Angst og motion

Motion til stress- og angstramte

Lidt tanker om hvordan du undgår at forværre din stress/angst

Hvad er nu det? Er det ikke meningen at motion skulle være godt, ja, mod næsten alt? Desværre nej, – ikke altid…

Jeg har i dag læst en udmærket artikel i Berlingske, skrevet af Umahro Cadogan og Majken Matzau, Hhv. Adj. prof., University of Western States, og direktør i Matzau Erhvervspsykologer, som skriver at motion bliver presset ned over stress ramte af Jobcentrene og sagsbehandlerne, men at de gør det uden at vide hvilke konsekvenser det kan have for en stressramt – og at det i værste tilfælde kan ende med at forværre stressen og gøre stressen kronisk.

Artiklen fik mig til at forstå at jeg ikke alene havde mødt den oplevelse selv – i forhold til stress og angst, men også at der rent faktisk er grundlag for at vi skal være varsomme med os selv og stå fast, når sagsbehandleren eller kommunen ønsker og forventer noget af os som vi ikke vil eller bør stå model til i en sygemelding eller fleksjobsundersøgelse.

Min holdning er at motion er et godt og sundt alternativ til stress og angst. At det er vigtigt at tage hensyn til at der er forskel på at dyrke blid motion og hård motion, samt intervallerne heraf og alt efter hvor du er i din stress og angst behandling.

Det er vigtigt at tage hensyn til de mekanismer kroppen og sindet spiller med og hvilket menneske der står og skal i gang med at motionere. At motionere er en individuel sag og skal nøje passe sammen med den der udfører den, når der er tale om angst og stress.

Motion er godt

Det er i hvertfald hvad jeg altid har hørt og også godt hvis du er deprimeret og angst. Ja, og det er det også – langt hen af vejen.

Motion er godt for flere ting. Det er godt for din krop at bevæge dig, det er sundt at få gang i blodomløbet og at være fysisk aktiv er en del af den naturlige balance for at stabilisere din krops funktioner, organer og ikke mindst velvære og selvværd.

Angst og motion Motion virker som udgangspunkt forebyggende og også behandlende på fx. depression fordi det er med til at øge produktionen af signalstoffet dopamin og serotonin. Og der er blevet lavet undersøgelser som indikerer at angste får det bedre når de dyrker motion.

“Jamen, jeg får angst når jeg motionerer…!”

Det var hvad jeg sagde, da jeg på fobiskolen rakte hånden op og nævnte, at jeg rigtig gerne ville deltage i løbeklubben, og at jeg elskede at løbe, men jeg ikke altid havde det godt med det. Jeg forklarede, da der blev spurgt ind til hvorfor, at jeg led af daglig hovedpine og motion gjorde det værre.

Efter så mange år med angst og stress er min krop altid i en høj spændingstilstand. Når jeg så dyrker sport forøges spændingstilstanden naturligvis men vil, som jeg også erfarer hos andre, ikke falde efterfølgende til et naturligt spændingsniveau. Med andre ord. Dyrker jeg sport spænder jeg op, og for hver gang jeg dyrker sport forøger jeg blot mine spændinger. Jeg har ikke lært hvordan jeg skal give slip efter anstrengelserne.

Det kan i min verden tænde en ny angstcirkel når jeg dyrker sport. Når jeg dyrker sport spænder jeg op. Så tænker jeg – åh nej så kommer jeg til at ryste og det kan jeg ikke lide at andre ser, hvorefter jeg går i konflikt med mig selv, og angst opstår. Når angsten træder ind, spænder jeg endnu mere, og når jeg dyrker sport får jeg endnu flere spændinger, hvilket til sidst fremmaner at jeg ryster på hænderne, og giver bevis til mine negative tanker og forventninger om at det vil ske, hvilket forværrer angsten – og så er angstcirklen godt kørende.

Skader og angst af motion

Jeg kom med på løbeholdet. Og det gjorde mig straks gladere. Jeg følte velvære og større selvværd. Men med det steg mine indre forventninger også til mig selv. Jeg drømte om stafetløb, Alt for Damernes løb, jeg drømte om at tabe 10 kg. og jeg så mig selv som lykkelig, tynd og i evig fred med mit udseende og ja der var ingen ende på succeserne. Troede jeg. For jeg spændte op og pressede mig selv for hårdt, tog for hurtige skridt og løb for længe og for ofte i forhold til hvad min krop og mine muskler var gearet til.

