fbpx

Terapiernes jungle – hvilken terapi skal du vælge?

Der er efterhånden dukket rigtig mange sider op om angst, behandlingsmetoder, terapier og ja… det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, hvilken terapi der hjælper til at slippe angsten og hvilken terapi, du skal vælge. Hvad skal du bruge terapi til, hvilke terapier virker til angst – og hvilken terapi, skal du vælge, når du vil slippe angsten?

Det har jeg skrevet lidt om her. Jeg kommer også med mit bud på hvilke terapier, der har hjulpet mig med at slippe angsten.

Hvad skal du bruge terapi til?

De fleste, der oplever angst, oplever heldigvis kun angst i en kort periode. Angsten er opstået, men sunde og hensigtsmæssige strategier får angsten til at fordufte igen. For nogle kan angsten dog blive så stærk og vedvarende, at den fylder det meste af hverdagen og stjæler af ressourcer og livskvalitet.

Når angsten fylder for meget i dagligdagen er det en god ide, at begynde at sætte dig ind i:

  • hvad angst er
  • hvornår og hvorfor angsten dukker op
  • hvad du kan gøre for slippe angsten og igen leve det liv, du ønsker at leve

For nogle er det at læse om angst nok til at de kommer tilbage på rette spor, så angsten letter. For andre skal der mere viden, dybdegående detektiv arbejde, øvelser og gentagelser til, for at angsten giver slip.

Til dette arbejde er der forskellige metoder og teknikker, dannet ud fra forskellige psykologiske retninger.

Ordet “Terapi” er græsk og kommer fra ordet therapeia og betyder “behandling af sygdomme og skader”. Du kan gå i terapi – bla. hos en psykolog eller en psykoterapeut. Du kan også læse selvhjælpsbøger, som giver dig mulighed for at arbejde med din angst ud fra terapeutiske metoder og teknikker.

Eller du kan tage kurser eller selvhjælpsbøger, der hjælper dig med at håndtere og slippe angsten.

 Få hjælp til at slippe din angst med bogen: “Bliv den sejeste Angstfighter her

Forskellige terapier mod angst

Der findes flere terapeutiske retninger, der hjælper dig med at slippe angsten. Og der kommer hele tiden nye metoder og teknikker til da der løbende forskes og udvikles nye metoder, som skaber gode og effektive resultater.

Her er et udsnit af de behandlingsformer, jeg kender til, og som du kan bruge til at slippe angsten:

Herudover, er det vigtigt at arbejde med at sænke stressniveauet.

Hvilken terapi skal du vælge?

Angst er kompleks og ekstremt individuelt i sit udtryk. Det betyder, at der er mange terapeutiske retninger, der virker på forskellige områder af din angst.

Rent videnskabeligt er der p.t. størst evidens grundlag for at kognitiv terapi / adfærdspsykologi /metakognitiv terapi / ACT / og mindfulness virker. Derfor er det også en af disse terapier, jeg altid anbefaler som metoder og terapier.

Jeg ved fra mig selv at kognitiv terapi ikke har kunne hjælpe på alle områder hos mig, men at det er et godt udgangspunkt. Jeg er selv åben for at der findes flere sandheder og at vi, fordi vi er individuelle mennesker, har brug for at få individuel rådgivning og terapi. Dét der virker – virker!

Derfor har jeg været flere terapier igennem. Hver og én har hjulpet mig på specifikke områder af min angst.

Hvad har virket på mig og med hvad?

Fordi jeg oplevede mit første angstanfald allerede tilbage i midt 80’erne har min tilgang til det at få hjælp til angsten været noget af en vej at gå. Dengang var der slet ikke det udbud af angst behandling, der er i dag.

Når jeg tænker tilbage på al den terapi og behandling jeg har fået kan jeg i dag med sikkerhed sige at havde jeg fået den rigtige terapi for min angst, fra starten af, ville jeg have sluppet angsten langt tidligere i mit forløb, end hvad der blev tilfældet.

Jeg har været igennem flere psykologbehandlinger, som ikke har været rettet mod at slippe angsten. Dels fordi jeg ikke vidste at jeg havde angst (pga. manglende viden og indsigt) men også fordi angst i 80’erne slet ikke var noget man snakkede om eller hørte om (fx fra tv, aviserne eller radioen).

Da først jeg blev bevidst om at jeg skulle have decideret hjælp for angst, var jeg så heldig, at tiden var med mig. Der begyndte at dukke fobiskoler op og internettet kom til og bragte viden til mig om at jeg ikke var alene med de symptomer, jeg led sådan under.

Her kommer en kort beskrivelse af hvilke terapier, jeg har haft gode resultater med i forhold til at slippe angsten – og på hvilken måde.

