Eksponeringslærer på Jysk PsykologCenter:

– Jep, det er mig!

Kort før sommerferien blev jeg kontaktet af min tidligere psykologilærer fra Jysk PsykologiCenter om jeg måske syntes det kunne være sjovt at blive eksponeringslærer for det næste daghold som skulle starte i august! Ja! – skrev jeg og i sidste uge startede jeg så.

  Derfor virker eksponering på din angst

Jysk PsykologiCenter har beliggenhed i Århus, og har haft virksomhed siden 1996 og hed dengang Jysk Fobiskole. Det har som hovedformål at udbrede viden om stress relaterede lidelser som blandt andet angst. Jeg har selv været kursist derinde af 2 omgange. Første gang i 2003 hvor jeg tog et aftenforløb en gang om ugen og igen for 2½ år siden, hvor jeg valgte at tage et tre måneders forløb på et daghold.

Stedet har haft en umådelig betydning i mit liv. Det tog mig flere år om at finde modet til at bede om hjælp til at komme på fobiskolen. Som socialangst kan det være utrolig grænseoverskridende at tilmelde sig og frivilligt møde op hver dag og deltage i en gruppe og lade andre se hvor skidt jeg havde det. Men jeg gjorde det og det viste sig at være en af de bedste beslutninger jeg i mit voksne liv har taget.

At være kursist på Jysk PsykologCenter gjorde at jeg lærte alt det om angst som jeg manglede for at kunne gå ud i verden og erfare mig til resten.>
Det satte skub i en process der gjorde at jeg i dag betragter mit liv ud fra hvad jeg ønsker mig af livet fremfor hvordan jeg kan undgå det bedst.

Mit job på Jysk PsykologCenter består i, sammen med en anden psykolog at hjælpe og guide et daghold (som kæmper med angst) igennem planlagte, graduerede eksponeringer. Det er et fag som jeg selv, da jeg selv var kursist, frygtede rigtig meget. Jeg eksponerede ofte selv, men jeg syntes bare angsten blev værre når jeg udførte dem. På skolen lærte jeg hvordan jeg kunne planlægge mine eksponeringer ud fra den dags angstscoring/humørscoring og graduere dem således at jeg som hovedregel aldrig overeksponerede men blev indenfor rammerne (hvor mit angstniveau lå på 4-7 stykker ud af en skala fra 0-10).

Eksponeringstimerne blev for mig vendt til en af de bedste fag på skolen fordi jeg på det tidspunkt var klar til at udfordre mig selv rent praktisk. Jeg var nået til et punkt i mit liv, at nu var det nu, ellers blev det aldrig. Min motivation var høj og jeg lavede masser af eksponeringer som føltes som fiaskoer, men langt, langt flere føltes som succeser. Jeg kunne blive helt høj af at eksponere og jeg lærte mig selv og mine grænser at kende – især da jeg begyndte at smide min sikkerhedsadfærd.

  Lær hvordan også du smider din sikkerhedsadfærd med ‘Bliv den sejeste Angstfighter – Knæk koden på din angst og giv slip!’

Jeg lærte ikke alt i den periode. Jeg er kun et menneske, og jeg har måtte øve mig – næsten hver dag siden. Jeg gør det, og jeg gør det fordi jeg ved det virker for mig. En af mine første øvelser derinde var at læse op fra en bog, mens en anden lyttede. Gradvist stod jeg mere og mere op for klassen og fortalte dem om min angst. Det var et stort issue for mig, – at sætte ord på den og gøre det uanset hvad andre måtte tænke om det jeg fortalte om. Eksponeringer går frem og tilbage og op og ned. Men i det lange løb har det medvirket til at jeg en dag, kort før sommerferien fik den mail fra Bent om jeg ville være deres næste eksponeringslærer, så det er virkelig gået fremad.

Jeg håber at jeg med min spæde pædagogiske erfaringer kan være med til at hjælpe mine skønne kursister videre, og at de som jeg vil lære teknikkerne at kende og selv finde modet og viljen til at finde frem til det der giver deres liv mening og værdi.

JUBIIII – jeg er på vej – jeg er så taknemmelig og lykkelig for mit nye job!

Indlægget her er blevet læst 5587 gange!