Jeg fungerer som udgangspunkt som de fleste andre uden angst, men plus angst. Og den der “plus angst” glemmer jeg tit og det endte også med at jeg fik mere angst, hovedpinde – fik en skade og måtte stoppe. Efterbearbejdelsen af denne proces kan du måske tænke dig til, var ikke positiv, men negativt ladet og fyldt med selvbebrejdelse og lavt selvværd.

Når kroppen er fyldt med stress og cortisol

En afspændt krop er det bedste udgangspunkt at træne i. Det er vigtigt at kroppens ressourcer bliver udfordret og at den herefter kommer tilbage til et udgangspunkt hvor stressbalancen er i hvile.

Når du dyrker motion sker der mange positive ting som at øge forbrænding, iltoptaget forøges og hjertet, muskler og knogler bliver styrket. Men der produceres også et højt niveau af stress-hormoner som adrenalin og cortisol (ved meget høj belastning- for at få kroppen op i tempo) og det er lidt på samme måde som når du er stressbelastet og er angst.

En krop der er stresset ændrer sig fysisk pga. overbelastningen, og når det har stået på i for lang tid, brænder stresshormon-systemet sammen. Dette medvirker til at produktionen af stresshormoner falder og du bliver over-følsom over for stressorer. Derfor kan en stresset krop ikke tåle højt gearet motion før den er tilbage i sit normale stressleje.

Når du i en længere periode har været meget stresset og angst skal kroppen først restituere. Hvile og få fred. Derudover skal du lære at håndtere kroppens spændingstilstand og lære hvordan dine tanker kan gå ind og være med til at påvirke dine musklers spændinger i både den negative og den positive retning. For mange kan blot en angstfuld tanke medvirke til spændinger i musklerne.

Gåture- afspænding og hvile er kroppens førstehjælp.

Sindet som også har en væsentlig faktor i denne process har brug for psykologhjælp, kognitiv terapi, få nedsat forventningerne til et niveau der passer til din situation og en accept af at din krop og dit selv har brug for langsomt at genvinde kontrollen uden pres eller præstationsræs.

Gode råd

 • Acceptér, at du har et andet udgangspunkt til at motionere end andre der ikke har stress/angst
 • Acceptér, at du nemmere føler dig træt og udmattet end det der står i ugebladene og bøgerne. Respekter dét, og handl derefter
 • Pres ikke dig selv for hårdt
 • Støt dig selv i, at du vælger dét der er bedst for dig, og når krop og sind siger stop – er det vigtigt at overholde grænsen
 • Har du brug for sygemelding? Overvej nøje hvad der er bedst for dig. Tag sygemeldingen – ublu og tag dig selv og dine behov alvorligt
 • Andre vil sikkert have en mening om, hvad der er bedst og rigtigt for dig. Kun du ved hvad der skal til og selvom det er svært, må du gerne stå ved dét der føles rigtigt indeni
 • Det kan være svært at forklare, hvorfor det er det rigtige for dig, men vid, du er den eneste der har trådt dine spor og også den der ved bedst
 • Motionér så du føler velvære og pres kun dig selv når du føler du er på toppen og er klar til det
 • Vid, at selv om du ved du kan præstere mere, at din største præstation lige nu er at finde balancen til at sætte et mål – og så kun lige gå til lidt under målet
 • Vær opmærksom på det sted du befinder dig mentalt og fysisk lige nu
 • Prøv at giv slip på ur, tid og dato eller intervaller

Jeg passer i dag rigtig godt på mig selv. Lytter til min krop og tager som udgangspunkt altid afsæt i at det skal være sjovt at dyrke motion.

Jeg er ikke nybegynder i angst og jeg står ikke i en dyb krise lige nu, derfor kan jeg godt presse mig selv en smule. Men jeg er altid varsom når jeg begynder at få tanker om hvad jeg vil have ud af motionen, når spændingerne bliver for store. Så holder jeg en pause. Jeg dykker lidt i mit konditionstal, jeg taber mig ikke i pausen, men jeg ved at hvis ikke jeg passer på, og overholder mine ressourcers grænse, så får jeg skader, spændinger, angst m.m. og så bliver pauserne virkelig lange. Derfor er det hele tiden en vurdering jeg tager fra gang til gang. Desværre betyder det at jeg ikke altid kan følge et bestemt interval, men glæden ved at motionere er alligevel højere og den er jeg ved at være god til at lytte efter.

