fbpx

Hvad er enkelfobi? Og hvad kan du gøre?

Du kender det sikkert godt. Angst, der pludeslig vælter ind over dig ved tanken om en bestemt ting. At se den bestemte ting forværrer angsten og at nærme dig, gør det bare endnu værre… for slet ikke at tale om panikken du får, når du kommer helt tæt på… De fleste har en en fobi for et eller andet. Men hvad er en enkelfobi egentlig – og hvad kan du gøre?

Hvad er enkelfobi?

De fleste oplever fobisk angst indimellem, uden at det går ud over livskvaliteten. Men for nogle kan angsten tage over og fylde så meget, at det spreder sig ud i hverdagens gøremål og valg i livet. Ca. 12-15% af den danske befolkning har en eller flere fobier, de undgår.

Fobisk angst er angst for helt specifikke ting eller situationer. Den fobiske angst kan manifestere sig ved alle mulige ting som f.eks. edderkopper, mus, højder, tordenvejr, fødevarer, dyr, steder, flyvning, insekter, blod og blodprøvetagning, små lukkede rum, tandlægebesøg, angst for at kaste op, sociale situationer, åbne pladser…

Læs bla. om: Emetofobi I Blodfobi I Eksamensangst I Angst for duer

Faktisk, kan du ha’ en fobi for enhver tænkelig ting her i verden!

Ordet fobi er græsk og betyder “frygt” – så enkelfobi betyder “enkel frygt” og betegner hermed den angst, du får ved de enkelte ting og situtioner.

Hvordan føles enkelfobi?

Når du oplever fobisk angst vil hele dit fokus være rettet mod den ene ting, du er bange for. Du vil kunne opleve at få tunnelsyn – hvilket betyder, at du glemmer alt andet og udelukkende fokuserer på denne ting og på, hvordan du skal “overleve” det eller flygte fra det.

Bliver du eksponeret for denne ting, du er bange for, kan din angst føles som et panikanfald.

Her er nogle eksempler på, hvordan enkelfobi føles

  • Blodet forsvinder fra hovedet
  • Hårerne rejser sig
  • Alle sanser skærpes, lydene føles højere
  • Hjertetbanken
  • Sveder
  • Mundtørhed
  • Rysten
  • Vejrtækningsproblemer
  • Kvælningsfornemmelser
  • Trykken for brystet
  • Kvalme
  • Uro i maven
  • Svimmelhed
  • Uvirkelighedsfølelse
  • Angst for at miste selvkontrollen
  • Angst for at dø
  • Hedeture eller kuldegysninger
  • Snurren i fingre, læber eller hud
  • Stivner
  • Undgåelse

Hvordan opstår enkelfobi?

Vi mennesker har en medfødt angst for højder, små lukkede rum og insekter. Denne evolutionære angst har vi med os fra tidernes morgen, hvor det kunne gøre en forskel for vores overlevelse.

I dag er de fleste fobier tillærte. F.eks. kan du opleve angst for at bade, hvis du engang har været lige ved at drukne. Eller, du kan opleve angst for fugle, hvis en af dine forældre har udvist angst for fugle.

Angstens årsager kan også være mere tricky at spore. F.eks. kan der lægge sig et helt puzzlespil af tanker, overbevisninger, leveregler, adfærd osv. rundt om den enkelte fobi.

Hvad kan du gøre?

Selvhjælp

Der er rigtig mange ting, du selv kan gøre for at komme din fobi til livs.

Først og fremmest er det en rigtig god ide at sætte dig ind i din egen angst, hvornår den dukker op og hvad, der får den til at forsvinde igen. Du kan evt. holde dig ajour med med en angst-dagbog så du danner dig et overblik over, hvad der virker – og hvad der ikke virker.

Du kan også træne din vejrtrækning med vejrtrækningsøvelser. Det giver rigtig god mening fordi du med din vejrtrækning kan afværge hyperventilation når du nærmer dig den ting eller situation, du har en fobi for.

Afspændingsøvelser er vigtige i forhold til at holde kroppen nede på et naturligt spændingsforhold, og en afspændt krop nedsætter risikoen for at udvikle angst.

Sund kost og motion er generelt forebyggende mod al angst – også enkelfobi.

Stressreducering er også vigtig – læs: “Derfor virker stressreducering på din angst”

Kognitiv adfærdsterapi

En meget effektfuld måde at komme en fobi til livs er ved at udsætte dig selv for det du er bange for men i bitte små skridt. De små eksponeringer øges gradvist efterhånden, som du føler dig mere og mere tryg. Det er dét, der kaldes for “gradvis eksponering”.

Det er en god ide at lære teknikkerne at kende, så du får mest ud af træningen. Det kan du f.eks. gøre med hjælp fra bogen “Bliv den sejeste Angstfighter“.

Hypnose

En fobi der er enestående og har afsæt i få, specifikke årsager, kan i nogle tilfælde afhjælpes med hypnose. Dog kan en fobi også være en del af en større kompliceret følelsesmæssig proces, som kræver psykoterapi.

Lægen

Er du i tvivl om det, du oplever, er en fobi, kan du evt. kontakte din læge. Lægen vil kunne hjælpe dig med at vurdere din angst, vejlede dig med dine muligheder – og evt. sende dig videre til en psykolog, der kan hjælpe dig med at håndtere fobien.

I nogle tilfælde vil din læge udskrive medicin, som kan hjælpe dig videre. Medicinen bør tages samtidig med et psykoterapeutisk forløb, for at du får mest ud af behandlingen.

Sørg for at bestille en rigtig samtale hos lægen da du formentlig vil få behov for mere tid, end hvad en almindelig konsultation giver.

Medicin

Der findes muligvis medicin, som kan hjælpe dig igennem komplicerede og svære fobier. Tal med din læge om hvilke muligheder, du har.

 

 

Kilder:
Angstforeningen
Netdoktor
Sundhed.dk
Opdateret d. 29. mar 2019
Udgivet den: 10. sep 2012

 

Indlægget her er blevet læst 4788 gange!

Søg
Seneste indlæg
Seneste indlæg
Kategorier
Tags
Om Slip angsten

Privacy Preference Center