Angst = tabu

Jeg spurgte for et par dage siden ude på Facebook – under profilen Slip Angsten, om der var nogen der kunne fortælle mig hvorfor angst er et tabu?

Nogle mente at angst ikke var et tabu og snakker selv åbent omkring deres angst.

Så er der en der nævner at angst, prestigemæssigt set ikke er lige så velanset som fx. at fortælle at man lider af stress. At være stresset er tegn på aktivitet og handling, hvorimod angst er indadvendt og handlingslammende.

En nævner at når man møder en der nævner ordet angst, bliver man mindet om en følelse indeni man ikke bryder sig om at mærke. Måske bliver det endda provokerende at høre en fortælle åbent omkring den følelse som man selv prøver at dække så godt til.

Der er også en der nævner at angst ikke er lig med styrke – i hvert fald ikke når man sådan lige sammenligner det med de stærke og kontrollerede som man møder i tv og reklamer, – vores idealer som værende i kontrol med hele verdenssituationen.

Måske er der forskel på om angst er et tabu – alt efter hvilken form for angst man lider af?

Da jeg oplevede det første angstanfald da jeg var 15, var der ikke nogen der snakkede om det. Jeg har holdt det tæt til mig selv og kun vovet at fortælle det til andre i al fortrolighed eller fordi jeg ikke kunne holde det inde længere.

I dag er der langt flere der tør snakke om det, men måske er det fordi jeg er blevet ældre, og at modenhed åbner for modet omkring kontrasterne mellem svaghed og styrke, og det er andre i min generation også. Måske er det internettet der har lokket os ud af hulerne og fortalt om det. Eller psykologien der er kommet frem med nye metoder som gør de usynlige synlige igen?

I går blev jeg interviewet af en journalist som ville skrive om angst og jeg fortalte og opdagede at jeg kun nåede 1% ind i min historie, at angst er en lille bitte del af mit liv, men fordi den ikke er blevet åbnet for fylder den så meget mere i min hverdag og i mit liv.

For mig har social angst bestemt været et tabu. En ballon jeg har pustet op og som tager hele mit udsyn, og jo mindre tabu jeg tillader det at være, jo mere luft går der af ballonen og jo bedre kan jeg se.

Indlægget her er blevet læst 5717 gange!