Pas godt på dig selv, vær din egen bedste ven og husk at motion skal føles godt, føles sundt og føles rigtigt.

Kun du bestemmer over din krop og hvordan du vil behandle den!

Dette var mine tanker. Jeg er ikke uddannet indenfor sport og fysiologi – og jo heller ikke psykologi, men mine og dine tanker er vigtige i forhold til at udbrede kendskabet til hvordan vi som har angst reagerer, især hvis vi vil lære andre hvordan vi får den bedste behandling og hjælp fremover.

Hvordan virker motion på dig – hvad er dine erfaringer? Du er velkommen til at kommentere nedenfor!

 

 

Kilder:
Berlignske

Indlægget her er blevet læst 20467 gange!

Tags:, , , , , , ,

Trackback fra din side.

Lise Kryger

Tak fordi du læser med! Jeg hedder Lise, og jeg har tilegnet mig stor erfaring indenfor området angst og angstreducering. Det har jeg, fordi jeg selv fik svær socialangst som 15 årig og gik med det ubehandlet indtil jeg var i starten af 30'erne. I dag har jeg sluppet ca. 80% af min angst med værktøjerne viden, stressreducering, mindfulness, kognitive metoder, eksponering og ACT. Få hjælp til også at slippe din angst i dag, med alle værktøjerne i online kruset: Bliv den sejeste angstfighter, knæk koden på din angst – og giv slip! Jeg har tidligere arbejdet som eksponeringslærer ved Jysk Psykologcenter. Jeg har en uddannelse som grafiker. Jeg håber, og brænder for at min viden og erfaring med angst, hjælper dig til også at slippe din angst. Nyd godt af dette med viden, gode råd om at slippe angsten samt nyheder og tilbud gennem mine nyhedsbreve. De bedste hilsener, Lise Kryger, indehaver af Slipangsten.dk

Kommentarer (10)

 • Avatar

  Annonym

  |

  Hej Lise, i mine øre lyder det bestemt som om du har fat i den rigtige ende! Jeg er 100% enig i dine “Gode råd”. Jeg bokser selv med stress/angst. For mit vedkommende er jeg overbevist om at motion er en del af løsningen, da fx en langsom men lang cykeltur kan slukke for mit hoved og bekymringer. Men jeg oplever også at jeg skal passe meget på mig selv for at få en god oplevelse ud af motionen. Pt er jeg sygemeldt fr arbejdet, for at bryde med det som afholder mig fra at få det godt. Tak for et godt blog indlæg, du bekræfter mig i at der er en vej frem!

  Reply

  • Avatar

   slipangsten

   |

   Kære dig – tak for din feedback! Det glæder mig at du kan bruge rolig motion til at slukke for bekymringerne. Det at kende til nogle værktøjer der virker for éen er alfa og omega når du vil slippe angsten – og jo flere du erfarer dig til og får ind på rygraden, jo stærkere vil du stå overfor angsten. God vind fremover!
   De bedste hilsener,
   Lise

   Reply

 • Avatar

  Carsten Nielsen

  |

  Kære Lise Kryger,

  har du erfaringer omkr. særdeles hård, intensiv styrketræning mhp. muskelforøgelse og dettes virke el. indluens på stressniveauer el. stressrel. problemer?

  Mvh

  Carsten Nielsen

  Reply

  • Avatar

   slipangsten

   |

   Kære Carsten,
   Jeg må erkende at jeg ikke har den store erfaring inden for området “særdeles hård, intensiv styrketræning mhp. muskelforøgelse”. Jeg tænker at alt hvad vi gør ved vores krop skal indgå i en balance der hænger sammen med vores fysiske og psykiske ressourcer. Det er nok meget individuelt hvordan vores kroppe responderer på fysisk træning i og med det også hænger sammen med de værdier og de mål der ligger til grund for træningen.
   De bedste hilsener,
   Lise

   Reply

   • Avatar

    carsten

    |

    Kære Lise, mhp. hård styrketræning mhp. muskelforøgelse, så er effekten af større muskelmasse bedre og mere stabilisation af ens væren og sådan indvikrkende på ens stade af at være værenende stabil.

