ser det et kæmpe samfundsproblem i og med at det at netværke er vejen frem hvis du vil finde arbejde eller styrke din faglige position på arbejdsmarkedet.

  Det er om muligt den eneste vej at finde økonomisk stabilitet som selvstændig og hvis det kun er de udadvendte der netværker så har vi jo en kæmpe gruppe af mennesker som har svært ved at komme ind og sikre sig indkomst og mase sig op af den stige mange ryger ned af når de mister deres arbejde pga angst og sygemeldinger på stribe.

  Jeg er sikker på der sidder masser af usikre og nervøse mennesker derude som har sindsyg mange kompetencer og er stjerne dygtige til det de laver men ikke tør komme ud og netværke.

  Jeg håber at jeg kan være med til (ved at vise og fortælle om min angst og nervøsitet i forbindelse med det at netværke) kan være med til at flere tør komme ud og give sig selv muligheden for at kæmpe sig tilbage på arbejdsmarkedet og få et værdigt liv.

  Jeg håber at de ser at de ikke er alene og at det at netværke godt kan foregå på mange niveauer.

  Og som du skriver… måske er vi kun 2 ud af 500… men jeg tvivler, jeg tror der sidder mange passive derude og håber at de en dag tør deltage. Jeg håber de vil dele sejren med mig herude den dag de gør 🙂

  Reply

  • Avatar

   Søren Egstrup

   |

   Uha ja, der sidder mange flere “derude” og gerne vil. Jeg tror på at der kun var 2 ud af 500 der aktiv deltager på netværks møder og ligende.

   Nå jeg skriver “og hvad så” er det at se andet sted hen – du nævner det selv – der sidder en kæmpe gruppe af mennesker som har svært ved at komme igang – sådan cirka 70% af befolkningen er sådan.

   …og hvad så! … så hvordan får disse mennesker kontakt til hinanden. Det gør de på en anden måde end at netværke – se på din egen fantastiske side “slipangsten.dk”. Følg hvad du selv gør – uden at tænke.

   Virkelig økonomisk stabilitet kommer af tillid, tillid til en selv.


   Søren

   Reply

Lav en kommentar