Kognitiv adfærdsterpapi

Da jeg blev introduceret til kognitiv adfærdsterapi gik det op for mig, at angsten altid havde en naturlig årsag. Og vigtigst af alt: at jeg kunne bryde den onde angstcirkel ved bla. at:

  • påvirke mine tanker (bla. gennem skemaer)
  • styrke mit selvværd ved at omdanne gamle, uhensigtsmæssige leveregler til nutidige og konstruktive leveregler
  • opdage hvad det er for en process der sker i kroppen, når hjernen sætter alarmberedskabet igang
  • lære hvordan jeg eksponerer gradvist, i små doser og med præcis nok angst til, at jeg slipper angsten
  • forstå hvordan sikkerhedsadfærd og undgåelsesadfærd fastholdte mig i angst – og hvordan jeg ved at slippe begge dele, gav slip på angsten

  Få hjælp til at slippe din sikkerhedsadfærd med bogen ‘Bliv den sejeste Angstfighter!’

ACT

ACT (acceptance and commitment therapy) har nogle metoder, som jeg igen og igen vender tilbage til for at trække ny læring fra. Når man som jeg har haft angst i så mange år og levet med det så længe kan det at kæmpe for at blive angstfri blive altopslugende. Da jeg glemte at leve livet fordi jeg ventede til den dag jeg ville blive angstfri gjorde det at tilværelsen føltes utilfredsstillende fordi alting blev vejet op med, om jeg følete angst eller ej.

At acceptere at jeg har angst i mit liv, at angst er en del af min bagage og mine vilkår, har været en svær process for mig at lære. Det har været en balancegang på én gang at acceptere min angst samtidig med at jeg stræbte efter at slippe den. Men det har givet mig ro at acceptere at det er en stor del af min historie og at det er med til at gøre mig til den person, jeg er i dag.

Jeg har fået meget forærende personligt ved at lære så meget om mig selv. Blandt andet at jeg godt kan have et godt og tilfredsstillende liv også selvom jeg har haft en sårbarhed som har bragt mig ud på mange sidespor. Og som stadigvæk indimellem kan få mig til at køre af sporet.

ACT handler bla. om at forpligte mig til det i mit liv, jeg mener har værdi. At holde fast i de ting, der får mig til at vokse, gro og glædes. At trække næring fra mine livsværdier og trække mig fra det som ikke giver mig mening. At finde styrken i livet ved at acceptere, det jeg står i, giver mig et bedre afsæt til at komme videre, så jeg får det bedste ud af mit liv.

Mindfulness

At holde fokus på det jeg er i lige nu og ikke forsvinde ud i fremtid eller fortid, har været en stor og vigtig del af min process til at slippe angsten.

Mindfulness har givet mig en forståelse for hvordan hjernen reagerer når først tankerne bevæger sig væk fra det, jeg er i gang med – lige nu og her. Når tanker og fokus ryger ud i fremtiden og mine automatiske, negative tanker hægter sig på er det netop teknikkerne fra mindfulness der hjælper mig tilbage til nuet, dér hvor angsten slipper.

Med mindfulness, har jeg også reduceret stress og dermed nedsat risikoen for at angsten aktiveres.

Læs mere om stress og angst her.

Findes der kun én sandhed?

Jeg har ovenover beskrevet nogle af de psykologiske retninger og terapier, som jeg har haft gode erfaringer med i forhold til angst. Men jeg har lært vigtige ting af alle terapierne. At arbejde med andre retninger som psykoterapi, kropdynamik, drømmetydning, tegneterapi, afspænding, yoga, motion og ting så banale som gåture, god søvn, sund kost, nul alkohol, ingen sukker, eller sol og varme har også sin berettigelse.

Jeg vil aldrig sige at der kun er en bestemt metode, der virker alene. Min erfaring har været alsidig alt efter hvilken del af mine angst symptomer, jeg havde brug for hjælp til..

Vær tro mod dig selv

Jeg vil opfordre dig til at mærke godt efter hos dig selv og være tro mod dine følelser. Søg den behandler du mener, er den rigtige for dig.

Søg på nettet, og undersøg hvad de forskellige terapeuter tilbyder og snak med dem om hvordan de behandler, inden du beslutter dig. Skift behandler hvis ikke du føler personen er den rigtige for dig, eller hvis kemien eller forståelsen mangler.

Husk at også behandlere er mennesker med hver deres egen individuelle tilgang.

Vær tro mod dig selv og husk at selvom angsten ikke nødvendigvis forsvinder efter første terapi er der andre muligheder, du kan afprøve.

Få hjælp til selvhjælp

Jeg har skrevet en bog, hvor jeg lærer dig at bruge de stærkeste angstværktøjer hentet fra de terapier, jeg selv har haft gode resultater med for at slippe angsten.

Bogen er for dig, der har mod på at:  lære alt om din angst – og lære hvordan du med effektive værktøjer slipper angsten.

Læs mere om bogen “Bliv den sejeste Angstfighter” her!

 

Opdateret 8. september 2017
Skrevet 22. maj 2013

Indlægget her er blevet læst 9447 gange!

Søg
Seneste indlæg
Seneste indlæg
Kategorier
Tags
Om Slip angsten

Privacy Preference Center