    Mht. respons relaterende til hvad der ligger til grund for træningen, så er det jo klart, at folk ikke får resultat af værdifuld karakter ud af noget som de ikke søger fordi de ikke er bevidst om det. EL. med andre ord, hvis folk ikke træner hårdt nok men blot “motionerer”, så får de ikke effekten el. udkommet af særdeles hård træning, som også indebærer ømme og stivere muskler pga. restitutionerende, hvilket igen måske medvirker til stabiliserende væren, hvilket formodes og observeres relevant for mennesker med stress.

    Reply

   • Avatar

    carsten

    |

    Mht. muskelforøgelse, så er det effekten af forøget muskelmasse, der efterstræbes betragtet effektivt el. ej. Effekten af øget muskelmasse er øget styrke, som så igen altså bedre stabiliserer knogler, nerver, væren etc.

    Reply

 • Avatar

  Fruen

  |

  Jeg har brugt mig selv, fandt for 7 år siden ud af at løb var godt, men fordi konkurrencemennesket fandt vej til mit indre, blev jeg hurtigt skadet og har gang på gang startet op fra bunden med løbet. Har været sygemeldt i 10 uger, med stress, både personligt og arbejdsmæssigt… Har dyrket motion i hele perioden min. 2 gange pr. Uge, men oplever hver gang svimmelhedsanfald og hurtig træthed.. Ikke rart at sidde på en spinning cykel så. Så ja jeg tror også motion kan forværre stressen.. Hver gang jeg skal præsterer kommer Svimmelheden…

  Reply

  • Avatar

   Lise Kryger

   |

   Uh, jeg ville godtnok også blive stresset på en spinning cykel. Har du prøvet at gå til noget mere afspændende som fx. yoga eller pilates? Eller bare gå-ture som Dan – nedenunder også beskriver?

   De bedste hilsener,
   Lise

   Reply

 • Avatar

  Dan Hansen

  |

  Tak for din artikel. Artiklen har hjulpet mig til at indse at styrketræning gør min stress værre. Jeg er pt. selv ramt af stress og har haft det i omkring 2 måneder pt. Har haft både hjertebanken, stikken i brystet, høj puls, hedeture om natten og store problemer med søvnløshed. Har både kontakt til psykolog og læge og er også blevet rådet til at gå ture, og få motion. Jeg har hele mit liv dyrket motion regelmæssigt og før jeg fik stress trænede jeg 2-3 gange om ugen med styrketræning og 1-2 gange om ugen på racercykel eller mtb – Samlet træningsmængde i alt ca. 5 timer om ugen. Jeg nedsatte belastningen på mit arbejde og havde også en periode på 2-3 uger hvor jeg havde helt fri men fortsatte med at træne styrketræning 2 gange om ugen og en del gåture.Mange af stress symptomerne forsvandt men jeg havde stadig markante søvnproblemer efter 1-1 1/2 måned Fik derfor ordineret citalopram – antidepressiv for at få dæmpet stress symptomerne med det formål at forbedre søvnen. Ca. 1-2 uger efter start på citalopram oplevede jeg et pludselig at vågne om natten med et anfald af panikangst. Dette var på en dag jeg var nede og træne styrketræning. Jeg holdt pause fra træning i en uge og trænede så styrketræning igen. Et nyt angstanfald gentog sig om natten. Var meget i tvivl om angsten kom som følge af stress, eller citalopram og om træningen var medvirkende årsag. Jeg tænkte først at det nok var pillernes bivirkning og at jeg efter det første angstanfald havde udviklet en bekymring for gentagelse, hvilket så var årsag til de efterfølgende anfald. Jeg testede det to gange mere og det samme gentog sig. Har ikke haft nogen angstanfald på dage hvor jeg ikke trænede. Efter at have læst artiklen er jeg nu blevet overbevist om at jeg træner for hårdt og at træningen forværrer stressen. Vil nu prøve at træne et par gange mere med markant lavere belastning for at se effekten af dette og om nødvendigt droppe styrketræning helt og holde mig til gå-ture indtil kroppen har restitueret efter min stress.

  Reply

  • Avatar

   Lise Kryger

   |

   Kære Dan,

   Tusind tak for din feedback!

   Det lyder spændende med dine forsøg. Det ville være rigtig fedt at høre fra dig fremover herinde, om hvad dine erfaringer viser 🙂

   De bedste hilsener,
   Lise

   Reply

Lav en kommentar